Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen in thema's

Themabeleggen

Thematische beleggingen bij ABN AMRO

Themabeleggen richt zich op het identificeren en volgen van belangrijke ontwikkelingen over de hele wereld. Langetermijntrends zoals vergrijzing, energietransitie en digitalisering zorgen voor maatschappelijke uitdagingen die vragen om nieuwe en vaak baanbrekende oplossingen. Bij thematisch beleggen wordt niet gekeken naar specifieke bedrijven, maar naar ontwikkelingen die vaak door bedrijfssectoren heen lopen of een sector in een stroomversnelling brengen. Door op deze ontwikkelingen in te spelen, kunnen beleggers profiteren. Wij laten u als zelfstandige belegger daarom graag kennis maken met themabeleggen.

Waarom themabeleggen?

Voor Zelf Beleggers is het vaak moeilijk om in het grote aanbod aan ETF’s en beleggingsfondsen richting te vinden. Met themabeleggen krijgen beleggers suggesties om rond een thema te beleggen, als aanvulling op een breed gespreide portefeuille. Een belangrijke reden om thema’s in uw portefeuille op te nemen is dat u hiermee inspeelt op specifieke ontwikkelingen in de maatschappij en economie. Dit met als doel een bovengemiddelde winst en daarmee de kans op een bovengemiddeld rendement. Als u interesse heeft voor een bepaald thema, vindt u met themabeleggen bij ABN AMRO gemakkelijker beleggingsproducten die voor u interessant kunnen zijn.

Trends bieden niet alleen kansen, maar brengen ook risico’s met zich mee. De keerzijde van thematisch beleggen is dat de ontwikkelingen hierbinnen regelmatig heel snel kunnen gaan. Winnaars kunnen relatief snel verliezers worden en omgekeerd. Ook lopen bij populaire thema’s de waarderingen soms hoog op; hoger dan gerechtvaardigd door de verwachte winstgroei, met tegenvallende rendementen als gevolg. Daarnaast is themabeleggen gericht op een beperkter aantal bedrijfssectoren waarvan voorspeld wordt dat deze een bovengemiddelde groei zullen doormaken. Dat maakt het risicovoller dan beleggen in bijvoorbeeld een aandelenfonds met brede spreiding in bedrijfssectoren en regio's. Het risico kan worden beperkt door een thema te kiezen als aanvulling op een breed gespreide beleggingsportefeuille en door in meerdere thema’s te beleggen. Bedenk goed dat themabeleggen over aandelenfondsen gaat en dat er ook minder risicovolle fondsen zijn.

De thema’s zijn een selectie van beleggingsexperts van ABN AMRO binnen het huidige basisassortiment. De selectie is gemaakt op basis van ontwikkelingen die naar verwachting veelbelovend en voor lange termijn van invloed zijn. Ook is gekeken of er voldoende keuze is aan beleggingsfondsen en ETF’s binnen het thema. Bij de selectie is bovendien gekozen voor bredere thema’s, zodat ze binnen het thema enige spreiding bieden. De beleggingsfondsen zijn onder andere geselecteerd op basis van de ervaring en prestaties van het beheerteam, een consistent beleggingsproces en risicobeheer en de behaalde resultaten. Bij de ETF’s is vooral gelet op de samenstelling van de onderliggende index en op voldoende spreiding. De thema’s en de selectie worden regelmatig beoordeeld op geschiktheid. Eventueel wordt themabeleggen dan aangevuld met nieuwe thema’s.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.