Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

hypotheek oversluiten

Wijziging tarieven en voorwaarden van de betaalrekening

Vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 wijzigen de tarieven en voorwaarden van onze particuliere betaalproducten. Op 1 oktober 2022 vervalt de spaarpas. Tegelijk verruimen we de grens voor het zonder kosten opnemen van contant geld. Bekijk hieronder wat er voor u verandert.

 

Tarieven betalen


Huidig tarief Tarief vanaf 1 juli 2022
BasisPakket Betalen* € 1,95 per maand € 2,95 per maand
Eerste losse betaalrekening
(zonder pakket)
€ 1,94 per maand € 2,95 per maand
Eerste losse betaalpas
(zonder pakket)
€ 1,58 per maand € 1,40 per maand

*In het BasisPakket Betalen zitten een betaalrekening, een betaalpas en toegang tot online bankieren. Heeft u een losse betaalrekening en wilt u het BasisPakket Betalen? Wijzig uw rekening naar BasisPakket Betalen.

De extra betaalpas blijft € 1,40. Heeft u een BasisPakket Betalen met 2 betaalpassen? Dan kost deze vanaf 1 juli 2022 € 4,35 per maand. Het huidige tarief is € 3,35.

Bekijk een overzicht van alle tarieven van onze particuliere betaalproducten.

Nieuwe betaalvoorwaarden per 1 juli 2022:

Grens kosteloos opnemen van contant geld verruimd
Per 1 januari 2022 is de grens voor het kosteloos opnemen van contant geld (biljetten en munten) gewijzigd van € 12.000 naar € 17.500 per jaar. Hierdoor kunt u zonder kosten meer geld opnemen. De drempel van € 17.500 geldt per rekeninghouder, dus niet per betaalpas of betaalrekening. Als u meerdere rekeningen heeft, worden de opnames van al uw rekeningen bij elkaar opgeteld. Hierbij tellen opnames van gezamenlijke rekeningen voor een gelijk deel mee. De drempel van € 17.500 geldt voor alle geldopnames van munten en biljetten (inclusief vreemde valuta) in binnen- en buitenland. Bij opnames in vreemde valuta, wordt de tegenwaarde (in euro’s) opgeteld. Als u meer dan € 17.500 per jaar contant opneemt wordt daar een tarief over berekend van € 5 per transactie plus 0,5% over het opgenomen bedrag. Voor studenten en jongeren gelden andere drempels. Bekijk de rekenvoorbeelden onderaan de pagina Tarieven geld opnemen en storten.

De ingangsdatum van de nieuwe drempelwaarde is 1 januari 2022, maar het toepassen van de grens van € 17.500 is ingegaan op 1 april 2022. Dat betekent dat als u al getarifeerd bent in de maanden januari, februari of maart 2022 u het teveel betaalde bedrag teruggestort krijgt op uw rekening. Dit gaat dan alleen om de kosten die u heeft betaald voor opnames tussen de € 12.000 en € 17.500.  De teveel betaalde kosten ontvangt u rond de 3e week van mei terug.

Let op: voor opname van muntgeld (muntrollen) moet u altijd € 0,30 per rol betalen met een minimum van tien rollen per keer (en maximaal 20). Het totaalbedrag van uw opnames in munten telt mee voor de drempelwaarde van € 17.500. 

Buitenlandopslag voor de betaalrekening
Woont u in het buitenland en heeft u een betaalrekening? Voor klanten die niet in Nederland wonen of woonachtig zijn in een bijzondere gemeente (BES eilanden), zijn de kosten die we als bank maken gemiddeld hoger. Een deel van deze kosten brengen we in rekening. De hoogte van de opslag is afhankelijk van het risicoprofiel van het land waarin u woont. We beoordelen de risico’s per land elk jaar opnieuw. De omstandigheden in een aantal landen zijn gewijzigd, waardoor deze landen in een andere risicoklasse zijn ingedeeld en er een andere opslag geldt. De landen waarvoor de categorie anders wordt per 1 juli 2022 zijn:
  • Verenigd Koninkrijk
  • Costa Rica
  • Jordanië
  • Bhutan
  • Kiribati
  • Palau
  • Man
  • Antigua en Barbuda
Voor een overzicht van landen, categorieën en bijbehorende opslagen, bekijk het landenoverzicht .
 
Geldigheidsduur passieve Wearable
Een passieve Wearable heeft een geldigheidsduur van 3 jaar. Dit staat beschreven in de Voorwaarden Betaaldiensten Particulieren met een Wearable. Vanaf 1 juli 2022 staat dit ook in de Voorwaarden Betaaldiensten Particulieren, zie artikel 3.3.
 
Limiet contactloos betalen is verhoogd
Als op een betaalpas en op de betaalautomaat het logo contactloos betalen staat, kunt u betalingen doen zonder de pincode te gebruiken. Dit kan tot een bedrag van maximaal € 50 per keer. Dit was € 25 per keer. In artikel 11.2 van de Voorwaarden Betaaldiensten Particulieren leest u meer over het betalen met betaalpas zonder pincode.
 
 
Bekijk de nieuwe voorwaarden vanaf 1 juli 2022:

Waarom wijzigen de tarieven?

Bij ABN AMRO zijn steeds meer mogelijkheden om uw bankzaken makkelijk, veilig en snel te regelen. Bijvoorbeeld het eenvoudig scannen van een QR-code om iDEAL betalingen te doen en het betalen en geld opnemen met uw telefoon. Maar ook onze Grip app waarmee u inzicht krijgt in uw inkomsten en uitgaven. Met deze en andere innovaties maken we bankieren makkelijk, veiliger en sneller. Daarnaast investeren we veel tijd en geld in het bestrijden van financiële criminaliteit. Een deel van deze kosten verwerken we in de nieuwe tarieven.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen. We helpen u graag verder.

Veelgestelde vragen

De wijzigingen van de betaaltarieven gaan vanaf 1 juli 2022 in. De nieuwe tarieven worden voor het eerst in de derde week van juli 2022 afgeschreven van uw betaalrekening. 

De nieuwe tarieven voor contant geld worden (als van toepassing) voor het eerst afgeschreven in augustus 2022. Als u in een maand contant geld opneemt of stort, dan wordt de tarifering aan het einde van de maand bepaald en worden de kosten (als die voor u van toepassing zijn) de volgende maand van uw betaalrekening afgeschreven.

Contant geld opnemen en storten kost in een aantal gevallen geld. Bekijk de tarieven voor het opnemen en storten van contant geld in binnen- en buitenland.

Wilt u uw betaalrekening opzeggen? Dat vinden we jammer, maar we helpen u natuurlijk graag met een goede afhandeling.

Bekijk hoe u uw betaalrekening opzegt