Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Kan ik ook veilig beleggen?

Stap 3

Beleggen is risico nemen. Juist omdat u risico neemt, heeft u ook kans op rendement. Het is dus goed om meer over de risico's te weten. We zeggen niet voor niets: u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. 

ABN AMRO

100% veilig beleggen bestaat dus niet. Maar er zijn gelukkig wel een aantal manieren om het risico te beperken. En die zijn ook door een beginnende belegger toe te passen.

ABN AMRO

Weet waarin u belegt

Het lijkt logisch: stop uw geld alleen in beleggingen die u begrijpt. Zelf als het gaat om bekende ondernemingen of fondsen. Een snelle stijging of daling van de koers kunt u dan meestal verklaren, en zorgt dat u dan rustig blijft. U koopt dan niet in een opwelling en verkoopt niet in paniek. Ook zijn er complexe beleggingen die vaak extra risicovol zijn. Als u dan niet precies weet waarin u belegt, kunnen uw verliezen extra groot zijn.

Heel belangrijk: snap wat de precieze kosten zijn. Wat betaalt u als u koopt of verkoopt? Denk ook aan de  servicekosten die u aan uw bank of broker betaalt en ook aan kosten die soms verbonden zijn aan het beleggingsproduct. De kosten kunnen namelijk veel invloed hebben op het mogelijke rendement.

ABN AMRO

Koop niet alles op hetzelfde moment

Het is heel verleidelijk om te wachten met kopen tot de koers laag is. Maar wanneer is dat? Niemand kan de koersen voorspellen. Spreid daarom de momenten waarop u beleggingen koopt. Dit zorgt voor een stabieler verloop van de waarde. U ziet dan minder grote uitschieters, zowel omlaag als omhoog. De prijs die u heeft betaald, is dan meer een gemiddelde: niet laag, maar ook niet te hoog. Dat kan bijvoorbeeld met periodiek beleggen. U stelt dan in dat u automatisch elke maand of elk kwartaal een bedrag inlegt in een beleggingsfonds. Zo kunt u bovendien makkelijk met kleine bedragen beleggen.

ABN AMRO

Verdeel uw risico over meerdere beleggingsinstrumenten

Als u al uw geld inzet op een of enkele beleggingen, kunt u veel risico lopen. Het is dan ook beter om diverse beleggingsinstrumenten te kopen, zoals aandelen, obligaties of fondsen. Kijk daarbij ook naar verschillende bedrijfssectoren. Want als u alleen investeert in bijvoorbeeld technologiebedrijven, dan bent u kwetsbaar voor verlies als er slechte tijden aanbreken voor de technologiesector. Om nog beter te spreiden, koopt u beleggingen uit verschillende landen en werelddelen.

Goed om te weten: met ETF’s en beleggingsfondsen kunt u op een eenvoudige manier uw geld spreiden over verschillende beleggingscategorieën, bedrijven en landen.

ABN AMRO

De rendementen van gisteren zijn niet die van morgen

De koersresultaten van de afgelopen jaren zijn niet voldoende om uw beleggingskeuzes op te baseren. Daarom hoor je ook vaak: Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Net zo belangrijk zijn marktomstandigheden, ontwikkelingen in de wereldpolitiek en de vooruitzichten van de economie. Deze factoren zijn van invloed op zowel grote als kleine bedrijven. Nog een reden om uw beleggingen goed te spreiden.

ABN AMRO

Geef beleggingen de tijd

Eén van de grootste uitdagingen bij beleggen is: rustig blijven. Er zullen altijd periodes komen wanneer de beurskoersen dalen en uw beleggingen minder waard worden. Of momenten waarop sommige koersen omhoog schieten, maar uw beleggingen achterblijven. Denk dan maar dat beleggen een marathon is en dat de finishlijn nog lang niet in zicht is. U kunt beter vasthouden aan uw gekozen strategie. Alleen aan het eind van de beleggingstermijn is het verstandig om uw risico af te bouwen. Geen eindsprintje naar de finish dus. 

Leer nog meer over beginnen met beleggen ...

ABN AMRO

2. Wat voor type belegger ben ik?

We gaan kijken naar uzelf. Wat voor iemand u bent als het om geldzaken gaat. Heeft u genoeg geduld? Past actief beleggen bij u of passief beleggen? En hoe gaat u om met risico?

ABN AMRO

Beleggen voor beginners

Bord met pijl

4. Hoe bepaal ik mijn strategie?

Als u belegt voor de lange termijn, is het goed om wat regels voor uzelf op te stellen. Leer hier meer over het bepalen van uw doel, uw budget en uw risico. En vergeet de kosten niet!

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.