Naar de navigatie Naar de inhoud

Week van het geld 2017


Terug naar het blogoverzicht

Misschien hoorde u het al van uw kind: het is de Week van het geld. Het doel van deze themaweek: kinderen met geld leren omgaan. Want geld op zich maakt niet gelukkig, er goed mee omgaan wel. Samen met mijn collega Marije Roozendaal gaf ik 27 maart een gastles op de Jozefschool in Medemblik. Met veel plezier speelden we met groep 6 de Cash Quiz. In dit blog leg ik uit waarom financiële opvoeding belangrijk is. En ik sluit natuurlijk af met een aantal tips waarmee u 2017 in een handomdraai tot 'jaar van het geld' bombardeert.

Jong geleerd, oud gedaan

Ouders hebben een grote invloed op de manier waarop kinderen met geld omgaan. Dat blijkt uit het onderzoek dat het Nibud deed naar 'Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene' (maart 2016). Een volwassene die als kind niet van zijn ouders leerde met geld om te gaan, heeft 2 keer zo vaak een betalingsachterstand. Sterker nog: betalingsproblemen komen bij deze groep maar liefst 3 keer zo vaak voor (bron: Nibud.nl). Werk aan de winkel dus! Maar waar begin je als ouder?

Kinderen kijken af van anderen

Een open deur misschien, maar u kunt financieel opvoeden tot u een ons weegt; als de deurwaarder wekelijks bij u aanbelt, schiet u uw doel voorbij. Volgens psycholoog Albert Bandura leren kinderen vooral door goed naar anderen te kijken en ze na te doen. Met die 'anderen' bedoelt hij niet alleen vriendjes en vriendinnetjes, maar natuurlijk vooral u als ouder. En ook docenten kunnen een zetje in de goede richting geven.

Ook schone taak voor school

Ondanks het belang van financieel onderwijs, heeft het nog geen eigen plek in het lesprogramma op school. In ons onderzoek naar 'Kinderen en financiën' (ABN AMRO, september 2015) geeft 13% van de ondervraagde ouders aan dat hun kind op school geen les krijgt in omgaan met geld. "Zonde!", zegt 60% van deze ouders. Zij noemen de Week van het geld als een zinvolle bijdrage. Op de website van de themaweek staat trouwens een poll met de vraag: Aan wie is het de taak om kinderen te leren omgaan met geld? School, ouders of beiden? Op 6 april om 14.04 uur was er een meerderheid (65%) van de 2070 reacties voor de stelling dat ouders en school hier samen verantwoordelijk voor zijn.

4 geldthema's in 1 quiz

De Week van het geld is dus een welkome aanvulling op het bestaande basisonderwijs. Organisator Wijzer in geldzaken stelt elk jaar een nieuwe Cash Quiz samen. Bankmedewerkers, waaronder Marije, ik en honderden van onze ABN AMRO collega's, spelen die met groep 6, 7 of 8. Het spel behandelt 4 geldthema's waarvan het Nibud vindt dat kinderen van deze leeftijd ze moeten kennen en kunnen: 

1. Geldbezit: Hoeveel geld heb je, wat komt erbij en wat geef je uit?
2. Geldgrenzen: Hoe besteed je je geld verstandig?
3. Geldmogelijkheden: Hoe ga je om met je financiële toekomst en risico's?
4. Wereld van het geld: Hoe ziet de financiële wereld eruit en wat heb je eraan?

Met gemak beantwoorden de leerlingen van de Jozefschool vragen zoals: 'Wat zijn de nadelen van geld lenen?' en: 'Hoeveel zakgeld krijgen kinderen uit groep 6 gemiddeld per week?'. 

Waarde van geld inschatten is moeilijk

De leerlingen hebben vooral moeite met de quizvragen over de waarde van geld. Zo schatten ze de maandelijkse kosten voor het verzorgen van hun huisdier tientallen euro's te hoog in. Andersom denken de kinderen dat een jaarabonnement voor de hockey honderd euro goedkoper is dan in werkelijkheid. Ook in ons eerder genoemde onderzoek 'Kinderen en financiën' komt dit naar voren. Daarin gaven ouders aan dat ze het vooral lastig vinden hun kinderen besef van de waarde van geld bij te brengen. Niet zo gek, want kinderen leven in het nu en kunnen de toekomst nog niet overzien. En ze worden natuurlijk steeds verleid door mooie spullen om hen heen, zoals die van vriendjes en vriendinnetjes.

Bombardeer 2017 tot 'jaar van het geld'

Het succes van de Week van het geld blijkt onder andere uit het Nibud onderzoek 'Effectmeting Bank voor de klas' (2016). Zo neemt bij twee derde van de ondervraagde leerlingen de kennis over geldzaken al toe na één gastles. Ook scoren de kinderen ná het spelen van de Cash Quiz gemiddeld een 7,1 voor een toets over geldzaken, waarvoor zij eerder een 6 haalden. 

Hoe bombardeert u als ouder 2017 tot 'jaar van het geld'? Deze tips helpen u een handje:

En de winnaar is...

Vraagt u zich af hoe de Cash Quiz op de Jozefschool in Medemblik eindigde? Het bleef spannend tot de laatste vraag met een nek-aan-nek-race tussen team 6 en 7. Team 6 met de gezellige Harry Potter-naam 'Relieken van de Dood' ging er ten slotte met de buit vandoor. Dit team wist het percentage kinderen dat denkt dat geld onbeperkt uit de geldautomaat stroomt (13%), het dichtst te benaderen (20%). Tot volgend jaar? Meld uw school aan voor de Week van het geld.

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Marije Roozendaal, Online Marketeer ABN AMRO

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.