Financiële Taboes: praten over pensioen

Over ons pensioen praten we niet zo vaak. En dat is jammer, want het is wel heel belangrijk. Er open over praten, kan nieuwe inzichten en misschien wel financiële rust opleveren.
In de videoserie Financiële taboes nodigen we vier collega’s van ABN AMRO uit om taboes over geld te doorbreken. Samen geven ze antwoord op ‘ongemakkelijke’ vragen. Dit is deel 3: over pensioen. Hoe spaart Inge als ondernemer bijvoorbeeld voor haar pensioen? En Jeroen, die juist in loondienst is? En wanneer begint KaiLe met sparen voor haar pensioen?
Bekijk de video en lees hieronder tips van onze adviseur rondom sparen voor je pensioen.
Tips van onze adviseur
Adviseur Monique Bonnet-Heeren van Team Preferred Banking spreekt vaak met klanten over hun pensioen. Ze beantwoordt de veelgestelde vragen.
Is pensioen opbouwen in loondienst alleen genoeg?
“Om te bepalen hoeveel pensioen voor jou genoeg is, moet je voor jezelf nagaan wat je eigenlijk wil doen als je bent gestopt met werken. Kun je dat betalen van het pensioen dat je straks van je werkgever krijgt? Stoppen met werken, betekent meer vrije tijd. En vrije tijd kost geld, zeg ik altijd. Wil je de levensstandaard die je nu hebt behouden? Dan is het goed om te kijken wat je straks krijgt.
Ook als je in loondienst bent, kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je een goede pensioenregeling hebt. Denk er daarbij ook over na of je überhaupt wilt blijven doorwerken tot je AOW-gerechtigde leeftijd.”
Hoe weet ik hoe hoog mijn pensioen straks is?
“Je kunt inloggen op de website van de pensioenuitvoerder waar je nu werkt. En kijk ook eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Wat heb je nu, wat kan het worden en ook belangrijk: wat gebeurt er als je er niet meer bent?”
Wat als ik eerder wil stoppen met werken?
“Dan moet je het vaak wel aanvullen. Het geld dat je gespaard hebt voor je pensioen, spreid je dan namelijk over een langere periode dus de uitkering wordt lager. Dat is niet erg, maar wees er wel bewust van.”
Hoeveel moet ik per maand sparen voor mijn pensioen?
“Daar kan ik geen eenduidig antwoord op geven. Je moet echt kijken naar het bedrag dat je straks wilt uitgeven. En rekening houden met inflatie en belastingregels die veranderen. Daarnaast kunnen we je jaarruimte bepalen, om te berekenen hoeveel belastingvoordeel je kunt krijgen.
Tijdens gesprekken verwijzen wij vaak naar het Nibud. Je kunt daar gemakkelijk berekenen: wat heb ik nodig en wat geef ik uit. Wil je echt een specifieke berekening? Dan maken we die met Financieel Vooruitzicht.”
Op welke leeftijd moet ik beginnen met sparen voor mijn pensioen?
“Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Maar dat is niet makkelijk. Heb je net je eerste baan, dan ben je helemaal niet bezig met je pensioen. Je wilt je eerste huis kopen en hebt misschien nog een studieschuld af te lossen. Is die fase voorbij en ben je een beetje gesetteld? Dan is het tijd om te kijken naar je pensioen. Vaak ben je dan begin tot midden dertig. Veel langer moet je echt niet wachten, of je nu in loondienst bent of niet."
Hoe zit het met inflatie, is mijn geld later nog wel genoeg waard?
“Een pensioen bij een werkgever is altijd een belegging. Dit betekent dat het bedrag meegroeit met de situatie. Wat dat betreft zijn beleggingen een stuk beter bestand tegen inflatie dan spaargeld.
Wil je voor je pensioen iets opzij leggen en heb je nog een lange tijd om hiervoor te sparen? Dan is beleggen vaak de meest verstandige optie, pensioenbeleggen bijvoorbeeld. Want voor elke euro die we nu hebben, hebben we straks misschien wel vier of vijf nodig.”
Zijn er naast beleggen en sparen andere manieren om pensioen op te bouwen?
“Zeker, denk bijvoorbeeld aan een koophuis. Veel mensen hebben een koophuis waar overwaarde opzit. Wil je in je eigen huis blijven wonen als je met pensioen gaat of ga je kleiner wonen? In dat laatste geval komt er misschien een hoop geld vrij.
Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld ook voor om naar het buitenland te gaan, waar wonen en leven vaak goedkoper is. Of misschien krijg je een grote erfenis. Al is dat geld waar je niet vanuit kunt gaan natuurlijk.”
Is het belangrijk om over je pensioen te praten?
“Heel belangrijk. Iedereen wil een prettig leven hebben en dingen doen waar je blij van wordt. Vaak kost dat geld. Het pensioen komt voor in elk gesprek dat ik voer. Hoe kijk je aan tegen je pensioen?
Zeker als je als man en vrouw een traditionele rolverdeling hebt, is het belangrijk om erover na te denken. Want wat als één van beiden wegvalt? Dan heb je het ineens over een nabestaandenpensioen.
Pensioen blijft een moeilijk onderwerp en een ver-van-je-bedshow. Maar wel een belangrijke. Natuurlijk, je leeft nu. Maar hoe fijn is het als je later dezelfde leuke dingen kunt blijven doen? Ik ga hier heel graag over met je in gesprek.”