5 tips om sparen wel vol te houden

Zo maakt u serieus werk van uw spaardoelen

Iedereen maakt wel eens een lijstje met goede voornemens. Behalve afvallen en stoppen met roken is sparen dan ook populair. Maar hoewel vrijwel iedereen vol goede moed begint, haalt slechts 17% van alle gemaakte plannen de eindstreep. Dat moet beter kunnen. Daarom stelden we 5 tips voor succesvol sparen samen. Het leuke is dat u ze ook kunt toepassen op andere goede voornemens. Vervang gewoon 'sparen' door 'sporten', ‘gezonder eten’ of 'socialer zijn'.

 1. Focus op 1 concreet spaardoel tegelijk

  Open een spaarrekening en maak uw spaarplan concreet. Het voornemen 'meer geld opzijzetten' is voor veel mensen namelijk te vaag om succesvol te zijn. Want: hoeveel is meer, en meer dan wat? Als u weet waarvoor u het doet en wanneer u uw doel hebt bereikt, is het makkelijker om uzelf te motiveren. 

  Beginnende spaarders kunnen het beste één specifiek doel kiezen. Anders wordt de kans op falen groter. Ga dus niet gelijk sparen voor een vakantie, financiële buffer én pensioenaanvulling. Maar richt u op ‘een reis naar New York in december’ of ’binnen twee jaar die nieuwe keuken bij elkaar sparen’. Met een simpele rekensom weet u dan wat u daar per maand voor opzij moet zetten.

 2. Stel een realistisch spaardoel

  Zoals bij afvallen de laatste loodjes het zwaarst wegen, is sparen moeilijker als u nu al elk dubbeltje moet omdraaien. Begin daarom klein, bijvoorbeeld met 5% van wat er maandelijks binnenkomt. Als uw salaris stijgt en u het percentage aanhoudt, spaart u automatisch meer. Zonder dat u het merkt in uw portemonnee. 

  Ga niet alleen voor luxe doelen. Een geweldige reis of nieuwe keuken wil bijna iedereen wel, maar zorg dat u eerst een financiële buffer voor onverwachte uitgaven bij elkaar heeft. Probeer uw spaardoel af te stemmen op uw normale uitgavepatroon. Probeert u te veel te sparen en houdt u daardoor geen geld meer over voor de dingen die u leuk of belangrijk vindt? Dan is de kans een stuk groter dat u snel afhaakt.

 3. Start met sparen op het juiste moment

  Voor vrijwel elk goed voornemen geldt: start op een gunstig moment. Grappig genoeg blijkt uit onderzoek dat januari hiervoor de slechtste maand is, omdat mensen dan vaak overhaast beginnen. Bekijk of het moment waarop u wilt starten geschikt is voor uw specifieke goede voornemen. Ga bijvoorbeeld niet vlak voor kerst aan de slag met een dieet. Met sparen werkt het ongeveer hetzelfde. Stel, u zit midden in een verbouwing. Dan is de kans groot dat u uw geld daar goed voor kunt gebruiken. Geef uzelf in dat geval wat financiële rust en start weer met sparen zodra alles af is.

  Een financiële meevaller biedt sowieso een perfecte kans om in één keer een mooi bedrag opzij te zetten. Denk aan een schenking, prijs of erfenis. Maar ook algemene inkomsten kunnen een mooi startmoment vormen, zoals de uitkering van uw vakantiegeld, bonus, kinderbijslag, belastingteruggave, huur- of zorgtoeslag. Varieert uw inkomen, bijvoorbeeld omdat u zzp'er bent? Maak dan een spaarplan waarin u per maand aangeeft hoeveel u verwacht opzij te kunnen zetten.

 4. Houd uw spaardoel in beeld

  Herinnerd worden aan uw spaardoel en vorderingen werkt motiverend. Zet bijvoorbeeld eens per kwartaal een afspraak in uw agenda om te checken hoe u ervoor staat. Spaart u bij ABN AMRO? Zet dan uw spaardoel in de ABN AMRO app. Zo kunt u op elk moment in één oogopslag zien hoeveel voortgang u heeft geboekt. Als u meteen voor Automatisch Sparen kiest, bereikt u uw doel waarschijnlijk nóg sneller. Het werkt simpel: een zelfgekozen bedrag wordt maandelijks van uw betaalrekening naar uw spaarrekening overgemaakt. Zo vergeet u geen overboeking en bereikt u moeiteloos uw doel.
 5. Deel uw spaardoel

  Gedeelde smart is halve smart. Net als bij afvallen en stoppen met roken helpt het bij sparen om het samen te doen. Zo kunt u bijvoorbeeld met vrienden/vriendinnen sparen voor een gezamenlijk uitje. Afhaken is dan eigenlijk geen optie, want u leeft er samen naartoe. 

  En als u toch in uw eentje aan uw spaardoel werkt, vergeet het dan niet te delen met vrienden en familie. Laat ze bijvoorbeeld weten waar u voor spaart, hoe u vordert en wat de geplande einddatum is. Zo creëert u wat extra druk voor uzelf en kan uw omgeving u stimuleren het doel te halen.

 

Doe nog meer met uw spaargeld

Sparen is altijd goed en een buffer voor onverwachte uitgaven erg belangrijk. Als u financieel alles op orde heeft, kunt u echter ook proberen om nog meer uit uw spaargeld te halen. Met beleggen maakt u bijvoorbeeld kans op een hoger rendement, zeker in vergelijking met de huidige spaarrentes. Maar denk ook eens aan pensioenaanvulling of extra aflossen op uw hypotheek. Ontdek zelf of die 3 spaaralternatieven iets voor u zijn.