Naar de navigatie Naar de inhoud

Wisselkoers buitenlands geld

Buitenlands geld opnemen of contant geld omwisselen

Als u buitenlands geld wilt opnemen krijgt u te maken met een omwisselkoers. Deze koers wordt iedere dag opnieuw bepaald. De omwisselkoers van een contante opname is anders dan de girale middenkoers. Daarnaast is er een verschil in koers als u buitenlands geld wilt opnemen of juist wilt omwisselen naar euro's. Het is belangrijk dat u rekening houdt met de juiste koers voor uw bestelling.

De juiste koers

Euro's omwisselen naar buitenlands geld doet u niet elke dag. Daarom kan het best lastig zijn. Als u buitenlands geld bestelt, berekent de bank een andere koers dan als u buitenlands geld omwisselt voor euro's. (Meestal betaalt u meer voor uw buitenlandse geld dan dat u ervoor terugkrijgt als u het weer zou omwisselen naar euro's.)

De begrippen Verkoopkoers en Aankoopkoers kunnen verschillend worden uitgelegd. Let op wat er bij de koerslijst staat vermeld. 

Als er staat 'EUR/VV' dan geldt:
Aankoop: De koers voor het omwisselen van euro's naar buitenlands geld. 
Verkoop: De koers voor het omwisselen van buitenlands geld naar euro's.

Als er staat 'VV/EUR' dan geldt: 
Verkoop: De koers voor het omwisselen van euro's naar buitenlands geld.
Aankoop: De koers voor het omwisselen van buitenlands geld naar euro's.

Koers contant geld

Bij een contante opname van buitenlands geld worden aan- en verkoopkoersen gebruikt. Deze wijken af van de girale middenkoers. De prijs die u betaalt is hoger door extra kosten als: loon, risico, transport, voorraad en andere operationele kosten. ABN AMRO bepaalt de koersen elke dag opnieuw.

ABN AMRO buitenlands geld calculator (contant)

Soms is het handig om bij aankomst in het buitenland contant geld op zak te hebben. Bijvoorbeeld als u niet zeker weet of u bij aankomst in het buitenland direct geld op kunt nemen. Bij ABN AMRO kunt u op verschillende manieren van tevoren buitenlands geld opnemen of omwisselen.

Actuele wisselkoers EUR/VV

In de tabel hieronder ziet u de actuele koersen voor het wisselen van en naar buitenlandse valuta. Belangrijk is de notering in deze tabel. In dit geval gaat het om euro ten opzichte van vreemde valuta (EUR/VV) 

In de kolom 'Aankoop' staat de koers die de bank rekent wanneer u vreemde valuta van de bank wilt kopen. U betaalt met euro's. (EUR/VV)
Bijvoorbeeld: U wilt in Nederland een aantal Amerikaanse dollars opnemen.
Stel: In de kolom 'Aankoop' staat bij Amerikaanse dollar 1.080. Voor 1 euro krijgt u dan 1.08 Amerikaanse dollar. U betaalt: (EUR/VV) 1/1.080 = 0,93 per dollar.

In de kolom 'Verkoop' staat de koers die de bank rekent wanneer u vreemde valuta (terug) wisselt naar euro's. (EUR/VV)
Bijvoorbeeld: U heeft nog wat Amerikaanse dollars over van uw reis en u wilt weten hoeveel u hiervoor terugkrijgt.
Stel: In de kolom 'Verkoop' staat bij Amerikaanse dollar 1.290. 1 euro is dan 1.29 Amerikaanse dollar waard. U ontvangt: (EUR/VV) 1/1.290 = 0,76 per dollar. 

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.