Naar de navigatie Naar de inhoud

5 tips om sparen wél vol te houden

Naar het blogoverzicht

Rond 1 januari kwam ik ze weer overal tegen: lijstjes met goede voornemens. Veel mensen stellen zo orde op zaken, ook op financieel vlak. Naast afvallen en stoppen met roken is sparen dan ook een populair streven. Toch haalt slechts 17% van alle gemaakte plannen de eindstreep. Helaas behoor ik tot de overige 83%. Ik ben al net zo vaak gestopt met sparen als dat ik gestart ben. Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit, geeft als verklaring: "Mensen weten vaak niet wat er moet gebeuren om hun goede voornemen te halen. Ze richten zich vooral op het eindresultaat, maar dat is niet voldoende." (bron: NOS.nl). Dus zocht ik uit wat nu eigenlijk de sleutel tot succesvol sparen is. Dat leidde tot onderstaande 5 praktische tips. En het leuke is, u heeft er ook wat aan als u een ander goed voornemen heeft. Vervang gewoon het woord 'sparen' door 'sporten' of 'socialer zijn' en het jaar kan niet meer stuk.

1. Focus op 1 concreet spaardoel tegelijk

Open een spaarrekening en maak uw spaarplan concreet. Het voornemen 'meer geld opzij zetten' is te vaag om tot grote successen te leiden. Want: hoeveel is meer en meer dan wat? Veel duidelijker is 'ik ga maandelijks € 100,- sparen, zodat ik in de kerstvakantie een trip naar New York kan maken'. Het werkt motiverend als u weet waarvoor u geld opzij zet en wanneer de finishlijn in zicht is. Beginnende spaarders raad ik daarnaast aan de pijlen te richten op één specifiek doel. De praktijk leert dat alle ballen in de lucht houden vaak nergens toe leidt. Zeker als u iets gaat doen wat u nog niet beheerst. Ik ondervond dat aan den lijve. Ik wilde mijn leven beteren en zag dat ik aardig wat geld opzij kon zetten. Maar ik maakte de klassieke fout door teveel spaardoelen tegelijk te willen halen: vakantie, financiële buffer en pensioenaanvulling. Na een tijdje had ik allang vergeten waarom ik dat geld ook alweer elke maand netjes naar mijn spaarrekening overboekte. Door mijn gebrek aan focus kwam de klad erin en aan het einde van het jaar spaarde ik helemaal niets meer. Dus begin ik opnieuw en met wel één speciaal doel: klusmateriaal voor het huis dat ik onlangs kocht. Als dat niet motiverend werkt, weet ik het ook niet meer.

2. Stel een realistisch spaardoel

Achterhaal eerst de haalbaarheid van het doel zelf. Zoals bij afvallen de laatste loodjes letterlijk het zwaarst wegen, is sparen moeilijker als u nu al elk dubbeltje moet omdraaien. Ga daarom niet meteen de helft van uw inkomen sparen. Begin klein, bijvoorbeeld met 5% van wat er maandelijks binnenkomt. Pinsparen is hier een geschikt hulpmiddel voor. Van elk bedrag dat u pint gaat een zelfgekozen percentage naar uw spaarrekening. Als uw salaris stijgt, zet dan ook meer geld opzij. Zo merkt u in uw portemonnee nauwelijks dat u spaart en blijft het leuk. Vergeet niet om eerst een financiële buffer bij elkaar te sprokkelen. Daarna kunt u gaan sparen voor een luxer doel, zoals een reis of auto. Bekijk tenslotte of uw goede voornemen niet in de weg zit van andere dingen die u belangrijk vindt. Zo was mijn spaarplan al vrij ambitieus door de veelheid aan verschillende doelen. Ook mijn drukke sociale leven maakte het er niet makkelijker op. Ik sluisde teveel van mijn financiële ruimte weg naar mijn spaarrekening. Hierdoor kwam ik niet uit met de kosten van etentjes, borrels en bioscoopbezoekjes. En laat ik daar nou net niet op willen inleveren. Zorg dus dat uw spaardoel een acceptabele plek binnen uw normale uitgavepatroon inneemt.

3. Start met sparen op het juiste moment

Voor vrijwel elk goed voornemen geldt: start op een gunstig moment. Grappig genoeg blijkt uit onderzoek dat januari hiervoor de slechtste maand is, omdat mensen dan vaak overhaast beginnen (bron: NOS.nl). Bekijk of het moment waarop u wilt starten geschikt is voor uw specifieke goede voornemen. Ga bijvoorbeeld niet vlak voor kerst aan de slag met een dieet. Knabbelen aan een blaadje sla terwijl de rest van uw familie zit te gourmetten is geen pretje. Voor sparen werkt dat ongeveer hetzelfde. Zo stel ik het nog even uit, omdat ik net een huis heb gekocht. Het geld dat ik overhoud na het betalen van vaste uitgaven gaat linea recta op aan klusmateriaal. Daarom start ik dit jaar met sparen zodra ik er letterlijk en figuurlijk weer warmpjes bij zit. Andersom geldt hetzelfde. Start dus als u een financiële meevaller heeft, zoals een erfenis. Maar ook de volgende algemenere inkomsten kunnen een mooi startmoment vormen: de uitkering van uw salaris, vakantiegeld, bonus, kinderbijslag, belastingteruggave,  huur- of zorgtoeslag. Varieert uw inkomen, bijvoorbeeld omdat u als zzp'er afhankelijk bent van het aantal opdrachten dat u binnenhaalt? Maak dan een spaarplan waarin u per maand aangeeft hoeveel u denkt te kunnen sparen.

4. Houd uw spaardoel in beeld

Herinnerd worden aan je spaardoel en vorderingen werkt motiverend. Voeg bijvoorbeeld meldingen toe aan de kalender van uw laptop of smartphone. Deze herinneren u aan het moment om geld over te boeken. Spaart u bij ABN AMRO? Stel dan uw spaardoel in de Mobiel Bankieren app in. Dan ziet u in één oogopslag hoeveel voortgang u met uw spaardoel boekt. Kies meteen voor automatisch sparen, dan bereikt u uw doel nóg sneller. Het werkt simpel: een zelfgekozen bedrag wordt maandelijks van uw betaalrekening naar uw spaarrekening overgemaakt. Zo vergeet u geen overboeking en bereikt u moeiteloos uw doel. Bent u een Crea Bea? Knutsel dan een adventskalender in elkaar met uw doel als thema. Als u voor een nieuwe keuken spaart, kunt u deze op schaal na fröbelen. Geopende (choco)laatjes symboliseren de maanden waarin u voldoende geld opzij heeft gezet voor uw droomkeuken.

5. Deel uw spaardoel

Gedeelde smart is halve smart. Net zoals we dat zien bij afvallen en stoppen met roken, helpt het ook bij sparen om het samen te doen. Zo spaar ik inmiddels met vriendinnen voor een gezamenlijk uitje. Het geld dat we voorheen uitgaven aan elkaars verjaardagscadeaus is onze inleg. Afhaken is geen optie, want we werken hard aan het halen van ons gedeelde doel. U laat uw sportmaatje toch ook niet in de kou staan op jullie vaste fitnessavond? En als u toch in uw eentje aan uw spaardoel werkt, vergeet het dan niet te delen met vrienden en familie. Dat gaat het makkelijkst via social media zoals Facebook of Twitter. Laat anderen zien waar u voor spaart, hoe u vordert en wat uw geplande einddatum is. Op die manier kan uw omgeving rekening houden met uw plannen en u erop aanspreken als u zich er niet aan houdt. 

Doe nóg meer met uw spaargeld

Misschien bent u al hartstikke goed bezig met sparen en heeft u mijn tips helemaal niet nodig. Heeft u die financiële buffer ook al lang en breed aangelegd? Kijk dan eens hoe u nóg meer uit uw spaargeld kunt halen. Met beleggen maakt u bijvoorbeeld kans op een hoger rendement, zeker in vergelijking met de huidige spaarrentes. Maar denk ook eens aan het aanvullen van uw pensioen of extra aflossen op uw hypotheek. Lees mijn eerdere blog en ontdek of die 3 alternatieven voor sparen iets voor u zijn. 

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO


Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.