Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wat voor type belegger ben ik?

Stap 2

Nu is het tijd om naar uzelf te kijken. Stel uzelf eens de vraag: “Wat is mijn relatie met geld?” Bent u het type dat gemakkelijk financiële keuzes maakt of twijfelt u veel over uw persoonlijke geldzaken?

ABN AMRO

Uw gedrag met geld vertelt veel over het type belegger dat u bent. In deze stap gaan we aan de hand van een aantal vragen ontdekken welk type belegger u bent.

ABN AMRO

Hoeveel geduld heeft u?

Wilt u snel geld verdienen met beleggen? Dan moeten we u teleurstellen. Die kans is klein. Beleggen doet u echt voor de lange termijn. Want hoe langer u belegt, hoe kleiner het risico dat tegenvallende beleggingsresultaten ervoor kunnen zorgen dat u uw beleggingsdoel niet haalt. De beurs kent namelijk goede en slechte jaren. De geschiedenis leert ons dat er meer goede dan slechte tijden zijn geweest. Om voldoende van de goede jaren te profiteren, heeft u dus geduld nodig.

Bent u een actieve of een passieve belegger?

Bent u geïnteresseerd in beleggen? En bent u bereid om tijd te maken om het beursnieuws te volgen? Dan lijkt het erop dat u een actieve belegger zult zijn. U beslist dan zelf in welke beleggingsinstrumenten u belegt. Interesseert beleggen u niet zoveel of heeft u geen idee waar u de tijd vandaan moet halen? Geen probleem. Dan neigt u meer naar passief beleggen. We nemen het verschil tussen actief en passief beleggen met u door.

Actieve belegger Passieve belegger
U bent bereid tijd en energie te stoppen in beleggen. Zo volgt u graag het economische- en beursnieuws. U bent liever niet te veel tijd kwijt aan beleggen. Het economische nieuws volgt u slechts in grote lijnen.
U ontwikkelt uw eigen beleggingsstrategie. U wilt beleggen, maar geeft het werk graag uit handen.
U maakt zelf keuzes op de beurs en blijft op de hoogte van de ondernemingen en de fondsen waarin u belegt. U laat de beleggingsexperts beslissen welke producten er in uw portefeuille zitten.
ABN AMRO

Hoeveel risico past bij u?

In de vorige stap zeiden we het al: beleggen doet u alleen met geld dat u kunt missen. Maar zelfs dan kan het spannend zijn om te zien dat uw beleggingen in waarde dalen. Heeft u op zo’n moment stalen zenuwen, of ligt u eerder ’s nachts wakker van een scherpe daling van uw beleggingen? Het is goed om u dit van tevoren af te vragen. De kans op heftige koersschommelingen is namelijk kleiner bij beleggingsinstrumenten met een laag risico. Een goede nachtrust is immers ook belangrijk.
ABN AMRO

Wat is uw doel?

U kunt beter bepalen welke manier van beleggen bij u past als u een helder doel voor ogen heeft. Heeft u een duidelijk doel voor later, bijvoorbeeld een verre reis? Of wilt u ‘gewoon’ een vermogen opbouwen? Ook als u niet weet waarvoor u belegt, is het belangrijk een doel te formuleren. Een helder doel geeft richting en helpt u om een lange termijn focus vast te houden.
ABN AMRO

Stel uzelf deze vragen bij het bepalen van een financieel doel

  • Kunt u het belegde bedrag voor een lange tijd missen? 
  • Welk bedrag wilt u verdienen met beleggen?
  • In hoeveel jaar wilt u dit bedrag bereiken?
  • Hoeveel kunt u inleggen (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal)?
Wilt u weten of uw doel realistisch is? We hebben een handige tool voor u die u een idee geeft wat de mogelijke haalbaarheid van uw doel is. Door te beleggen, te sparen of een combinatie van deze twee.

Leer nog meer over beginnen met beleggen ...

Beleggen

1. Wat is beleggen?

U leert wat beleggen bij ABN AMRO is en waarin u kunt beleggen. U ontdekt wat het beste moment om te beginnen is en waarom beleggen echt iets voor de lange termijn is.

ABN AMRO

Beleggen voor beginners

Icoon verificatie

3. Kan ik ook veilig beleggen?

Uw weet inmiddels dat beleggen betekent: risico nemen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. 100% veilig beleggen bestaat dus niet. Er zijn wel manieren om het risico te beperken.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.