Naar de navigatie Naar de inhoud

3 alternatieven voor sparen

Naar het blogoverzicht

Ruim 80% van de Nederlanders spaart (bron: 'Geldzaken in de praktijk' door het Nibud, 2015). Omdat de rentes momenteel laag zijn willen veel klanten weten of er meer mogelijk is met hun spaargeld. Dat is er zeker. Sinds ik voor ABN AMRO ben gaan schrijven, is er een wereld aan keuzes voor mij opengegaan. Ik sta zelfs op het punt om te gaan beleggen. Maar past dit wel bij mij? Of is het verstandiger te sparen voor mijn oude dag? Houden deze vragen u ook bezig? Ik betrek u graag bij mijn zoektocht naar een geschikt alternatief voor sparen.

1. Beleggen

Omdat beleggen vaak meer oplevert dan sparen, lijkt me dit het overwegen waard. Velen zien beleggen als een spannend en meeslepend spel. Daarmee stuiten we wel meteen op het risico ervan. Namelijk dat je je inleggeld kunt verliezen. Gelukkig kan iedereen zelf kiezen hoe en met hoeveel risico hij gaat beleggen. 

Zo kwam ik erachter dat je niet hoeft te zwemmen in het geld om te kunnen beleggen. Vanaf een paar tientjes per maand kunt u al periodiek beleggen. Andere twijfels over beleggen? Laat ze wegnemen door de top 3 misverstanden te bekijken.

Wie besluit het er op te wagen hoeft het sparen natuurlijk niet de rug toe te keren. De meeste Nederlanders kiezen voor een combinatie van beleggen en sparen (bron: FiscAlert, juni 2015). We zijn nu eenmaal een voorzichtig volk. In de vorige spaarrente update bestempelde econoom Hein Schotsman sparen nog steeds als zinvol, deels omdat het zo veilig is. Het Nibud ondersteunt die gedachte met het advies een buffer bij elkaar te sparen voor onvoorziene uitgaven.  

2. Pensioen aanvullen

De vraag hoe ik rondkom op mijn oude dag is een ver-van-mijn-bed-show. Toch breekt het moment van achter de geraniums zitten waarschijnlijk sneller aan dan verwacht. Het zou sneu zijn als mijn bloembak dan leeg is. De Pensioencheck stelt me binnen 5 minuten gerust: mijn pensioen valt hoger uit dan ik hoopte. 

Wie wel een zogenaamd pensioengat heeft of later wat meer te besteden wil hebben, kan zijn pensioen aanvullen door te banksparen. Zolang u werkt stort u geld op een bankspaarrekening. In sommige gevallen brengt dit belastingvoordeel met zich mee. Stopt u met werken, dan bent u verplicht dit geld te gebruiken om uw pensioen aan te vullen. U mag het niet aan iets anders uitgeven. Wie dat een probleem vindt kan altijd nog op de 'gewone' manier sparen voor zijn pensioenaanvulling. 

3. Hypotheek of lening aflossen

Om meteen met de deur in (mijn huur)huis te vallen: ik heb geen koopwoning. Maar mocht u die wel hebben inclusief een hypotheek, dan kan het voordelig zijn als u (extra) gaat aflossen. Uw maandelijkse hypotheeklasten worden dan lager en in sommige gevallen betaalt u minder vermogensbelasting. Houd er wel rekening mee dat uw hypotheekrenteaftrek dan ook afneemt. Sowieso is aflossen niet per se voor iedereen interessant. Benieuwd naar hoe dat voor uw persoonlijke situatie is? Doe de Afloscheck.

Wat ik wél heb, is een lening waarvan de naam inmiddels is veranderd in het nogal negatief klinkende 'schuld'. Zonder die lening had ik niet kunnen studeren. Toch stemt het idee dat ik iets of iemand nog geld tegoed ben me niet vrolijk. Bij de meeste leningen en schulden is meer of eerder terugbetalen gelukkig kosteloos mogelijk. Dat geeft rust en financiële ruimte bij bijvoorbeeld het kopen van een huis. 

Dat brengt ons bij nog een goede reden om versneld af te lossen: een studieschuld verlaagt het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Het meenemen van (spaar)geld bij het kopen van een huis wordt trouwens steeds belangrijker. Konden we in 2014 nog 104% van de waarde van het koophuis lenen, vanaf 2018 is dat 100%.

Gelukkig hebben we de zegels nog

Mijn pensioenopbouw vordert gestaag. Ik heb geen hypotheek. Met het aflossen van mijn studieschuld ben ik al begonnen. Kortom, als alternatief voor sparen spreekt beleggen me nog steeds het meest aan. Natuurlijk zijn er tig andere bestemmingen voor ons spaargeld te bedenken. Schenk het aan een dierbare of investeer in een goed doel of een tweede woning.

Op zoek naar een creatiever, maar toch heel Hollands alternatief? Bij een aantal grootgrutters kunt u bij uw boodschappen spaarzegels kopen. Een vol zegelboekje levert – naast een vieze smaak op je tong – een aardig rendement op!

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO

Meer mogelijkheden voor uw spaargeld

Alle rekeningen betaald en geld over? Sparen ligt voor de hand, maar er is meer mogelijk. Bekijk onze video met de voor- en nadelen van beleggen, hypotheek aflossen, pensioen aanvullen en schenken.

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.