Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw jaarlijkse beleggingskosten

Meer inzicht in uw beleggingskosten met 'Heldere kosten beleggen'

Man bekijkt informatie over Heldere kosten beleggen

Onder de titel 'Heldere kosten beleggen' krijgt u door middel van rekenvoorbeelden een inschatting van uw jaarlijkse beleggingskosten die horen bij de beleggingsvorm die u heeft gekozen. Zo ziet u welke kosten bij welke dienstverlening horen. U kunt dan een goede keuze maken uit de verschillende beleggingsmogelijkheden.

 

Waaruit bestaan de 'Heldere kosten beleggen'?

 • De advieskosten, de servicekosten of het all-in tarief voor uw beleggingsvorm

 • De btw. U betaalt geen btw over de servicekosten en transactiekosten. Over de advieskosten en het all-in tarief en over sommige andere kosten betaalt u 21% btw

 • De transactiekosten voor uw koop-en verkooporders

 • De lopende kosten van beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen maken kosten. Deze zogenaamde 'lopende kosten' zitten in de prijs van het beleggingsfonds.

U ziet de 'Heldere kosten beleggen' in een bedrag en een percentage van uw beleggingsportefeuille. Dit is de waarde van uw beleggingen  en de liquiditeiten.
 

Beleggen zoals u dat wilt

Welke beleggingsvorm past bij u? Om dat te bepalen kijkt u uiteraard naar de kosten. Maar het is nog belangrijker dat u een beleggingsvorm kiest die goed aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren.
Bepaal in een paar stappen welke beleggingsvorm het beste bij u past met het 'keuzeprogramma beleggingsvormen'.

Vragen?

 • Wat is de rol van Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bij 'Heldere kosten beleggen'?

  Alle banken die bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn aangesloten, willen graag samen de kosten van beleggen transparanter maken. De NVB vertegenwoordigt de ruim 80 banken die in Nederland actief zijn.

 • Zie ik in de 'Heldere kosten beleggen' alle kosten die ik als klant kan tegenkomen?

  Nee, u ziet in de rekenvoorbeelden 'Heldere kosten beleggen' niet alle mogelijke kosten. Wij hebben in de Heldere kosten beleggen wel het grootste deel van de kosten meegenomen. Er zijn bepaalde handelskosten die wij niet in de rekenvoorbeelden hebben meegenomen omdat ze niet vaak voorkomen. En soms zijn deze kosten ook niet bekend.

  Welke kosten hebben wij dan niet meegenomen?

  Hieronder ziet u een overzicht van de handelskosten die wij niet in de rekenvoorbeelden hebben meegenomen. Sommige van deze handelskosten zijn bekend, u vindt de tarieven van die handelskosten in de tarievenkaarten. Van sommige andere geven wij hieronder een korte uitleg. Directe handelskosten zoals:

  • Valutakosten (wisselkosten).

  • In- en uitstapvergoedingen van beleggingsfondsen. Soms brengen beleggingsfondsen apart kosten in rekening als u in het fonds instapt of uit het fonds uitstapt.

  • Bied-laat spreads. De spread is het verschil tussen de biedprijs en de laatprijs in de markt. Bij koop betaalt u de laatprijs (hoger) en bij verkoop ontvangt u de biedprijs (lager).

  • Transactiebelasting zoals Financial Transaction TAX (FTT) en Stampduty.

  Indirecte handelskosten zoals:

  • Bied-laat spread van beleggingsproducten waarin u indirect belegt. Bijvoorbeeld bij beleggingsfondsen die in andere beleggingsfondsen beleggen, de zogenoemde fund of funds.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )