Kan ik beter schenken of nalaten?

Tjarko Denekamp
Expert Kenniscentrum ABN AMRO
01-01-2021

Schenken is vaak leuker dan nalaten. Overweegt u schenkingen te doen om de toekomstige druk van de erfbelasting voor uw kinderen te verminderen? Dan is het verstandig om eerst bij een aantal zaken stil te staan.

 

U heeft de keuze om uw vermogen tijdens uw leven aan uw kinderen te schenken of uw vermogen na uw overlijden aan hen na te laten. In beide gevallen kan heffing van belasting aan de orde komen. Bij schenken is dat de schenkbelasting en bij nalaten is dat de erfbelasting. De tarieven van deze belastingen zijn hetzelfde. Schenken kan wel voordeliger zijn, omdat u jaarlijks vrijstellingen en eventueel de lage tariefschijf van de schenkbelasting kunt benutten. Wanneer je als ouder aan je kinderen schenkt, kan het voordeel voor vrijgestelde schenkingen oplopen tot 20%.

Bekijk het overzicht van de tarieven en vrijstellingen voor de schenkbelasting. U vindt daar ook een vergelijking tussen de schenkbelasting en erfbelasting. Of bekijk het overzicht van de tarieven en vrijstellingen voor de erfbelasting.

Er kunnen verschillende motieven zijn om te schenken. Wilt u uw kind helpen bij de aankoop van een woning? Dan is het logisch om aan schenken te denken. De hulp is immers nu nodig en niet op een moment in de toekomst na uw overlijden. Wilt u gaan schenken om de toekomstige druk van de erfbelasting voor uw kinderen te verminderen? Denk dan ook aan de volgende zaken:

  1. Schenken tast uw financiële positie aan

    Schenken tast uw financiële positie aan. Het is dus verstandig om goed te bekijken of uw financiële positie solide is en blijft. Heeft u een goed beeld van uw financiële situatie nu en in de toekomst? Als u hier niet helemaal zeker van bent, kunnen wij u helpen met een Financieel Inzicht . Heeft u uw financiële situatie wel goed in beeld? Dan nodigen wij u voor de zekerheid uit om kennis te nemen van het thema ouder worden en wonen. Mogelijk moet u op latere leeftijd nog kosten maken voor een goede en comfortabele oude dag. Nog niet veel mensen hebben dit scherp in beeld.

  2. Erfbelasting soms ingewikkeld te berekenen

    Schenken kan erfbelasting besparen, maar waar hebben we het dan concreet over? Wat is precies de erfbelasting in uw situatie en hoeveel bespaart de schenking die u in gedachten heeft? De tarieven en vrijstellingen voor de erfbelasting zijn op zich duidelijk, maar het kan ingewikkelder worden als u onderdeel bent van een echtpaar. In de meeste gevallen blijft het vermogen bij overlijden van één van u beiden, via een langstlevende regeling, eerst ter beschikking aan de langstlevende partner. Dit kan gevolgen hebben voor de omvang van het bedrag waarover de langstlevende en de kinderen erfbelasting moeten betalen. Er zijn hierbij ook mogelijkheden die de druk van de erfbelasting kunnen beperken. Als u hiervan het fijne wilt weten, dan raden wij u aan contact op te nemen met een notaris.

  3. Ook voor de erfbelasting zijn er vrijstellingen

    Ook voor de erfbelasting zijn er vrijstellingen. Denk hieraan als u uw testament opstelt. Bijvoorbeeld de vrijstelling van € 21.282 voor kleinkinderen of de vrijstelling van € 3.244 voor anderen. Heeft u een grote familie- en vriendenkring? Dan kunt u deze vrijstellingen wellicht vaak benutten en op die manier de erfbelasting beperken. Deze regelingen in uw testament tasten uw vermogen op dit moment niet aan in tegenstelling tot schenkingen. Daar staat tegenover dat schenken tijdens leven ofwel ‘geven met de warme hand’ vaak leuker is.

 

Schenken is eenvoudiger met de Schenkwijzer

Het is uiteraard niet onze opzet om u af te houden van het doen van schenkingen. Wij willen u helpen bij het maken van een goede beslissing. Is de goede beslissing voor u het doen van een schenking? Dan vragen wij u wederom om bij een aantal zaken stil te staan. Verdere hulp en verdieping kunt u vinden met behulp van onze Schenkwijzer.

Bekijk de video over schenken:

Preferred Banking

Bijeenkomsten over schenken en erven

Wilt u meer informatie over schenken en erven? Meld u dan nu aan voor een van onze digitale bijeenkomsten of maak een afspraak met een adviseur.

Andere suggesties voor u

Fiscaal optimaal schenken aan een goed doel

Schenkingen aan een goed doel kunnen fiscaal aftrekbaar zijn. De schenking kost u zo minder dan het bedrag dat u schenkt. Maar wat zijn de belangrijkste belastingregels waar u aan moet denken?

Korte maar diepe recessie door coronapandemie

De gevolgen van de coronapandemie voor de Nederlandse economie zullen groot zijn in 2020. Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht in zijn basisscenario dat de economie met 3,5% zal krimpen, maar dat er weer herstel zal optreden in 2021.

Schenken op papier en box 3

De schenking op papier heeft voor de inkomstenbelasting gevolgen in box 3. Daar is de afgelopen periode veel over te doen geweest. Er zou namelijk een nieuw stelsel komen voor box 3. Voorlopig gaat dat echter niet gebeuren. Wat is nu de stand van zaken?