Schenkingsovereenkomst

Uw schenking schriftelijk vastleggen

Met een schenkingsovereenkomst legt u uw schenking schriftelijk vast. Het is dan voor de gever en de ontvanger duidelijk wat u met elkaar afspreekt. Dat kan problemen achteraf voorkomen Bij sommige schenkingen is een overeenkomst verplicht, maar ook bij niet-verplichte overeenkomsten kunt u ervoor kiezen om een schenkingsovereenkomst op te laten stellen. Wilt u liever een persoonlijk gesprek? Maak dan een afspraak.

 

Welke schenkingsovereenkomsten zijn er?

Er zijn twee soorten schenkingsovereenkomsten: een notariële akte en een onderhandse akte. 

  1. Notariële akte
    Wilt u een schenking op papier doen? Of een woning schenken? Dan bent u wettelijk verplicht uw schenking vast te leggen in een notariële akte. Het voordeel is dat u die altijd kunt opvragen bij de notaris als u de akte bent kwijtgeraakt. Bovendien bespreekt u de akte uitgebreid met de notaris. U weet dus precies waar u aan toe bent.

    Een notariële akte is soms ook verstandig als u niet verplicht bent uw schenking vast te leggen. Bijvoorbeeld als u verschillende bedragen gaat schenken of conflicten verwacht over de erfenis. De afspraken staan dan zwart op wit en zijn helder voor de gever en de ontvanger. 

  2. Onderhandse akte
    Is in het geval van uw schenking een notariële akte niet verplicht? Dan kunt u ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. We noemen dat een onderhandse akte. Verder op deze pagina hebben we de meest gebruikte onderhandse schenkingsaktes voor u op een rij gezet. U kunt die naar eigen wens aanpassen.

Voorbeelden van onderhandse aktes

Deze akten en overeenkomsten zijn algemene voorbeelden die u op weg kunnen helpen. Wilt u weten of u ze ook kunt gebruiken voor uw situatie? Laat u dan eerst adviseren door een notaris of belastingadviseur.

Schenken voor de eigen woning
Als u wilt schenken voor de eigen woning. Deze schenkingsakte bevat ook een uitsluitingsclausule. Daarmee regelt u dat de schenking privébezit is van de ontvanger.
Schenking voor eigen woning met uitsluitingsclausule

Schenkingsakte met uitsluitingsclausule
Als u wilt vastleggen dat de schenking privébezit is van de ontvanger, regelt u dit met de uitsluitingsclausule. Dat is van belang als de ontvanger getrouwd is in een algehele gemeenschap van goederen of dat nog gaat doen.
Schenkingsakte met uitsluitingsclausule

Schenkingsakte goede doelen
Als u wilt schenken aan een goed doel, bekijk dan de voorbeeldakte op de website van de Belastingdienst .

Schenkingsakte met bewind
Als u geld schenkt en wil regelen dat een ander dan de ontvanger het geld beheert, kunt u schenken onder bewind. Bewind wordt vaak geregeld als de ontvangers nog jong zijn.
Schenkingsakte met bewind

Doehetzelfnotaris.nl voor ABN AMRO klanten

Wilt u schenken aan uw (klein)kind en is hij/zij ouder dan 18 jaar? Dan kunt u de notariële akte zelf voorbereiden via Doehetzelfnotaris.nl. Dat scheelt u weer geld. De notaris helpt u daarna graag om uw schenkingsakte officieel te maken. 

Wij werken samen met Doehetzelfnotaris.nl, maar het is geen onderdeel van ABN AMRO. Daarom zijn we niet aansprakelijk voor wat u afspreekt en vastlegt in uw schenkingsakte. Dat geldt ook voor eventuele schade die hierdoor ontstaat.