Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Feiten en fabels

Over de QR-code op onze website

Inloggen in Internet Bankieren of bellen met onze klantenservice? U doet het makkelijk en snel via onze QR-code. Hoewel hij steeds meer gebruikt wordt, is lang niet voor iedereen duidelijk hoe veilig onze QR-code is. Daarom leggen we u graag een aantal fabels voor. Mét de feiten er meteen bij.

Heeft u deze fabels over onze QR-code weleens gehoord?

 1. ‘Een QR-code met logo is sowieso echt.’

  Dit is niet waar. Een logo oogt en voelt misschien vertrouwd, maar kan ook nagemaakt zijn. Ga er dus niet zomaar vanuit dat een QR-code veilig is, omdat ons logo erin staat. Gaat u uw bankzaken doen? Check in de URL van de pagina of deze begint met https://www.abnamro.nl/ en scan onze QR-codes alleen met de scanner in de ABN AMRO app.

 2. ‘De ABN AMRO app heeft het niet door als een QR-code nep is.’

  Nee, dit klopt niet. Onze app accepteert namelijk alléén QR-codes die door ABN AMRO zijn gemaakt. Dus als u de scanner in onze app gebruikt, voorkomt u juist dat u een neppe QR-code scant. Gebruik niet uw gewone camera-app, ook al lijkt dat makkelijker en sneller. Zo kunnen we samen fraude voorkomen.

  ABN AMRO
 3. ‘Inloggen met een QR-code is misschien makkelijk, maar ook heel onveilig.’

  Nee, niet waar. Als u de QR-code op ons inlogscherm scant, bent u niet zomaar ingelogd. Het scannen zelf geeft nog geen toegang: daar is uw persoonlijke identificatiecode, vingerafdruk of gezichtsherkenning voor nodig. Inloggen kan ook alleen met een smartphone of tablet die u eerst geregistreerd heeft. Bovendien is elke QR-code maar kort geldig: dit is belangrijk om fraude tegen te gaan.

 4. ‘QR-codes raken een keertje op, dus binnenkort kan ik niet meer veilig inloggen.’

  Ook dit is niet waar. Maar het is geen rare gedachte: u vraagt zich misschien ook wel af wanneer de QR-codes ‘op’ zijn. In de praktijk is dit onwaarschijnlijk. Er kunnen praktisch oneindig veel combinaties gemaakt worden met getallen, letters en andere tekens. QR-codes worden dus ook echt niet hergebruikt. U krijgt steeds een nieuwe code als u inlogt in Internet Bankieren.

ABN AMRO
ABN AMRO

Hier vindt u de QR-code scanner in onze app

Vraagt u zich af hoe u de QR-code scanner in de ABN AMRO app opent? Dit is heel makkelijk. Linksboven in de app staat een icoontje: het is een QR-code in het klein. Als u hier op tikt, wijst alles zich vanzelf.

Veelgestelde vragen over onze QR-code

Op het inlogscherm van Internet Bankieren staat een QR-code die u kunt scannen. Open de scanner in de ABN AMRO app, die u op uw telefoon of tablet heeft staan. Richt uw toestel op de QR-code en volg de instructies. Log in met uw persoonlijke identificatiecode, vingerafdruk of met gezichtsherkenning. Daarna legt u uw mobiel of tablet weer weg en gaat u verder op uw pc of laptop.

U kunt alleen QR-codes scannen met de ABN AMRO app die gemaakt zijn door ABN AMRO. Ook het scannen van de QR-code met uw gewone camera-app werkt niet. Elke QR-code verloopt na korte tijd, zodat het enorm moeilijk is om een ABN AMRO QR-code na te maken.

Als u de ABN AMRO app heeft gedownload, helpt de app u met het registreren van uw toestel. U koppelt dan uw telefoon of tablet aan uw bankrekening.

Onder 'Toegang en gebruik' in de app kunt u inzien welke toestellen geregistreerd staan. U kunt daar ook de toegang van een toestel tot uw bankrekening verwijderen (bijvoorbeeld als u een nieuwe telefoon koopt).

De ABN AMRO app is gebonden aan u. Als u de app gaat gebruiken op uw telefoon of tablet, dan moet u eerst uw toestel registreren. Alleen met een geregistreerd toestel kunt u een ABN AMRO QR-code scannen.

De QR-code die u scant is uniek en maar kort geldig. Na het scannen vraagt de app u nog om uw persoonlijke identificatiecode. Of om vingerafdruk of gezichtsherkenning, als u dat heeft ingesteld. Deze twee-staps-beveiliging maakt het inloggen met QR (en dus met de app) zo veilig.

Een neppe QR-code kunt u eigenlijk niet herkennen met het blote oog. Als de code nep is, dan zal de ABN AMRO aangeven dat de QR-code niet geldig is. Neppe QR-codes, codes die dus niet door ABN AMRO gemaakt zijn, worden niet geaccepteerd. Scan een QR-code daarom altijd met de scanner in de app.

Ook goed om te weten: als u een logo in een QR-code ziet staan betekent dat niet automatisch dat het een echte, veilige QR-code is.

Bent u een verdachte QR-code tegengekomen? Meld het ons via deze pagina - u vindt daar ook handige informatie over het herkennen van andere fraudevormen.

Het is fijn om te weten waar u allemaal zelf op kunt letten. Daarom hebben we deze handige tips voor u verzameld. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een veilig netwerk, en het controleren van gegevens.