Nieuwbouw vertraagd door problemen

De bouw van nieuwe woningen kent veel problemen. Er is te weinig personeel, bouwkosten zijn gestegen en bezwaarprocedures leiden tot vertraging. Hierdoor ontstaat een tekort aan nieuwbouwwoningen. Gelukkig zijn er ook technieken en een wet die meer nieuwbouw mogelijk maken. Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in de nieuwbouw? Onze experts Kim, Deborah en Philip vertellen er alles over.
Te weinig nieuwbouw
De overheid wil tot 2030 zo'n 900.000 nieuwe woningen bouwen. Maar dat plan lijkt niet haalbaar, want de bouw loopt flink achter. Philip: “In 2023 zijn er slechts ruim 90.000 nieuwe woningen bijgekomen. Dat is te weinig om het huidige geschatte tekort van 440.000 woningen in te halen.” Het aantal nieuwe bouwvergunningen dat wordt uitgegeven is zeer beperkt. Dus de komende jaren zullen er waarschijnlijk te weinig nieuwe woningen worden gebouwd. Door het gebrek aan nieuwbouwwoningen blijven veel mensen in hun huidige huis wonen, wat de doorstroom van woningbezitters vertraagt. Deborah: “Er is een enorm tekort aan woningen, dus nieuwbouw is erg gewild. Nieuwe woningen zijn ook populair omdat de energiekosten vaak heel laag zijn.”
Woningbouw kent veel problemen
Er zijn verschillende redenen waarom er te weinig wordt gebouwd. De kosten voor het bouwen van een huis zijn flink gestegen. Bouwkosten nemen toe door hogere rentes en duurdere bouwmaterialen als gevolg van stijgende energieprijzen. Ook het tekort aan bouwpersoneel leidt tot hogere loonkosten. Daarnaast is er een tekort aan betaalbare bouwgrond, hebben gemeenten te weinig personeel en duren bezwaarprocedures langer. De overheid probeert de bouw van betaalbare woningen te stimuleren met subsidies via de Woningbouwimpuls, gericht op starters en mensen met een laag of middeninkomen. Echter, van de 27 projecten die voor deze subsidies werden geselecteerd, werd bij 12 projecten de geplande bouwstart niet gehaald.
Meer nieuwbouw door Woningwet
Om de bouw van meer nieuwe woningen te bevorderen, werkt de Tweede Kamer aan de nieuwe Woningwet. Als deze wordt aangenomen, krijgt de Rijksoverheid meer invloed op hoeveel woningen er worden gebouwd, waar ze komen en voor wie ze bedoeld zijn. Een van de doelen van de Woningwet is het bouwen van meer betaalbare woningen. De wet moet ook zorgen voor een goede regionale verdeling en kortere bezwaarprocedures, zodat het bouwen sneller kan beginnen. Daarnaast kan de Rijksoverheid meer druk uitoefenen op gemeenten om de doelstellingen te halen. Philip: “Veel gemeenten voeren nu al een actief grondbeleid. Ze kopen stukken grond om beter te bepalen waarvoor die grond wordt gebruikt.”
Sneller en goedkoper bouwen
Dankzij nieuwe technieken kunnen steeds meer woningonderdelen in de fabriek worden gebouwd. Deze onderdelen worden vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet. Dit versnelt het bouwproces en vermindert de benodigde mankracht, waardoor het goedkoper is. Daarnaast zorgt het voor minder afval en maakt het de logistiek overzichtelijker, waardoor nieuwbouwwoningen sneller gerealiseerd kunnen worden. Deborah: “Deze woningen worden bijna kant-en-klaar geleverd, waardoor de bouwtijd veel korter is en bewoners sneller hun intrek kunnen nemen.”
Kleinere woningen populair
Er is ook een tekort aan kleinere nieuwbouw, waardoor er geen alternatieven zijn voor starters en senioren die kleiner willen wonen. Een mogelijke oplossing zijn de zogenaamde [tiny houses](https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/wonen/tiny-houses.html). Deze kleine huisjes zijn sneller gebouwd dan huizen van normaal formaat en daardoor ook sneller bewoonbaar. Kim: “Dit soort kleinere woningen zijn ideaal voor starters en senioren. Zij zoeken niet altijd een grote woning, maar eerder een kleine woning voor een betaalbare prijs.”
Het laatste nieuws over de woningmarkt
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de woningmarkt? Bekijk dan alle afleveringen van onze videopodcast Het Standpunt of volg het laatste woningmarktnieuws.