Javascript is required

Biodiversiteit: wat kun je doen en waarom is dat voor jou belangrijk?

Je hebt een elektrische auto en zonnepanelen op je dak, maar hoe zit het met de biodiversiteit in jouw omgeving? Biodiversiteit omvat alle verschillende soorten planten, dieren, micro-organismen en schimmels die op aarde leven. Deze soorten samen maken de natuur én de mens gezond, maar zijn voor ons ook van groot economisch belang. 

Waarom? En wat kunnen wij doen om biodiversiteit te verbeteren? We vragen het twee collega’s van ABN AMRO: Sonny Duijn, adviseur biodiversiteit, en Josephine Jessen, Financial Risk Specialist bij Home Financing.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Sonny: “Een miljoen soorten planten en dieren wordt met uitsterven bedreigd, het hoogste in geschiedenis van de mens. De mens speelt hier een belangrijke rol, dit komt namelijk vooral door vervuiling, veranderingen in land- en zeegebruik, klimaatverandering, exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en verspreiding van invasieve soorten. 

Zo verzwakken we onze leefomgeving. Meer dan de helft van de wereldeconomie is afhankelijk van diensten van de natuur, zoals koolstofopslag, waterzuivering en een vruchtbare bodem. Het verzwakken van ecologische netwerken is dus zowel een ethisch als een economisch probleem.” 

Josephine: “Een betere biodiversiteit in je omgeving zorgt daarnaast voor minder stress, bevordert fysieke activiteit en is in principe beter voor de waarde van je woning. Gebieden met veel biodiversiteit zijn aantrekkelijke, toekomstbestendige gebieden. Natuurlijke ecosystemen met hoge biodiversiteit fungeren als een buffer die water absorbeert en vertraagt, waardoor ze de impact van klimaatrisico’s als overstromingen verminderen. 

Dat is belangrijk nu we steeds vaker extreem weer hebben, zoals hevige regenbuien en hittegolven. Door planten en bomen kan de temperatuur een paar graden verlaagd worden, een enorm verschil tijdens een hittegolf. Minder tegels en meer groen in de tuin zorgen daarnaast dat water makkelijker afgevoerd wordt tijdens hevige regenval.” 

Sonny: “Onderzoek van de Universiteit Leiden toont aan dat in 100m2 geveltuin in Amsterdam en Den Haag al 154 soorten insecten en 235 plantensoorten leven. Het is dus heel belangrijk om verder te denken dan zonnepanelen en een elektrische auto. Als je een boom laat kappen om de zonnepanelen meer te laten opleveren is dat niet duurzaam.”

Wat kun je zelf doen om biodiversiteit te verbeteren?

Sonny: “Denk bijvoorbeeld om je koop- en eetgedrag. Uit onderzoek van ABN AMRO naar biodiversiteitsverlies blijkt dat de wereldwijde productie van sneakers jaarlijks ten koste gaat van een natuurgebied ter grootte van 3,6 keer de Veluwe. Bij smartphones is dit zelfs 21 keer de Veluwe. Door de levensduur van producten te verlengen, bijvoorbeeld door reparatie, kun je dat verminderen. Ook een meer plantaardig dieet draagt bij aan een minder negatieve impact op biodiversiteit.” 

Josephine: “In je tuin kun je denken aan meer groen en minder tegels. En een verwilderde tuin. Aanharken en opruimen is niet goed voor de natuur, bladeren zijn een schuilplaats voor dieren. En sluit je tuin niet hermetisch af, zodat bijvoorbeeld egels onder hekken doorkunnen. 

Je kunt ook een groen dak overwegen, hier krijg je vaak subsidie voor. Een groen dak heeft meerdere voordelen: het absorbeert regen, houdt koelte vast tijdens extreme hitte en biedt leefruimte voor verschillende planten en dieren.” 

Sonny: “Nestkastjes, voor de locatie geschikte heggen, een regenton om water vast te houden, hoogteverschillen in de tuin en composthopen kunnen ook helpen. En bij voorkeur geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Een aantal gemeentes hebben verschillende subsidies beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Voor een groen dak, maar ook het vervangen van tegels of het opvangen van regenwater. Via de Groenesubsidiewijzer van Milieu Centraal zie je precies welke subsidies in jouw gemeente beschikbaar zijn.”

Hoe zit dat dan voor ondernemers?

Sonny: “Biodiversiteit is belangrijk voor de toekomst van ondernemers en hun omgeving, vanwege hun afhankelijkheid van gezonde ecosystemen. Denk aan de bestuiving van voedingsgewassen door bijen en zweefvliegen. En de afhankelijkheid van ondernemers voor de beschikbaarheid van water, zoals koel- of proceswater. Biodiversiteit zorgt voor een schonere bodem en betere lucht- en waterkwaliteit. 

Zo helpen bijvoorbeeld, mosselen, plantwortels en diverse bacteriën bij het zuiveren van water en breekt een aantal microben in de bodem vervuilde stoffen af. Zo zijn er nog vele andere voorbeelden. Als ondernemer kun je hier bijvoorbeeld op inspelen door in te zetten op hergebruik van grondstoffen, zoals water. Maar extra belangrijk is wat je in de kern van je bedrijf doet. Dat je bewust bent van waar je impact zit en bijvoorbeeld de uitstoot van vervuilende stoffen zo laag mogelijk is. 

Maar denk ook aan je directe omgeving. Zoals een groen dak, groene gevels en groene parkeerplaatsen, die water doorlaten en waar beplanting kan groeien. Of een wadi: een verlaagd stuk beplanting dat regen opvangt en afvoert. Hiermee verhoog je het welzijn van je personeel en je omgeving.”

Kunnen ondernemers ook gebruik maken van subsidies?

Sonny: “Er zijn vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer in de landbouw. Denk bijvoorbeeld kruidenrijkgrasland, van belang voor de weidevogels. Dit heeft ook diverse voordelen voor de ondernemer, al zou je willen dat dit qua financiële vergoedingen ook direct meer zou opleveren.” 

Josephine: “Buiten de landbouw heeft de overheid ook verschillende subsidies en regelingen voor ondernemers die biodiversiteit willen vergroten, MIA en Vamil bijvoorbeeld. Je krijgt dan belastingvoordeel op maatregelen als het plaatsen van nestvoorzieningen, inheemse beplanting, een vijver of een groen dak of groene gevel.”

Bekijk jouw financiële opties

Wil je weten wat voor jou de financiële opties zijn voor bijvoorbeeld duurzame maatregelen of biodiversiteit verhogen? Een adviseur Wonen kijkt graag met je mee. 

Maak een afspraak 

Ben je ondernemer? Dan staat er een team ondernemersexperts voor je klaar om de financiële mogelijkheden te bespreken. 

Maak een afspraak

Tags

Lees ook

Heb je een vraag over je financiële situatie?

Ben je benieuwd wat dit artikel voor jou betekent? Of heb je een andere financiële vraag? Bijvoorbeeld over pensioen, eerder stoppen met werken of slim vermogen opbouwen? De adviseurs van Team Preferred Banking helpen je graag, gratis en vrijblijvend.

Bekijk de contactopties