Sparen voor een financiële buffer

Geld voor onvoorziene kosten

Als u onverwachte kosten krijgt, is het handig om terug te kunnen vallen op een financiële buffer. 40% van de Nederlanders die sparen noemt het opbouwen van een financiële buffer dan ook als spaardoel (Bron: 'ABN AMRO Spaaronderzoek' door Gfk). Maar hoe groot moet uw buffer dan zijn? Hoe bouwt u deze op en wat doet u als u het gewenste bedrag bij elkaar heeft gespaard? Dat bepaalt u allemaal zelf. Lees de handige tips en tricks.
 

Waarom sparen voor een buffer?

ABN AMRO raadt alle spaarders aan een financiële buffer op te bouwen want helaas heeft bijna iedereen wel eens een financiële tegenvaller. Denk aan een autoreparatie die duurder is dan gepland, een kapotte vaatwasser of naheffing van de energieleverancier of Belastingdienst. Als u dan een reservepotje kunt gebruiken, hoeft uw lopende rekening hier niet onder te lijden. En voorkomt u dat u rood staat of dat u geld moet lenen. Een buffer is ook handig tijdens dure maanden zoals feestmaand december of de vakantieperiode. Heeft u een tijdje minder inkomsten? Ook dan is het handig om wat spaargeld te hebben.

Bereken uw minimale buffer

Het Nibud adviseert minimaal 10% van uw netto inkomen opzij te zetten. Zo bouwt u een mooie buffer op. Wilt u een persoonlijke adviesbuffer, gebruik dan de Nibud BufferBerekenaar . Deze rekentool gaat uit van 5 potjes voor onverwachte uitgaven. Het eerste is voor vervanging van uw inboedel, zoals de kosten voor een nieuwe wasmachine, tv of laptop. Het tweede potje is voor onverwachte rekeningen, zoals een naheffing van de Belastingdienst of medische kosten die niet worden vergoed. De overige potjes zijn voor vervanging en reparatie van uw auto en onderhoud aan uw woning of tuin. Voor de berekening wordt uitgegaan van uw eigen huishoudsituatie.

Automatisch een buffer sparen

Sparen voor een financiële buffer kunt u het beste doen op een vrij opneembare spaarrekening. Dan kunt u direct bij uw spaargeld als u het nodig heeft. Weet u ongeveer hoe groot u uw buffer wilt hebben? Dan kunt u gaan sparen tot u de gewenste buffer heeft bereikt. De snelste manier om een reserve op te bouwen is maandelijks Automatisch Sparen met een vast bedrag. De hoogte van het periodieke spaarbedrag bepaalt u zelf en hangt af van uw inkomsten en uitgaven. Kijk kritisch naar uw budget en bepaal wat u kunt missen.

Onderhoud uw buffer

Verandert uw persoonlijke situatie, dan kan uw financiële situatie ook veranderen. Gaat u bijvoorbeeld verhuizen naar een groter huis of een woning die meer onderhoud nodig heeft? Bekijk dan ook of uw buffer nog steeds past. Heeft u uw reserves moeten gebruiken voor onverwachte uitgaven? Geen probleem, daar zijn ze voor. Maar vergeet  niet uw buffer weer aan te vullen. Zo heeft u altijd geld voor onverwachte kosten.

Voldoende buffer?

Heeft u uw buffer bereikt? Dan kunt u misschien kijken naar andere spaardoelen. Wilt u geld sparen voor een auto of een fijne vakantie? Open hiervoor een aparte spaarrekening. Zo houdt u overzicht. Geeft u uw kind later graag een goede start? Open dan een spaarrekening voor uw kind. In plaats van sparen kunt u het geld dat u overhoudt ook anders nuttig besteden. Bekijk de alternatieven voor sparen eens: begin met beleggen, los af op uw hypotheek of bouw extra pensioen op. U kiest.