Bij phishing sturen oplichters u een e-mail die erg lijkt op een bericht van de bank. Of ze sturen u een e-mail namens een bekend bedrijf. In de e-mail wordt u gevraagd op een link of bijlage te klikken. U komt dan op een nepwebsite die erg lijkt op de site van de bank, of het bedrijf. Op die website wordt u meestal gevraagd om uw gegevens en uw beveiligingscodes in te vullen. Door het klikken op een link of bijlage in de e-mail kunnen oplichters ook malware op uw computer installeren.
Iedereen kan de naam van een winkel of bank gebruiken als afzender. Controleer daarom altijd het e-mailadres van de afzender. U doet dit door op de naam van de afzender te klikken. Oplichters gebruiken vaak een onduidelijk en lang e-mailadres.
Bij smishing sturen oplichters u geen e-mail, maar een sms die erg lijkt op een bericht van de bank, een instelling of bedrijf. Heeft u een valse sms ontvangen? Stuur het bericht door naar: 097 008 101 095 en verwijder de sms.
Ook bij incasso-phishing ontvangt u een e-mail die afkomstig lijkt van de bank. In de e-mail staat dat u een bedrijf of persoon heeft gemachtigd, of dat er binnenkort een nieuwe incasso wordt afgeschreven. Om dit te weigeren moet u op een link in de e-mail klikken. Als u dit doet wordt u direct naar een phishingwebsite geleid.
Vaak wordt u gevraagd om gegevens in te vullen, zoals uw naam, telefoonnummer en beveiligingscodes. Hierna doen oplichters mogelijk zelf een transactie met uw beveiligingscodes, of bellen ze u. Ze doen zich dan voor als medewerker van de bank en geven aan u te willen 'helpen'. Het kan zelfs zijn dat u het nummer herkent als het nummer van de bank. Dit is een truc van oplichters. Meestal vragen oplichters u om geld over te maken naar een rekening bij een andere bank.
Let op: we vragen nooit naar uw beveiligingscodes. Ook vragen we u nooit om geld over te boeken naar een andere rekening.