Financiële Taboes: de erfenis en geld in de familie

Hoe open we als Nederlanders ook zijn, sommige dingen blijven toch onbesproken. Hoeveel je verdient en wilt verdienen, of je schulden hebt, hoe je ouders hun erfenis hebben geregeld; het zijn niet onze favoriete gespreksonderwerpen. Zonde, want als je er open over durft te praten, kan dat meer (financiële) rust en gezondheid geven, en misschien zelfs je relatie met familie, vrienden of partner verbeteren.
In deze videoserie nodigen we daarom vier collega’s van ABN AMRO uit om taboes over geld te doorbreken. Samen geven zij antwoord op ‘ongemakkelijke’ vragen. In deel 1: de erfenis en geld binnen de familie. Bekijk de video en lees hieronder tips van onze adviseurs rondom schenkingen en testament.
Tips van onze adviseur
Adviseur Jenny de Jager van Team Preferred Banking spreekt regelmatig families over schenken en erven.
"Ik wijs klanten in elk gesprek op het maken van een testament en een levenstestament. Klanten geven het vaak niet genoeg prioriteit. Ik wijs ze op de risico’s. Vaak wordt gedacht dat we pas echt dingen moeten vastleggen als we oud zijn, maar je kan bijvoorbeeld ook nu een ongeluk krijgen. Daardoor is het verstandig je wensen al vast te leggen."
"Veel mensen stellen het nadenken over hun testament uit. Door het gesprek aan te gaan en informatie toe te sturen, hoop ik een zaadje te planten waardoor de klant in beweging komt."
"Bij klanten waarvan ik weet dat ze nog een ouder/ouders hebben, is mijn tip dan ook om vanuit zorgplicht het gesprek aan te gaan met de ouders. Je zou het gesprek kunnen beginnen met: ‘Heb je het goed geregeld als je niet meer over je eigen wil kan beslissen? Is alles goed op papier gezet?’ Vervolgens kan je informeren of alles goed vast is gelegd in een testament, zodat duidelijk is wat er met hun vermogen gebeurt als ze er niet meer zijn. Nu kunnen ze hier zelf nog invloed op uitoefenen."
Een schenking ontvangen van je ouders, hoe werkt dat?
Wanneer je een schenking van je ouders ontvangt, hoef je hier tot een bepaald bedrag geen schenkbelasting over te betalen. Wanneer je meer ontvangt, dan moet je schenkbelasting betalen. Standaard betaalt de schenker, maar het is mogelijk om onderling te bepalen wie dat betaalt.
Wat staat er precies in een testament? En wat als er schulden zijn?
Een testament is een juridisch document waarin iemand zijn of haar wensen vastlegt met betrekking tot de verdeling van het vermogen en de nalatenschap na het overlijden. De precieze inhoud van een testament kan variëren, afhankelijk van de persoonlijke wensen van de testateur (degene die het testament maakt).
Mochten er schulden zijn, dan worden deze vaak niet expliciet genoemd. Je kan als erfgenaam de erfenis altijd beneficiair aanvaarden. Door dit te doen zie je nog niet af van de erfenis, maar aanvaard je deze ook niet volledig. Je kan dan eerst uitzoeken wat de financiële status is. In dat geval ben je wel erfgenaam, maar niet verantwoordelijk voor de schulden uit de erfenis. Alle schulden worden wel eerst uit de erfenis betaald. Blijft er daarna nog iets over? Dan wordt dat verdeeld over de erfgenamen.
Moet ik zelf een testament opstellen?
Het opstellen van een testament is een belangrijke stap in het regelen van je nalatenschap en kan op elk moment in je leven worden gedaan. Eigenlijk is het voor elke situatie belangrijk een testament te maken, of je nou alleenstaand bent of een gezin hebt. Alleen zijn er specifieke momenten en levenssituaties waarin het extra belangrijk kan zijn om een testament op te stellen of te herzien. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een gezin, een verandering in je financiële situatie of wanneer je gaat scheiden.
Het is een goed idee om regelmatig je testament te herzien. Zelfs als er geen grote veranderingen in je leven zijn geweest. Zo zorg je ervoor dat het altijd aan je wensen blijft voldoen. Het wordt aangeraden hiervoor een notaris te raadplegen, aangezien een notaris kan helpen met juridische vragen en kan zorgen dat je testament rechtsgeldig is.
Wil je zelf in gesprek over geldzaken binnen de familie? Neem dan contact met ons op. Een adviseur van Team Preferred Banking geeft je vervolgens inzicht in de mogelijkheden en opties. Je kunt zo’n gesprek alleen voeren, of samen met je partner of ouder(s).