Fraude herkennen

 

Hoe weet u of u te maken heeft met een Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar.? Het is goed om te weten welke trucs ze gebruiken. Zo kunt u deze beter herkennen. Bedenk wel dat oplichters altijd weer iets anders verzinnen. Vaak gebruiken ze daarvoor een onderwerp dat in het nieuws is. Regel uw bankzaken daarom verstandig en houd u altijd aan de 5 veiligheidsregels.

 • Wij vragen nooit om uw Hiermee bedoelen we uw pincode, 5-cijferige identificatiecode en responsecodes van de e.dentifier.
 • Wij vragen nooit telefonisch om geld over te boeken 
 • Wij mailen u geen links om direct in te loggen in Internet Bankieren
 • Wij mailen u geen links om direct geld mee over te boeken

Trucs die oplichters gebruiken

Phishing is de meest bekende vorm van online fraude. Bij phishing sturen Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. u een e-mail die erg lijkt op een mail van de bank. In de mail wordt u gevraagd op een link of bijlage te klikken. U komt dan op een nepwebsite die erg lijkt op de site van de bank. Op die website wordt u meestal gevraagd om uw gegevens en uw beveiligingscodes in te vullen. Als u klikt op een link of bijlage in de mail of een link op zo'n nepwebsite kunnen de oplichters ook ongemerkt Hiermee wordt schadelijke en frauduleuze software bedoeld, waarmee oplichters privégegevens verzamelen. Het wordt ook wel computervirus genoemd. U kunt ongemerkt malware installeren, als u klikt op een link of bijlage die oplichters u sturen. Zij weten dan precies wat u op uw computer doet, en welke gegevens u gebruikt. op uw computer installeren.

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. kunnen u opbellen, en doen dan alsof ze een medewerker van de bank zijn. Vaak doen ze dit nadat u eerder via een valse e-mail uw gegevens heeft ingevuld op een valse webpagina. Dankzij deze gegevens kunnen de oplichters erg overtuigend zijn. Ze doen of ze u goed kennen, of veel van u weten. Zo proberen ze uw vertrouwen te wekken en u ertoe te brengen uw beveiligingscodes te geven. Hiermee kunnen zij geld overboeken van uw betaalrekening.

 • Wij vragen u nooit om uw Hiermee bedoelen we uw pincode, 5-cijferige identificatiecode en responsecodes van de e.dentifier.
 • Wij sturen u nooit links om direct in te loggen in Internet Bankieren
 • Geef geen gegevens door, maar hang op
 • Meld het verdachte gesprek aan ons

Er zijn ook Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. die u opbellen en zich voordoen als een medewerker van een bekend bedrijf, zoals Microsoft. Vaak spreken ze Engels, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ze vertellen u dan dat u een probleem heeft met uw computer, en dat ze op uw computer moeten kijken of ze dit voor u kunnen oplossen. Hiervoor sturen ze u software via e-mail. Met deze software geeft u de oplichters toegang tot uw computer en kunnen ze uw computer op afstand besturen. Om uw vertrouwen te wekken doen ze eerst alsof ze ingewikkelde controles uitvoeren. Dan constateren ze zogenaamd dat ze het probleem voor u kunnen oplossen. Maar u moet daar wel een kleine vergoeding voor betalen. Ze vragen u dat via Internet Bankieren te doen. Let op: ondertussen hebben ze nog steeds toegang tot uw computer! Als u de betaling gaat bevestigen, proberen ze u af te leiden. Op dat moment veranderen zij bijvoorbeeld het bedrag, of wijzigen ze de muntsoort. Zo laten ze u veel meer geld overboeken dan uw bedoeling was.

 • Ga niet in op ongevraagde verzoeken over uw computer van partijen die u niet kent.
 • Twijfelt u of het verzoek wel te vertrouwen is? Hang dan op en sluit Internet Bankieren af.
 • Zoek zelf de officiële website op, en bel eventueel het telefoonnummer dat u daar vindt.
 • Sluit het programma dat de oplichters gebruikten om in uw computer te kijken.
 • Verwijder de software die de oplichters u hebben toegestuurd van uw computer.

Verkoopt u weleens iets online? Bijvoorbeeld op Marktplaats? Dan kunt u benaderd worden door Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. die doen alsof ze iets van u willen kopen. Het contact loopt vaak via WhatsApp. Hoe het gaat? De oplichter vraagt of u een klein bedrag (vaak € 0,01) naar hem overboekt, zogenaamd ter controle. Hij stuurt u dan via WhatsApp een nep-betaalverzoek. De link gaat alleen niet naar iDEAL, Tikkie, Bunq of naar een andere bank maar naar een nep iDEAL-website. De gegevens die u invult, gebruikt de oplichter om in te loggen in uw Internet Bankieren en geld over te boeken naar zijn betaalrekening.

 • Klik nooit zomaar op links in WhatsApp
 • Doe niets met betaalverzoeken van onbekenden
 • Controleer de echtheid van de iDEAL website
 • Stuur zélf het betaalverzoek om uw koper te laten betalen, bijvoorbeeld via Tikkie.

Heeft u iets verkocht, bijvoorbeeld via marktplaats.nl en komt de koper het bij u ophalen? Let dan op als iemand zegt dat hij het bedrag ter plekke via zijn smartphone aan u overboekt. Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. laten u dan op hun telefoon een nep-overboeking zien via een namaak-app, bijvoorbeeld van ABN AMRO. Het lijkt dan of ze het geld aan u hebben overgeboekt, maar u ontvangt in werkelijkheid niets. 

 • Stuur een betaalverzoek om uw koper te laten betalen, bijvoorbeeld via Tikkie.
 • Stuur dit betaalverzoek zélf.

Als u klikt op een link van een Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. kan hij uw computer besmetten met een virus (ook wel malware genoemd). Zo kunnen oplichters toegang krijgen tot uw bankzaken en uw geld. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geld van uw betaalrekening wegboeken naar hun eigen rekeningen. Hoe voorkomt u dat oplichters malware op uw computer plaatsen?

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. vragen u soms telefonisch of via e-mail om uw betaalpas op te sturen. Maar let ook goed op als u geld gaat pinnen bij de betaalautomaat. Soms plaatsen ze een apparaatje of minicamera op de pasgleuf van een geldautomaat (skimming). Of ze leiden u af tijdens het pinnen en verwisselen dan snel uw pas. Let daarom goed op het volgende: 

 • Ga niet pinnen als de geldautomaat er anders uitziet. Bijvoorbeeld als u een apparaatje op de pasgleuf ziet dat er eerst niet was.
 • Ga niet pinnen als u zich onveilig voelt bij een geldautomaat. Bijvoorbeeld omdat er iemand erg dichtbij u staat.
 • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen.
 • Neem geen hulp aan, als mensen aanbieden u te willen helpen bij de geldautomaat.
 • Is uw pas ingeslikt door de geldautomaat? Ga niet weg bij de automaat maar blokkeer eerst uw pas.
 • Denkt u dat er iets mis is met de geldautomaat? Geef het direct door aan de helpdesk van de bank waarvan de geldautomaat is.

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. willen dat u geld overmaakt naar hun eigen rekeningnummers. Dit proberen ze op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door u 'namens een bekend bedrijf' een valse factuur te sturen. Dit kan bijvoorbeeld een telefoonmaatschappij zijn. Vaak zetten ze u onder druk door te zeggen dat u een achterstand heeft met betalen. Ze dreigen dan met extra kosten of met het inschakelen van een incassobureau. Ook sturen oplichters valse verkeersboetes die zogenaamd van het CJIB zijn. Maar wat ook gebeurt: ze vervalsen het rekeningnummer op een echte factuur die u wél verwacht. Blijf dus altijd alert:

 • Zoek zelf via Google de officiële website van het bedrijf. Controleer de afzender van de factuur en het rekeningnummer dat in de factuur wordt genoemd. 
 • Ga na of u, of iemand anders in uw gezin, de factuur verwacht.
 • Vertrouwt u het niet? Zoek zelf via Google de officiële website van het bedrijf en bel het telefoonnummer dat u daar vindt.

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. zijn ook actief als verkopers. Ze verkopen dan iets aan u, maar nadat u betaald heeft, ontvangt u uw aankoop nooit. Ze doen dit bijvoorbeeld via Marktplaats. Of via webwinkels die ze na enkele dagen weer laten verdwijnen. Blijf daarom altijd alert. Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook!

 • Is de verkoper bekend bij de politie? Check de verkoper voor u wat koopt

 • Komen de foto's betrouwbaar over? Of zijn ze misschien gepikt? Check met tineye.com of foto's ook staan op andere websites

 • Herken een verdachte aanbieding. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Wees dan extra alert. Is het product dat u gaat aanschaffen wel echt? Is het geen illegale versie?

 • Bent u opgelicht? Maak altijd een printscreen van de advertentie of website. Doe in ieder geval aangifte bij de politie. En meld de fraude.

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. proberen via verschillende social media vrienden met u worden. Ze hacken bijvoorbeeld een account van een van uw echte vrienden en vragen u bijvoorbeeld om geld te lenen. Of ze doen zich voor als een nieuwe vriend via social media, chat of een datingsite. Ze proberen dan uw vertrouwen te winnen. Uiteindelijk vragen ze u om geld over te boeken. Bijvoorbeeld om een trein- of vliegticket te kopen. Dat geld ziet u waarschijnlijk nooit meer terug.

Let op: heeft u zelf geld overgeboekt, maar blijkt later dat u opgelicht bent? Omdat u zelf de betaalopdracht heeft gedaan, kunnen wij de financiële schade helaas niet aan u vergoeden.

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen wil afnemen. Oplichting en diefstal is een misdrijf en is strafbaar. blijven nieuwe vormen van fraude bedenken. Laat u hierdoor niet verrassen. Kijk voor alle beschrijvingen op veiligbankieren.nl of bekijk de meest recente fraudes op fraudehelpdesk.nl

Twijfelt u of u met fraude te maken heeft? Bel met een van onze medewerkers via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).