Naar de navigatie Naar de inhoud

Spaarrente update juni 2017

Naar het blogoverzicht 

Gepubliceerd: 20 juni 2017

Al tijden vraagt u zich af waarom de spaarrentes zo laag zijn. Daarom begon ik een jaar geleden met het schrijven van spaarrente updates als deze, geholpen door mijn collega Senior Econoom Hein Schotsman. Ik hoopte en verwachtte dat ik u na een paar updates positief nieuws kon brengen. Inmiddels weet ik dat de rentes zich traag ontwikkelen. Maar nu lijkt het erop dat ik – eindelijk – beter nieuws te melden heb.

Zoals in elke update volg ik de weg van de wereldeconomie naar de spaarrentes. Ik maak een tussenstop bij de inflatie en het ECB-beleid, omdat beiden de rentes sturen. Hoe we er nu voor staan? Volgens Hein is de rentebodem wel zo'n beetje bereikt. De kans op negatieve spaarrentes voor particulieren lijkt volgens Hein een stuk kleiner. We kunnen natuurlijk niets beloven, maar er is een grotere kans dat de spaarrente ergens de komende jaren zal oplopen.

Let op: In dit artikel staan de verwachtingen van Hein Schotsman. Die onderbouwt hij met openbare statistieken en zijn eigen kennis en ervaring. Heins verwachtingen gaan niet over de spaarrentes van ABN AMRO en hebben er ook geen invloed op.

Terugblik op vorige spaarrente updates

Laten we beginnen met een korte terugblik op de laatste 2 spaarrente updates. De belangrijkste voorspellingen die Hein toen deed, kwamen alle drie uit: 

  • De nullijn voor spaarrentes kwam in zicht, maar werd niet gepasseerd.
  • De Europese Centrale Bank (ECB) hield de rentetarieven op de lage niveaus.
  • Vanaf november liep de lange marktrente in de VS en eurozone op.

In de VS zag men de stijging van de lange marktrente als logisch gevolg van het beleid van Donald Trump. Hij zou de economie aanjagen, waardoor de rente zou stijgen. In de spaarrente update van februari bestempelde Hein die gedachte als kortetermijnvisie. Nu blijkt dan ook dat de vooruitgang van de Amerikaanse economie losstaat van de presidentswissel.

Verzamelnaam voor de landen van de Europese Unie die de euro als basisvaluta hebben.

Wereldwijd groeiende economie

Sinds november zit de wereldeconomie in een groeispurt. In de tweede helft van 2016 groeide de economie van de VS flink. Energiebedrijven durfden weer te investeren. Andere bedrijven vulden hun voorraden opnieuw aan. De economie van de eurozone groeide zelfs iets sterker dan die van de VS. Daardoor konden bedrijven ineens goedkoper lenen. Hét teken dat de wereldwijde economie aantrekt kwam van ver. Vanuit het Verre Oosten trok de vraag in de IT-sector namelijk flink aan. Inmiddels stijgt in veel landen het consumentenvertrouwen, vaak een aanwijzing voor een verbeterende economie. Volgens Hein lijkt het er dan ook op dat 2017 een goed jaar wordt voor de wereldeconomie en -handel.

Verzamelnaam voor de landen van de Europese Unie die de euro als basisvaluta hebben.

Zorgt inflatie ervoor dat de ECB de rente verhoogt?

De ECB baseert haar rentebeleid op inflatie (waardevermindering van geld). Daarom vormt die dé logische tussenstap van wereldeconomie naar spaarrente. In februari bereikte de inflatie het streefpercentage van de ECB: 2%. De maanden daarop veranderde ze van 1,5% in maart, via 1,9% in april naar de voorlopige schatting voor mei: 1,4%. 

Zolang de inflatie ruim onder de 2% bungelt, gaat de ECB de rente niet verhogen. De lage rente is namelijk bedoeld als aanjager om bedrijven en consumenten meer geld uit te laten geven. Als we onze portemonnees inderdaad vaker trekken, stijgen de prijzen en kan de inflatie weer op de ideale 2% uitkomen. Hein en zijn collega's verwachten in ieder geval dat de inflatie in de eurozone dit jaar flink hoger is dan vorig jaar: 1,6% in 2017 tegenover 0,2% in 2016. Zal dat genoeg zijn om de ECB haar rente te laten verhogen?

Verzamelnaam voor de landen van de Europese Unie die de euro als basisvaluta hebben.

Het voorzichtige optimisme van de ECB

De ECB blijft hoe dan ook bang dat ze de rente te vroeg verhoogt. Aan de ene kant uit angst voor een terugval, in het ergste geval zelfs deflatie. Zo'n dalend prijspeil lijkt gunstig voor u en mij, omdat we meer waar krijgen voor ons geld. Maar voor de economie is deflatie juist een nadeel. Ook vreest de ECB dat een te snelle rentestijging een aantal Zuid-Europese landen de financiële ondergang injaagt. 

Als gevolg van haar beleid zijn de korte marktrentes stabiel gebleven op niveaus die historisch gezien extreem laag zijn. Toch kan de ECB niet om de groeiende wereldeconomie en stijgende inflatie heen. In persconferenties het afgelopen voorjaar leek ze dan ook minder bezorgd over een economische terugval. Hein ziet hierin een aanwijzing dat de ECB begin 2018 inderdaad stopt met het opkopen van staatsobligaties. Later dat jaar kan een eerste voorzichtige renteverhoging volgen. Daardoor kan de lange marktrente in de eurozone eind 2018 op zo'n 1,7% uitkomen, tegenover 0,5% nu.

Verzamelnaam voor de landen van de Europese Unie die de euro als basisvaluta hebben.

Spaarrente ontwaakt als een spaarlamp

Ook deze keer beschrijft Hein hoe de particuliere spaarrente mee danst op de golven van de korte en lange marktrentes. Het is geen een-op-een-relatie. Banken maken zo hun eigen keuzes bij het bepalen van de spaarrentes. Om hun concurrenten voor te blijven bijvoorbeeld. Of voor het bewaren van de balans tussen inkomend spaargeld en uitgaand geleend geld. 

De afgelopen maanden liep de lange marktrente op, terwijl de korte nauwelijks zichtbaar daalde. Toch daalde de spaarrente nog licht. Met de lage inflatie van een paar maanden geleden was dat nog geen ramp. Maar nu de inflatie stijgt, trekt ook Hein de conclusie dat sparen onaantrekkelijk is. Het bij Nederlandse banken ingelegde spaargeld neemt nog altijd toe. Sommige spaarders durven de gang naar de beleggersmarkt namelijk niet aan. Anderen gaan rustig door met sparen om hun geldbezit op peil te houden. 

Is er dan nog licht in de duisternis? Ja, de kans op negatieve spaarrentes lijkt volgens Hein een stuk kleiner. En de kans dat ze de komende jaren oplopen juist groter. De rentes komen alleen wel net zo traag op gang als een spaarlamp. Duurt dat u te lang? Bekijk dan onze alternatieven voor sparen:
begin met beleggen, bouw extra pensioen op of los af op uw hypotheek

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Hein Schotsman, Senior Econoom ABN AMRO
 

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.