Erfenis nalaten aan een goed doel: 6 tips

Overweeg je vermogen na te laten aan een goed doel? Dan is het belangrijk dat je dit goed en op tijd regelt. We geven tips en vertellen waar je op moet letten.
Tip 1: Een goed doel kiezen
Er bestaan ontzettend veel goede doelen. Misschien weet je al precies aan welk goed doel je jouw geld wilt nalaten. Maar het kan ook zijn dat je kiezen lastig vindt.
Het kan dan helpen om eerst te bepalen welke thema’s je belangrijk vindt. Dat geeft richting. Welke goede doelen passen daarbij? En wil je nalaten aan 1 of meerdere goede doelen?
Tip 2: Bijdragen aan een project kan ook
Normaal komt je bijdrage in de algemene pot van een goed doel. Maar je kunt het goede doel ook vragen om je bijdrage alleen te gebruiken voor een bepaald thema of project. Bijvoorbeeld: geen hulp bij natuurrampen, maar wél bijdragen aan duurzaamheid. Vaak praten goede doelen graag met je over de opties.
Wil je bijdragen aan een thema of project? Zorg dan dat dit breed genoeg is. Vaak zit er namelijk tijd tussen het maken van je testament en je overlijden. Daardoor kan het zijn dat je gekozen thema of project niet meer actueel is wanneer je overlijdt. Het is dan lastiger om een goede plek te vinden voor je bijdrage.
Tip 3: Kies een passende regeling
Nalaten aan een goed doel kun je regelen op verschillende manieren. Meestal gebeurt het met een erfstelling of een legaat. Om je beslissing officieel te regelen, moet je een testament laten maken bij de notaris.
Erfstelling: goed doel wordt erfgenaam
Bij een erfstelling krijgt het goede doel al je bezittingen. Zoals je geld bij de bank, je woning en je meubels. Maar ook al je mogelijke schulden, zoals een hypotheekschuld.
Legaat: goed doel wordt legataris
Bij een legaat laat je een bepaalde eigendom of een bepaald bedrag na. Of een bepaald percentage van je erfenis. De persoon of organisatie die het legaat krijgt, heet een legataris. Een legataris erft nooit je schulden.
Tip 4: Denk aan de praktische zaken
Welke regeling voor nalaten het handigst is, is voor iedereen anders. Laat je daarom goed adviseren door een specialist, zoals een notaris of jurist.
Overweeg je een erfstelling? En zijn familie én meerdere goede doelen daarbij de erfgenamen? Hou er dan rekening mee dat dit ingewikkeld kan worden.
Stel: je benoemt 5 goede doelen tot erfgenamen. En je wilt dat de helft van je vermogen naar je familie gaat. Je familie en de goede doelen worden dan samen eigenaar van je vermogen.
Dit betekent dat zij samen allerlei zaken moeten beslissen. Bijvoorbeeld of je huis in de verkoop gaat, via welke makelaar dit gebeurt en voor welke vraagprijs. Het afwikkelen van een erfenis kan dan al snel lastig worden.
Een specialist kan al jouw opties voor je op een rij zetten. Kies een regeling die past bij wat je wilt bereiken. En waarbij je erfgenamen overzicht op de situatie kunnen houden.
Tip 5: Kies je executeur zorgvuldig
Het regelen en verdelen van de erfenis heet ook wel afwikkelen. De persoon die de erfenis afwikkelt, wordt de executeur genoemd.
Jij bepaalt wie de executeur wordt. Dit kunnen al je erfgenamen zijn. Je kunt ook 1 persoon kiezen: dat is vaak duidelijker en handiger.
Een executeur kiezen is niet verplicht, maar meestal wel slim. Een goede executeur zorgt namelijk dat je erfenis makkelijker en sneller wordt afgewikkeld.
Goede executeur kiezen
- Kies iemand die je vertrouwt en je situatie en wensen kent. Iemand die tijd heeft en veel weet van geldzaken. Het is handig als diegene al ervaring heeft met een erfenis afwikkelen.
- Ken je niemand die je executeur kan of wil zijn? Dan kun je een professionele executeur overwegen. Een goed doel kan ook je executeur zijn.
Tip 6: Denk ook aan een levenstestament
Een testament gaat in nadat je overlijdt. Het kan zijn dat je in de laatste fase van je leven kwetsbaar wordt. Bijvoorbeeld door een ziekte als dementie.
Soms gebeuren er in deze fase vervelende dingen. Misschien vraagt je familie je dringend om je testament te veranderen. Of verkopen ze een eigendom dat voor een goed doel was. Ook gebeurt het soms dat er veel geld verdwijnt door een familielid.
Zulke gebeurtenissen kunnen grote gevolgen hebben. Gelukkig zijn er maatregelen waarmee je dit kunt voorkomen. Een goede eerste stap is: een levenstestament laten maken bij een notaris. En daarin letten op zulke mogelijke gebeurtenissen.