Na uw 50ste een woning kopen

Waar moet u op letten?

U wilt graag verhuizen, maar als het even kan wel voor de allerlaatste keer. Daarom stelt u ook andere eisen aan een woning. Welke afwegingen kunt u maken met het oog op ouder worden?

 

U wilt graag verhuizen, maar als het even kan wel voor de allerlaatste keer. Daarom stelt u ook andere eisen aan een woning. Welke afwegingen kunt u maken met het oog op ouder worden?

De levensloopbestendige woning

Naarmate u ouder wordt, heeft u waarschijnlijk meer zorg nodig. Wat u nu nog gemakkelijk afgaat, is in de toekomst minder vanzelfsprekend. Gaat u voor gemak en wilt u niet meer verbouwen, dan biedt een levensloopbestendige woning de uitkomst. Hierin zijn veel handige voorzieningen in aangebracht, zodat mensen die ouder of mindervalide worden gewoon zelfstandig kunnen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan verlaagde drempels, een slaapkamer op de begane grond, een inloopdouche, een traplift of steunbeugels in het toilet en de badkamer. Dit hoeft niet per se een seniorenwoning te zijn. Er zijn al veel verbouwde levensloopbestendige woningen op de markt, gewoon in een woonwijk of tussen jonge gezinnen.

Een woning met aanpassingsmogelijkheden

Voelt u zich nog wat te jong voor verlaagde drempels en beugels in het toilet, dan is verstandig om te kijken naar een woning waar u zelf geringe aanpassingen aan kunt doen. Een woning met een garage bijvoorbeeld, biedt de mogelijkheid om later alles nog gelijkvloers te maken. U kunt er dan voor kiezen om uw garage om te bouwen tot slaapkamer met aangrenzende badkamer. Tot die slaapt u gewoon op de eerste verdieping. Op Rijksoverheid.nl staan suggesties voor aanpassingen die u kunt doen.

De serviceflat of aanleunwoning

Een serviceflat biedt dezelfde faciliteiten als een levensloopbestendige woning, maar dan in een andere omgeving. Uw buren zijn allemaal boven de 50 jaar en soms ook hulpbehoevend. Voor deze zelfstandige woonvorm heeft u geen medische indicatie nodig. De enige eis die geldt is dat u (en uw partner) minimaal 50 jaar oud zijn. Datzelfde geldt ook voor de aanleunwoning. Het verschil is dat hier verschillende mogelijkheden tot het verlenen van zorg aanwezig zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van vergelijkbare voorzieningen van een verzorgingstehuis: een recreatieruimte, het laten bezorgen van boodschappen en meestal een alarm in huis waar u in noodsituaties gebruik van kunt maken.

De kangoeroewoning

Nu de overheid een stap terug doet, moeten kinderen de zorg voor hun ouders vaker zelf organiseren. Daarom wint de kangoeroewoning in Nederland aan populariteit. Met dit concept trekken meerdere generaties bij elkaar in. De woning heeft twee zelfstandige woonruimtes, die in verbinding staan via een (afsluitbare) deur. Er bestaan al kangoeroewoningen, maar het is ook mogelijk om een bestaand pand op te splitsen of uit te breiden. De belangrijkste reden om samen met uw dochter of zoon te gaan wonen, is om elkaar te helpen. Dat kan gaan om de zorg voor u en uw partner, maar het is ook denkbaar dat u andersom de tuin van de kinderen onderhoudt of tijdens kantooruren op de kleinkinderen past. Samenwonen met uw familie kan heel aangenaam zijn, maar weeg van tevoren wel de ’nadelen en regels af.

Hypotheek  of lenen op latere leeftijd

Maak vrijblijvend een afspraak

Wilt u weten wat er in uw geval mogelijk is? Bel de Seniorenlijn via 088 - 226 26 12 (gebruikelijke belkosten), op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. Of maak vrijblijvend een afspraak en bespreek uw mogelijkheden met een hypotheekadviseur.