Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vader en dochter op de bank kijken naar tablet

Zo leert uw kind veilig online shoppen

Checklist online shoppen

De online wereld kent bijna geen geheimen meer voor jongeren. Ook als het gaat over shoppen, want kleding, sneakers en boeken zijn allemaal zo besteld. Maar weet uw kind ook hoe je een veilige webshop herkent? Bekijk deze checklist en laat uw kind met een gerust hart online shoppen.

 

Is de verbinding en de computer beveiligd?

Veilig online shoppen begint met een beveiligde computer en internetverbinding. Update het besturingssysteem van uw computer(s) en webbrowser(s) daarom regelmatig. Deze worden bij elke nieuwe versie 'slimmer' in het herkennen en blokkeren van onveilige websites. Zorg ook voor een beveiligde WPA(2) wifiverbinding. Shoppen via de openbare wifi op school is niet veilig. Zoals bij alle openbare wifinetwerken geldt: veel dataverkeer is niet versleuteld. Bij gebruik van een niet-https-verbinding liggen inloggegevens en wachtwoorden voor het oprapen voor kwaadwillenden op hetzelfde wifinetwerk. 

Is de website te vertrouwen?

Er duiken regelmatig nep-webwinkels op. Hoe herkent uw kind zo'n nep-shop? Deze lijken vaak op bestaande webshops en gebruiken logo's van bekende keurmerken . Check daarom als u twijfelt altijd op de site van deze keurmerken of de betreffende winkel erbij is aangesloten. En als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Tip: Doe samen de Online Shop Check van ConsuWijzer. Zo weet u waar u op kunt letten.

We hebben ook een artikel over nep-winkels voor uw zoon of dochter geschreven.

Vergelijk meer dan alleen de prijs

Weet uw kind al dat webshops niet alleen in prijs van elkaar verschillen? Er is vaak ook verschil in levertijd, bezorgkosten en ruilvoorwaarden. En wat vinden andere klanten van de service bij die webwinkel en van het product zelf? Vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl geven hier duidelijkheid over. Hier kan uw kind producten en prijzen vergelijken, en reviews van klanten lezen over het product én de winkel.

Eerst even het retourbeleid lezen

Jongeren bestellen graag kleding en schoenen online. Dat ene paar superzeldzame sneakers is natuurlijk alleen online te vinden. Passen ze niet? Geen probleem. Bij vrijwel elke webshop kan de bestelling gewoon geruild worden. Maar moeten de kosten van het terugsturen zelf betaald worden? En krijgt uw kind het geld terug als die sneakers toch niet bevallen, of geeft de winkel een tegoedbon? Het is daarom slim eerst even het retourbeleid te lezen, voordat uw kind er wat koopt. Daarin staat hoe de winkel hiermee omgaat.

 

Veilig online betalen met de Jongerengroeirekening

Met de ABN AMRO app kan uw kind veilig online betalingen doen met QR-code. Stel een limiet in voor online betalingen, als u de controle wilt houden over de rekening van uw kind. 

Meer voordelen van de ABN AMRO app voor uw kind: 

  • U ontvangt alerts als er een betaling is gedaan 
  • U bepaalt de betaallimiet voor uw kind 
  • Uw kind leert omgaan met online bankieren

U kunt deze bevoegdheden aanpassen via uw ABN AMRO app of Internet Bankieren. Bekijk het stappenplan voor beheren van de bevoegdheden van uw kind.

 

Controleer de betaalomgeving

Hoe een veilige betaalomgeving eruit ziet, is ook belangrijk om te weten. Veilige betaalomgevingen hebben vrijwel altijd een groen slotje aan het begin van de adresbalk en de 's' in https://. De 's' staat voor 'secure' (beveiligd). Is er geen slotje of 's' te zien? Dan is de omgeving mogelijk niet veilig en kan uw kind er beter niet betalen. Meld een verdachte betaalpagina of website ook altijd aan ABN AMRO.

Check de bevestiging

Als de betaling is afgerond, versturen de meeste webshops een bevestigingsmail. Hierin staan het ordernummer en de bestel- en betaalgegevens. Deze informatie heeft uw kind nodig als er iets misgaat met de bestelling. Tip: Laat de bevestigingspagina even openstaan als de mail nog niet binnen is. Dan kan uw kind deze pagina nog opslaan of er een printscreen van maken.

Let extra goed op buitenlandse webshops

Soms bieden buitenlandse webshops producten veel goedkoper aan. Smartphonehoesjes bijvoorbeeld. Best verleidelijk, maar misschien iets té, dus let goed op. Mag uw kind het product naar Nederland laten versturen? En betaalt hij dan extra btw of invoerrechten? Maar ook: wie betaalt de verzendkosten bij terugsturen? Op de website van ConsuWijzer vindt u handige tips over kopen bij een buitenlandse webshop.

Houd controle over de rekening van uw kind

Met de Jongerengroeirekening kunt u altijd in de gaten houden welke transacties er plaatsvinden. U kunt de rekening van uw kind zelf instellen in uw ABN AMRO app. Stel bijvoorbeeld een iDEAL-betaallimiet in, of blokkeer betalingen naar het buitenland.
 

Meer tips

  • Bekijk het  overzicht  van artikelen over veilig online shoppen op de website van de Consumentenbond.
  • Moet er een account aangemaakt worden bij de webshop? Bedenk dan samen een sterk wachtwoord.
  • Betalen met iDEAL is veilig, maar het is ook een vooruitbetaling. Achteraf betalen is dan toch beter.
  • Is uw kind opgelicht door een valse webwinkel? Doe hiervan altijd online aangifte bij de politie . Zij geven dit ook door aan uw bank.

Ook interessant voor u

Rekening voor uw kind

Wilt u een rekening voor uw kind openen? Onze Jongerengroeirekening bevat een betaal- en spaarrekening én betaalpas. U kunt zelf instellen wat uw kind kan en mag met de rekening. 

De Jongerengroeirekening van uw kind instellen

  • Jongerengroeirekening instellen en beheren
  • U bepaalt de betaallimiet
  • Pushberichten ontvangen als uw kind iets betaalt

ABN AMRO app voor uw kind

Mobiel bankieren voor kinderen is een uitstekend hulpmiddel bij de financiële opvoeding van uw kind. U bepaalt wat uw kind mag en kan met de rekening. Zo wordt uw kind stap voor stap financieel zelfstandig.