Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Bijbaan van uw kind

Dit moet u weten over een bijbaan

Vakkenvullen bij de supermarkt, een krantenwijk of babysitten bij de buren. Allemaal leuke bijbaantjes waarmee uw kind zelf wat geld kan verdienen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit werk te zwaar of gevaarlijk is of de schoolprestaties in de weg staat. Daarom heeft de Rijksoverheid een aantal regels hiervoor. 

 

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen werken?

Uw kind mag vanaf 13 jaar officieel betaald werken. In principe mogen kinderen jonger dan 16 jaar in Nederland niet werken, maar een bijbaantje mag wel voor kinderen van 13, 14 en 15 jaar. Dit biedt ze de kans om werkervaring op te doen en geld te verdienen. Voor kinderen jonger dan 13 jaar is er een uitzondering als ze mee willen doen aan een professionele culturele productie zoals een speelfilm, musical of concert. Dit staat in de Beleidsregel inzake Ontheffing Verbod op Kinderarbeid (BOVK) . Op de site van de Rijksoverheid leest u alles over jongeren en werk.

Welk werk mogen kinderen doen?

Welk werk uw kind mag doen hangt af van de leeftijd. Vanaf 13 jaar mag uw kind huishoudelijke klusjes doen of meehelpen met licht, niet-industrieel werk. Dat kunnen klusjes in en om huis zijn, zoals de auto wassen. Ook mag uw kind meehelpen met vakkenvullen of (onder voorwaarden) werken in uw bedrijf of winkel.

Vanaf 15 jaar mogen kinderen zelfstandig licht (niet-industrieel) werk doen. Wat nog niet mag is achter de kassa werken of in de horeca als er alcohol wordt geschonken.

Is uw kind 16 of 17 jaar? Dan mag uw kind bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk. Wat voor soort werk uw kind mag doen, hangt af van de leeftijd. Op Rijksoverheid.nl leest u welk werk uw kind wel en niet mag doen. Zodra uw kind 18 jaar is, is hij of zij wettelijk volwassen en mag het elk type werk doen dat volgens de Arbowet is toegestaan.

Hoeveel uur per week mogen kinderen werken?

Hoe ouder uw kind is, hoe meer uren het mag werken. Omdat school uiteraard voorgaat, maakt de Rijksoverheid verschil tussen school- en vakantiedagen. Ook gelden er aparte regels voor kinderen die een vrijstelling hebben van de leerplicht. Op Rijksoverheid.nl staat dit alles in overzichtelijke tabellen voor kinderen van 13 en 14 jaar, van 15 jaar en van 16 en 17 jaar.

Let op: De tijd op school wordt ook gezien als werktijd. Zo mag uw 16-jarige kind 45 uur per week werken, maar hier moet u de schoolgaande uren van aftrekken.

 

Op welke rekening wordt het geld gestort?

De Jongerengroeirekening helpt uw kind budgetteren

Het salaris van uw kind komt op zijn/haar rekening terecht. Uw kind wil natuurlijk weten wanneer het salaris gestort is. Met de ABN AMRO app kan uw kind betaalalerts instellen. 

Meer voordelen van de ABN AMRO app voor uw kind: 

  • U bepaalt de betaallimiet
  • Uw kind leert budgetteren 
  • Uw kind krijgt zelf inzicht in inkomen en uitgaven

Voordat uw kind de ABN AMRO app kan downloaden moet u hiervoor de bevoegdheden aanpassen in de Jongerengroeirekening. Dit kunt u in een paar stappen doen in uw eigen ABN AMRO app. 

 

Maak goede afspraken

Uw kind kan het extra geld van een bijbaantje vast goed gebruiken. Maar wat als het werk toch ten koste gaat van de schoolresultaten? Op de site van het Nibud vindt u de handige checklist geldafspraken met pubers. U leest er tips voor goede afspraken over geld, en andere dagelijkse situaties.

Sparen voor iets groots

Een bijbaan betekent dat er meer geld op de betaalrekening binnenkomt. Met een aparte spaarrekening houdt uw kind het overzicht, en kan hij zien of hij dat nieuwste mobieltje of die scooter al bijna kan kopen. Met een Jongerengroeirekening leert uw kind betalen én sparen. U kunt hierbij zelf instellen wat uw kind met de rekening mag doen

 

Tips

  • Werkt uw kind in loondienst? Dan kan het zijn dat uw kind te veel loonbelasting betaalt. Dit kan uw kind tot 5 jaar na afloop van een jaar  terugkrijgen door aangifte te doen
  • Vanaf het eerste kwartaal 2020 kan een kind dat recht heeft op studiefinanciering toch kinderbijslag krijgen.
  • Shopt uw kind al zelf online? Dan is het goed dat hij of zij een veilige webshop kan herkennen. Onze checklist online shoppen helpt hierbij.

Ook interessant voor u

Next level bankzaken voor kids

Zakgeld sparen of meteen uitgeven? Lastige keuze voor kinderen. Met een Jongerengroeirekening is leren omgaan met geld kinderspel. Open nu de Jongerengroeirekening en ontdek de voordelen.

De Jongerengroeirekening van uw kind instellen

  • Jongerengroeirekening instellen en beheren
  • U bepaalt de betaallimiet
  • Betaalalerts ontvangen als uw kind iets betaalt

ABN AMRO app voor uw kind

Mobiel bankieren voor kinderen is een uitstekend hulpmiddel bij de financiële opvoeding van uw kind. U bepaalt wat uw kind mag en kan met de rekening. Zo wordt uw kind stap voor stap financieel zelfstandig.