Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenkingsovereenkomst

man en vrouw praten op de bank over een schenkingsovereenkomst

Soms bent u verplicht uw schenking in een schenkingsovereenkomst of schenkingsakte vast te leggen bij de notaris. Maar dat is lang niet altijd nodig. Vaak kunt u het zelf regelen. We helpen u graag de juiste keuze te maken.

 

Wat is een schenkingsovereenkomst?

Met een schenkingsovereenkomst legt u uw schenking schriftelijk vast. Het is dan voor de gever en de ontvanger duidelijk wat u met elkaar afspreekt. Dat kan problemen achteraf voorkomen. U kunt altijd een overeenkomst opstellen. Maar bij sommige schenkingen is het verplicht.    

Er zijn twee soorten schenkingsovereenkomsten: een notariële akte en een onderhandse akte. 

 

Notariële akte

Wilt u een schenking op papier doen? Of een woning schenken? Dan bent u wettelijk verplicht uw schenking vast te leggen in een notariële akte. Het voordeel is dat u die altijd kunt opvragen bij de notaris als u die kwijt bent. Bovendien bespreekt u de akte uitgebreid met de notaris. U weet dus precies waar u aan toe bent. 

Een notariële akte is soms ook verstandig als u niet verplicht bent uw schenking vast te leggen. Bijvoorbeeld als u verschillende bedragen gaat schenken of conflicten verwacht over de erfenis. De afspraken staan dan zwart op wit en zijn helder voor de gever en de ontvanger.

 

Doehetzelfnotaris.nl

Is uw (klein)kind ouder dan 18 jaar? Dan kunt u de notariële akte zelf voorbereiden via doehetzelfnotaris.nl. Dat scheelt u weer geld. De notaris helpt u daarna graag om uw schenkingsakte officieel te maken. 

Doehetzelfnotaris.nl is geen onderdeel van ABN AMRO. Daarom zijn we niet aansprakelijk voor wat u afspreekt en vastlegt in uw schenkingsakte. Dat geldt ook voor eventuele schade die hierdoor ontstaat.

 

Onderhandse akte

Bent u niet verplicht een notariële akte te hebben? Dan kunt u ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. We noemen dat een onderhandse akte. Hieronder hebben we de meest gebruikte onderhandse schenkingsaktes voor u op een rij gezet. U kunt die naar eigen wens aanpassen.

 

Voorbeelden onderhandse aktes

Deze akten en overeenkomsten zijn algemene voorbeelden die u op weg kunnen helpen. Wilt u weten of u ze ook kunt gebruiken voor uw situatie? Laat u dan eerst adviseren door een notaris of belastingadviseur.   

Schenking voor eigen woning met uitsluitingsclausule (pdf, 67kB)

Als u wilt schenken voor de eigen woning. Deze schenkingsakte bevat ook een uitsluitingsclausule. Daarmee regelt u dat de schenking privébezit is van de ontvanger.

Schenkingsakte met uitsluitingsclausule (pdf, 46kB)

Als u wilt vastleggen dat de schenking privébezit is van de ontvanger, regelt u dit met de uitsluitingsclausule. Dat is van belang als de ontvanger getrouwd is in een algehele gemeenschap van goederen of dat nog gaat doen.  

Schenkingsakte goede doelen

Als u wilt schenken aan een goed doel. Bekijk de voorbeeldakte op de website van de Belastingdienst.

We helpen u graag verder

Twijfelt u nog? Of wilt u uw keuze nog even met ons doorspreken? Onze adviseurs helpen u graag.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.