Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man in de keuken kijkt naar laptop

Wat is een goed instapmoment?

Dat is een hele goede vraag. Het antwoord daarop is dat het ideale of juiste instapmoment niet bestaat. Niemand kan voorspellen of de beurskoersen de komende maanden zullen stijgen of dalen. Daarom is het verstandig om gespreid te beleggen én uw beleggingen de tijd te geven. U kunt bijvoorbeeld gespreid in tijd beleggen. Zo is uw rendement beter bestand tegen pieken en dalen. En zo voorkomt u dat u op het verkeerde moment in één keer instapt met een flink bedrag.

 

Wacht niet op het juiste moment

In het financiële nieuws wordt dagelijks nadruk gelegd op het stijgen of dalen van de beurskoersen, zoals de AEX. De dagkoers is een momentopname. Belegt u voor de langere termijn, dan horen pieken en dalen van de koers erbij. En op lange termijn neemt de kans op een beter rendement mogelijk toe. Wachten op het juiste moment heeft daarom meestal geen zin. In plaats daarvan kunt u ook op verschillende momenten een (kleiner) bedrag inleggen.

Kies verschillende instapmomenten

Stel, u belegt uw geld in één keer. Dan weet u niet of dat het juiste moment is. De koers kan stijgen of juist verder dalen. Er is ook een andere mogelijkheid: u kunt op verschillende momenten instappen en uw geld verspreid beleggen. U legt bijvoorbeeld wekelijks, maandelijks of jaarlijks geld in. Op deze manier koopt u beleggingen als de koers hoger of lager is. Zo wordt de aankoopprijs gemiddeld en vergroot u de kans op mogelijk rendement.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

 

Periodiek beleggen

Gespreid beleggen kan flexibel op elk moment dat bij u past. U doet dan een inleg op het moment dat het u uitkomt. U kunt daarnaast ook periodiek beleggen. Met periodiek beleggen koopt u beleggingen voor een vast bedrag en op een vast moment. U koopt een belegging dan tegen de koers die op het moment van inleg van toepassing is. Meerdere periodieke beleggingen instellen is ook mogelijk. Zo groeit uw totale inleg en als het goed is ook uw rendement. U bepaalt zelf wanneer u start of stopt, hoe vaak u wilt inleggen en hoeveel u wilt inleggen.

Stel, u heeft voldoende buffer en daarnaast maandelijks € 200 over, en u wilt met dit bedrag gaan beleggen. Dan kiest u eerst de beleggingsvorm die bij u past, bijvoorbeeld Begeleid Beleggen. In het door u gekozen ESG Profielfonds binnen Begeleid Beleggen doet u een eerste inleg van € 200. U kunt daarna apart een periodieke inleg per maand instellen. Als u automatisch elke maand € 200 belegt, heeft u na 1 jaar € 2.400 ingelegd. Belangrijk hierbij is dat u alleen met geld belegt dat u over heeft.

Let op: onderstaande berekening is een voorbeeld. Met onze rekentool berekent u welk mogelijk resultaat u kunt halen met Begeleid Beleggen.

Stel dat het gemiddeld rendement 4% is, dan is uw inleg in dat jaar met € 253 gegroeid naar een bedrag van € 2.653.

 

Geef uw beleggingen de tijd

Hoe langer u belegt, hoe meer u gebruik maakt van het voordeel van rente-op-rente. Het komt erop neer dat u met een steeds groter wordend vermogen ook steeds meer rendement kunt maken. En zo kunt u ook de effecten van een slecht jaar makkelijker opvangen.

Let op: onderstaande berekening is een voorbeeld. Met onze rekentool berekent u welk resultaat u mogelijk kunt halen met Begeleid Beleggen.

Voorbeeld: als u jaarlijks 4% rendement op een belegging van € 5000,- heeft, dan heeft u na 1 jaar € 200,- rendement. Na 2 jaar is dit al € 408,- en na 10 jaar heeft u zelfs € 2.401,- rendement.

Eerst voorbereiden, dan instappen

Een ideaal instapmoment bestaat dus niet, maar een goede voorbereiding wel. Wees u daarbij ook bewust van de risico’s van beleggen. Wat is uw doel, uw budget en uw manier van beleggen? Hoeveel risico wilt u nemen? En snapt u waar u in gaat beleggen? Het is belangrijk dat u op deze en andere vragen een antwoord heeft, vóórdat u instapt. We helpen u hier in 8 stappen bij op weg. Beleg alleen met geld dat u over heeft naast uw buffer.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Ook interessant voor u

Wat is een goede eerste belegging?

U bent er klaar voor. U heeft voldoende saldo op uw tegenrekening en u wilt uw eerste belegging kopen. Maar wat precies? Wat is nou een goede keuze? Misschien weet u al precies wat u wilt. Weet u het nog niet, dan vertellen we u hier graag waar u op kunt letten.

Wat is een goed rendement?

Wilt u weten wat een realistisch rendement is als het gaat om beleggen? Vanwege de onvoorspelbaarheid bij beleggen is het niet mogelijk om altijd voor het hoogste rendement te beleggen. Maar hoe bepaalt u of u met uw beleggingen goed bezig bent en of u tenminste voor een gemiddeld rendement belegt? Lees hier meer over wat een goed rendement in praktijk inhoudt.

Stap voor stap beginnen met beleggen

Wilt u met genoeg kennis beginnen met beleggen? Of er gewoon meer van begrijpen? In ons stappenplan nemen we u mee langs de mogelijkheden van beleggen, de risico’s en de keuzes die u kunt maken.