3 alternatieven voor sparen

Er is meer mogelijk met uw spaargeld

Ruim 80% van de Nederlanders spaart (bron: 'Geldzaken in de praktijk' door het Nibud). Omdat de rentes nu laag zijn zoeken steeds meer klanten naar manieren om 'iets' met (een deel van) hun spaargeld te doen. ABN AMRO biedt verschillende alternatieven.
 1. Hypotheek of lening aflossen

  Als u een koopwoning heeft, kunt u extra aflossen op uw hypotheek. Dat kan financieel interessant zijn, want zo worden uw maandelijkse hypotheeklasten lager en betaalt u soms minder vermogensbelasting. Houd er wel rekening mee dat uw hypotheekrenteaftrek dan ook afneemt. Extra aflossen is niet altijd voor iedereen voordelig. Benieuwd of het voor u interessant is? Doe de Afloscheck

  Heeft u een studieschuld of ander soort lening? Dan kunt u er ook voor kiezen om meer of eerder terug te betalen. Dat geeft rust en financiële ruimte, en er zijn meestal geen extra kosten aan verbonden. Nog een goede reden om versneld af te lossen: een studieschuld verlaagt het bedrag dat u kunt lenen voor een hypotheek . Daarnaast wordt eigen (spaar)geld steeds belangrijker bij het kopen van een huis. Konden we in 2014 nog 104% van de waarde van het koophuis lenen, sinds 2018 is dat 100%.

 2. Beleggen

  Wilt u uw geld in beweging brengen? Dan is beleggen misschien interessant. In de afgelopen 10 jaar werden er over het algemeen mooie rendementen mee behaald. Om daar ook kans op te maken, moet u wel bereid zijn de risico’s van beleggen te accepteren. Want u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. 

  Gelukkig heeft u zelf veel invloed op hoeveel risico u neemt. Ook kunt u al beleggen vanaf € 50 en stoppen wanneer u wilt. Hierdoor wordt het makkelijker om zelf te bepalen of beleggen bij u past. Meer weten? Ontdek wat (niet) waar is over beleggen

  De meeste Nederlanders kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen (bron: FiscAlert). ABN AMRO en het Nibud raden aan altijd een ruime spaarbuffer over te houden voor onvoorziene uitgaven.

 3. Pensioen aanvullen

  Hoewel uw pensioen misschien nog ver weg is, komt er zeker een moment dat u niet meer werkt. Dan wilt u natuurlijk het liefst niet te veel inleveren qua inkomen. Voorkom teleurstelling en doe de online Pensioencheck. Daarmee weet u gemakkelijk en snel hoe uw pensioenplanning er nu voor staat. 

  Heeft u een pensioengat of wilt u later wat meer te besteden hebben? Dan kunt u uw pensioen aanvullen door banksparen . Zolang u werkt, stort u geld op een bankspaarrekening. Dit brengt soms belastingvoordeel met zich mee. Als u stopt met werken, moet u wel het bedrag gebruiken om uw pensioen aan te vullen. Bepaalt u liever zelf wat u met uw geld doet? Dan kunt u natuurlijk ook op een gewone spaarrekening geld opzijzetten voor uw pensioen.

 

Iets anders doen met uw spaargeld

Natuurlijk zijn er genoeg andere bestemmingen voor uw spaargeld te bedenken. Schenk het aan een dierbare , steun een goed doel of investeer het in een tweede woning. Waar u ook voor kiest, zorg dat uw keuze past bij uw persoonlijke situatie en financiële doelen.