Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw is aan het shoppen

Hoeveel kleedgeld krijgt mijn kind?

Kleedgeld geven: uw kind leren budgetteren

Kleedgeld is een goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Na zakgeld is het de logische volgende stap in de financiële opvoeding. De bedragen zijn groter en uw kind wordt verantwoordelijk voor zijn of haar eigen kleding. Zo leert uw kind uitgaven te plannen en creatief te zijn met een klein budget. Bovendien geeft kleedgeld uw tiener de vrijheid om zelf financiële keuzes te maken en dat motiveert enorm. Hieronder leest u hoe het werkt.

 

Waarom kleedgeld?

Kleding is voor veel pubers van levensbelang. Het is dé manier om te laten zien wie je bent. En dan wil je je eigen kleding uitkiezen en zelf of met vrienden gaan winkelen. Want pubers weten als geen ander wat er populair is en wat niet. De keuze om daar aan mee te doen of niet hoort bij het opgroeien en zelfstandig worden. Het grote voordeel voor uzelf is dat u met kleedgeld precies weet wat u kwijt bent aan kleding voor uw kind.

Wanneer begint u met kleedgeld?

Volgens het Nibud voelen kinderen van 12-13 jaar zich vaak al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Dit is dus een goede leeftijd om te gaan oefenen met kleedgeld. De kans is ook groot dat uw kind dan zelf al om kleedgeld begint te vragen. Dit verschilt natuurlijk per kind en u weet zelf het beste wanneer uw zoon of dochter klaar is voor deze stap. Is eigen kleedgeld nog een te grote verantwoordelijkheid? Begin met samen een kledingbudget maken of geef uw kind eerst een deel van het kleedgeld om zelf uit te geven.

Hoeveel kleedgeld geeft u?

Hoeveel kleedgeld u geeft hangt af van uw eigen inkomsten en wat uw kind er wél en niet van moet betalen. Uit het Nibud Scholierenonderzoek van 2016 blijkt dat kinderen van 12 tot 18 jaar gemiddeld € 50 kleedgeld per maand krijgen. Dat bedrag is vrijwel gelijk voor alle leeftijden. Uit onderzoek blijkt verder dat álle kleding voor een kind € 56 per maand kost. Betaalt u mee aan grotere uitgaven zoals een winterjas, schoenen en sportkleding? Dan kunt u ook een lager bedrag geven. U kunt het kleedgeld eventueel jaarlijks verhogen.

Contant of digitaal kleedgeld?

In overleg met uw kind kunt u het kleedgeld contant of digitaal geven. In de praktijk geeft 80% van ouders het kleedgeld digitaal. Wilt u het bedrag maandelijks aan uw kind overmaken en controle houden of zijn of haar uitgaven? Met de gratis Jongerengroeirekening van ABN AMRO kan uw kind makkelijk betalen én sparen. Uniek aan de rekening is dat u zelf online kunt instellen wat uw kind kan doen. U bepaalt dus of uw kind mag pinnen, wat de opnamelimiet is en of de ABN AMRO app gebruikt kan worden. Ook kunt u meekijken op de rekening en bijsturen als dat nodig is.

 

Stort het kleedgeld op de Jongerengroeirekening

ABN AMRO app voor uw kind

Met de ABN AMRO app geeft u uw kind de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen. Zo leert uw kind plannen met geld en budgetteren. 

Voordelen van de ABN AMRO app voor uw kind:

  • U bepaalt de betaallimiet
  • Uw kind leert plannen met geld
  • U houdt de controle over het geld van uw kind

Voordat uw kind de ABN AMRO app kan downloaden, moet u de bevoegdheden aanpassen. Dit kunt u eenvoudig doen in de ABN AMRO app of Internet Bankieren.

 

Wat is een kleedgeldcontract?

Als u start met kleedgeld is het belangrijk samen met uw kind duidelijke afspraken te maken. Een kleedgeldcontract is daarvoor ideaal. Deze overeenkomst maakt het kleedgeld 'officieel' en helpt om discussie achteraf te voorkomen. In het kleedgeldcontract spreek u het volgende af: 

  • Hoeveel kleedgeld u geeft
  • Op welke dag van de maand u het geeft 
  • Wat uw kind zelf van het kleedgeld moet kopen en wat niet 

Naast afspraken zet u hier samen een overzicht in van welke kleding wanneer nodig is en wat het ongeveer kost.

Dit geeft uw kind een houvast bij het plannen van aankopen.

Uw kind begeleiden

Met geld op zak staat uw puber aan veel verleidingen bloot en een bedrag opzij zetten voor aankopen is best lastig. Vergissingen en fouten maken horen erbij. Geeft uw kind al het kleedgeld uit aan een paar dure sneakers? Help dan niet meteen financieel. Alleen zo leert uw kind om zelfstandig met geld en een vast budget om te gaan. Dan moet die ene spijkerbroek maar wat langer mee. Wel kunt u bijvoorbeeld uitleggen dat het belangrijk is prijzen te vergelijken.

Wilt u meer informatie over het begeleiden van uw kind? Lees dan ook ons artikel over de 5 grootste kleedgelddilemma's.

Online kleding kopen

Uw kind is opgegroeid in een digitale wereld. Toch is het een goed idee om uw kind advies te geven over online shoppen en betalen. Want hoe weet je bijvoorbeeld of een webwinkel te vertrouwen is of niet? Veel ouders laten hun kinderen zelf online de kleding uitzoeken, maar kijken bij het afrekenen nog even mee of het goed gaat. Lees ook onze checklist over online shoppen.

Extra geld voor kleding

Vraagt uw kind u een keer om geld voor een duur kledingstuk? Dan kunt u dat geld ook uitlenen in plaats van geven. Spreek dan goed af wanneer u het terug wilt hebben en dat uw zoon of dochter rente moet betalen. Zo leert uw kind dat lenen niet gratis is en dat er voorwaarden aan verbonden zijn. Uw kind kan natuurlijk ook gespaard zakgeld bijleggen om dure kleding te kopen. Verder kunt u het nemen van een bijbaantje stimuleren. Hiermee kan uw kind extra geld verdienen zonder schulden te maken.

Meer over bijbaantjes, sparen en lenen vindt u op onze algemene pagina over financiële opvoeding.

Pas kwijt?

Het overkomt de beste: betaalpas kwijt. Gelukkig kunt u deze blokkeren in uw eigen ABN AMRO app bij 'Zelf regelen'. 

Betaalpas weer teruggevonden? Deblokkeren gaat net zo gemakkelijk.

Mobiel bankieren voor uw kind

Leer uw kind verantwoord met geld omgaan via de ABN AMRO app. U bepaalt wat uw kind kan en mag. Dit kunt u instellen via uw eigen ABN AMRO app, bij 'Instellingen'.

Ook interessant voor u

Next level bankzaken voor kids

Zakgeld sparen of meteen uitgeven? Lastige keuze voor kinderen. Met een Jongerengroeirekening is leren omgaan met geld kinderspel. Open nu de Jongerengroeirekening en ontdek de voordelen.

Meer over de voordelen

De Jongerengroeirekening van uw kind instellen

  • Jongerengroeirekening instellen en beheren
  • U bepaalt de betaallimiet
  • Pushberichten ontvangen als uw kind iets betaalt

ABN AMRO app voor uw kind

Mobiel bankieren voor kinderen is een uitstekend hulpmiddel bij de financiële opvoeding van uw kind. U bepaalt wat uw kind mag en kan met de rekening. Zo wordt uw kind stap voor stap financieel zelfstandig.