Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenkingsakte voorbeelden

Gebruik voorbeelden van een schenkingsakte

Als u een groot bedrag schenkt of afspraken maakt over de schenking, is het verstandig om die vast te leggen in een schenkingsakte. Denkt u bijvoorbeeld aan een schenking met een uitsluitingsclausule. Of een schenking voor de eigen woning. Voor een schenking onder bewind is het zelfs verplicht om de schenking schriftelijk vast te leggen. In sommige gevallen moet een schenking worden vastgelegd in een notariële akte, bijvoorbeeld bij schenkingen op papier of bij schenkingen van een woning of een andere onroerende zaak. U mag andere schenkingen natuurlijk ook vastleggen via de notaris, maar het is niet verplicht.

Heeft u vragen over het aanpassen van een voorbeeldakte? Neem dan contact op met een adviseur van ABN AMRO.

Notariële akte en onderhandse akte

Als u zelf een akte maakt, noemen we dat een onderhandse akte. Een notariële akte heeft voordelen ten opzichte van een onderhandse akte qua bewijslast. Een notariële akte kan bijvoorbeeld niet zoek raken. En de notaris stelt vast dat u de gevolgen van uw schenking goed overziet. Dit kan van belang zijn als er een discussie ontstaat tussen uw erfgenamen en de ontvanger van uw schenking. Het is van de situatie afhankelijk welke mogelijkheid het beste past. Wilt u een onderhandse schenkingsakte opstellen? Dan kunt u de voorbeeldaktes op deze pagina aanpassen naar uw wensen. Let op: de voorbeeldaktes zijn niet op elke situatie van toepassing. Een aantal aandachtspunten hiervoor vindt u in de bijlage van de voorbeeldakte. In die gevallen kan het verstandig zijn u te laten adviseren door een notaris.

Schenkingsakte schenking voor eigen woning met uitsluitingsclausule

  • Pas de voorbeeldakte  (pdf, 21kB)aan naar uw persoonlijke wensen.

  • Lees meer over de uitsluitingsclausule.

  • Lees meer over de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning

Schenkingsakte met uitsluitingsclausule

Schenkingsakte
goede doelen

  • Bekijk de voorbeeldakte voor schenken aan goede doelen op de website van de Belastingdienst.

  • Lees meer over schenken aan goede doelen.

Andere mogelijkheden

Naast de bovenstaande voorbeeldaktes zijn er meer mogelijkheden. Uw adviseur van ABN AMRO helpt u hier graag mee. Ook kunt u inzicht krijgen in het besparen van erfbelasting. Maak een afspraak met een ABN AMRO adviseur.

Verder praten over schenken

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief