Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen voor een financiële buffer

Een beginnend student

Hoeveel geld wilt u achter de hand hebben?

In tijden van onverwachte kosten is het handig om terug te kunnen vallen op een financiële buffer. Van de Nederlanders die sparen noemt 40% het opbouwen van een financiële buffer dan ook als spaardoel (Bron: 'ABN AMRO Spaaronderzoek' door Gfk, juli 2015). Behoort u ook tot deze groep? Hoe groot moet uw buffer dan zijn en hoe bouwt u hem op? En wat doet u als u het gewenste reservebedrag bij elkaar heeft gespaard? Dat bepaalt u allemaal zelf. Met dit blog helpen we u graag op weg met een aantal tips en tricks.

Waarom sparen voor een buffer?

Het is voor ieder huishouden zinvol om te sparen voor een financiële buffer. Helaas heeft vrijwel iedereen wel eens een financiële tegenvaller, zoals een grote reparatie aan de auto of naheffing van de energieleverancier of Belastingdienst. Zet uw reservepotje dan in, zodat uw lopende rekening hier niet onder hoeft te lijden. U voorkomt hiermee rood staan of dat u een lening moet afsluiten. Een buffer komt ook van pas tijdens dure maanden, zoals de feestmaand december of de vakantiemaanden. Heeft u een paar maanden lage inkomsten? Ook dan is het handig als uw spaargeld tijdelijk als financieel vangnet kan dienen.

Bereken uw minimale buffer

Het Nibud adviseert minimaal 10% van uw netto inkomen opzij te zetten. Zo bouwt u een mooie buffer op. Wilt u een persoonlijke adviesbuffer, gebruik dan de Nibud BufferBerekenaar. Deze rekentool gaat uit van vijf potjes voor onverwachte uitgaven. Het eerste is voor de vervanging van uw inboedel, zoals de kosten voor een nieuwe wasmachine, tv of laptop. Het tweede potje is voor onverwachte rekeningen, zoals een naheffing van de Belastingdienst of medische kosten die niet worden vergoed. De overige potjes zijn voor vervanging en reparatie van uw auto en onderhoud van uw woning en tuin. Voor de berekening wordt uitgegaan van uw eigen huishoudsituatie. Heeft u bijvoorbeeld geen auto, dan hoeft u hier natuurlijk geen geld voor opzij te zetten.

Andere spaardoelen

Wijzigt uw inkomen, bijvoorbeeld doordat u arbeidsongeschikt of werkloos raakt of als u met pensioen gaat? De Nibud BufferBerekenaar houdt hier geen rekening mee. Ook speciale doelen zoals de studie van uw kind, het kopen van een woning of hypotheekaflossing worden niet in het bufferbedrag doorberekend. Zet voor deze spaardoelen extra geld opzij. Open bijvoorbeeld een spaarrekening voor uw kind. Of ga automatisch sparen voor de aflossing van uw hypotheek.

Hoe buffert Nederland?

Het Nibud heeft in de zomer van 2015 onderzocht in hoeverre Nederlandse huishoudens financiële tegenvallers kunnen opvangen (Bron: 'Geldzaken in de praktijk' door het Nibud, 2015). Hieruit blijkt dat 70% van de huishoudens voldoende geld achter de hand heeft om de twee duurste producten uit de inboedel direct te vervangen. 41% heeft hiervoor ruim voldoende achter de hand en 28% net voldoende. 30% geeft aan hier niet genoeg geld voor achter de hand te hebben. 20% van de Nederlanders heeft geen spaargeld. Vindt u het moeilijk om maandelijks een bedrag te sparen? Kijk dan of u uw vakantiegeld, belastingteruggave of een andere financiële meevaller op een spaarrekening kunt zetten.

Spaar automatisch voor een buffer

Sparen voor een financiële buffer kunt u het beste doen op een vrij opneembare spaarrekening. U kunt dan direct bij uw spaargeld als u het nodig heeft. Heeft u ongeveer voor ogen hoe groot u uw buffer wilt hebben? Dan kunt u gaan sparen tot u de gewenste buffer heeft bereikt. De snelste manier om voor een reserve te sparen is maandelijks automatisch te sparen met een vast bedrag. De hoogte van het periodieke spaarbedrag bepaalt u zelf en hangt af van uw inkomsten en uitgaven. Kijk kritisch naar uw budget en bepaal wat voor u haalbaar is om te sparen.

Sparen voor een financiele buffer

Onderhoud uw buffer

Wijzigt uw persoonlijke situatie, dan wijzigt ook de mate waarin u financiële flexibiliteit nodig heeft. Bijvoorbeeld als u gaat verhuizen naar een groter huis of een met meer onderhoud. Bekijk dan of uw buffer nog steeds passend is. Heeft u uw reserves aan moeten spreken voor onverwachte uitgaven? Geen probleem, daar zijn ze voor. Maar vergeet uw buffer dan niet weer aan te vullen. Zo bent u altijd gewapend tegen onverwachte kosten.

Voldoende buffer?

Heeft u de gewenste buffer bereikt? Dan is het misschien tijd om te kijken naar andere spaardoelen. Wilt u geld sparen voor een auto of fijne vakantie? Om overzicht in uw spaarpotjes aan te brengen, is het handig hiervoor een aparte spaarrekening te openen. Geeft u uw kind later graag een goede start? Kijk dan bij onze spaarrekeningen voor kinderen. In plaats van te sparen kunt u het geld dat u maandelijks overhoudt op een andere manier nuttig besteden. Bekijk de alternatieven voor sparen, zoals beleggen of het aflossen van uw hypotheek. Aan u de keuze.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten)

Sparen met een doel

Vermogens Spaarrekening

Backpacker op vakantie

Spaart u voor een nieuwe auto of een wereldreis? Dan laat u uw spaargeld voor langere tijd staan. Kies voor de Vermogens Spaarrekening en u krijgt extra rente. Dat is mooi meegenomen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief