Naar de navigatie Naar de inhoud

Betaling erfbelasting voorkomen

Hoe betaalt u zo weinig mogelijk erfbelasting

Uw erfgenamen minder belasting laten betalen over uw erfenis? Dat kan. We noemen drie manieren om erfbelasting te besparen.

 

Stel een testament op en gebruik de vrijstellingen

In een testament legt u vast wie uw erfenis krijgt. Afhankelijk van de relatie tussen u en die persoon én de waarde die u nalaat, geldt er een vrijstelling. Dit betekent dat uw erfgenamen over een bepaald bedrag geen erfbelasting hoeven te betalen. 

Zo heeft een partner de hoogste vrijstelling. Kinderen hebben een lagere vrijstelling. Heeft u een grote familie? En wilt u iedereen wat nalaten? Dan kunt u erfbelasting beperken door per persoon minstens het voor hen vrijgestelde bedrag na te laten.

 

Bekijk uw huwelijkse voorwaarden

Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan kan het zijn dat uw vermogen bij overlijden niet gelijkmatig wordt verdeeld tussen u en uw partner. Een gelijkmatige verdeling van het vermogen kan vaak leiden tot een besparing van erfbelasting. Om dit te bereiken, moet u wellicht uw huwelijkse voorwaarden aanpassen. Het verschilt wel per situatie wat precies de mogelijkheden zijn. We adviseren u deze te bespreken met uw notaris. 

 

Schenk een bedrag aan een persoon of goed doel

Als u bij leven een bedrag schenkt, wordt uw vermogen kleiner en hoeven uw erfgenamen later minder of geen erfbelasting te betalen. U kunt bijvoorbeeld op deze 3 manieren schenken:

  • Contant schenken (u maakt een bedrag over of geeft het contant)
  • Schenken op papier (de ontvanger krijgt het geld pas na uw overlijden)
  • Schenken onder bewind (voor meer controle over wat er met uw geld gebeurt)

Voor het schenken van een bedrag gelden schenkingsvrijstellingen. Het is de moeite waard om daar gebruik van te maken.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.