Naar de navigatie Naar de inhoud

TOM: The Order Machine

Een goede uitvoeringsprijs voor uw opties

Automatisch bied- en laatprijzen vergelijken op meerdere beurzen? Dat kan nu dankzij TOM. Dat is een handelsplaats voor Nederlandse opties waar ABN AMRO per 1 september 2014 gebruik van maakt. Voorheen plaatsten wij uw optieorders alleen op Euronext Liffe. Vanaf 1 september 2014 plaatsen wij uw optieorders voor alle op TOM verkrijgbare optieseries via TOM Smart Execution in plaats van op Euronext Liffe. Dankzij TOM Smart Execution heeft u als particuliere belegger nu het voordeel van prijsvergelijking voor deze optieorders.

 

Wat is TOM?

TOM staat voor 'The Order Machine'. Het is een handelssysteem dat bestaat uit TOM Smart Execution en TOM MTF. TOM Smart Execution is een zoekmachine die voor u de beschikbare prijzen in de markt vergelijkt. TOM vergelijkt namelijk automatisch bied- en laatprijzen op TOM MTF en Euronext Liffe. De handel vindt plaats op TOM MTF. MTF staat voor Multilateral Trading Facility (Multilaterale Handels Faciliteit).


 

 

Hoe werkt het?

U plaatst uw Nederlandse optieorder op de gebruikelijke manier via ABN AMRO. Vervolgens plaatsen wij deze bij TOM Smart Execution. Is de best beschikbare prijs aanwezig op TOM MTF? Dan wordt uw order daar meteen verhandeld. Wordt de best beschikbare prijs aangeboden op Euronext Liffe? Dan probeert TOM Smart Execution de order voor dezelfde prijs die op Euronext beschikbaar is uit te voeren op TOM MTF.

beleggen TOM video
 
beleggen TOM voorbeeld 1

Voorbeeld 1 Kopen Optie

U wilt een optie kopen en geeft een order op. Op Euronext Liffe is de laatprijs  € 1,05. Op TOM MTF is de laatprijs € 0,95. TOM Smart Execution vergelijkt de aangeboden laatprijzen en stelt vast dat de prijs het laagst is op TOM MTF. TOM Smart Execution stuurt de order direct door naar TOM MTF. Als deze prijs ook wordt gerealiseerd, wordt de order uitgevoerd  op TOM MTF voor € 0,95.

 

Voorbeeld 2 Kopen Optie

U wilt een optie kopen en geeft een order op. Op dat moment is op Euronext Liffe de laatprijs € 0,90. Op TOM MTF is de laatprijs eerst € 0,95. TOM Smart Execution vergelijkt beide aangeboden laatprijzen en stelt vast dat de prijs het laagst is op Euronext. Er wordt dan geprobeerd om uw ingelegde order uit te voeren tegen de laatprijs van Euronext (€ 0,90) op TOM MTF.

beleggen TOM voorbeeld 2

Veelgestelde vragen over TOM

 • Wat is het aanbod van TOM?

  TOM biedt veel van de Nederlandse optieklassen aan die Euronext Liffe heeft. Binnen de optieklassen kan het aanbod van beschikbare series verschillen. Verschillen zijn mogelijk extra keuzes in de uitoefenprijs en in de looptijd van een serie.

  De optieklasse met als onderliggende waarde de index op de 25 belangrijkste Nederlandse beursgenoteerde aandelen heet bij Euronext Liffe AEX. De optieklasse op de index met dezelfde onderliggende waarde heet echter bij TOM XNL. Bij uw orderopgave en in uw beleggingsportefeuille gaat u daarom niet de naam AEX, maar de naam XNL zien.

  TOM biedt u ook een extra optieklasse: NL20. Dat is een index die samengesteld is uit de 20 grootste in Nederland gevestigde beursgenoteerde ondernemingen.

  Gebruikt u mijn Dealingroom? Dan ziet u bij de naam van de optieklasse die op TOM verhandeld wordt een T achter de naam. Bijvoorbeeld de optieklasse RD heeft als naam RDT.

 • Waar vind ik TOM binnen Internet Bankieren, Mijn Dealingroom en beleggingsnota's?

  Vanaf 1 september 2014 vindt u de beursnaam TOM MTF binnen Internet Bankieren, Mijn Dealingroom en uw beleggingsnota's.

  Binnen Internet Bankieren ziet u de prijzen van TOM MTF, voor de optieklassen die bij TOM beschikbaar zijn. Voor de optieklassen die alleen bij Euronext Liffe beschikbaar zijn, ziet u de prijzen van Euronext Liffe.

  In Mijn Dealingroom ziet u standaard de TOM MTF prijzen, met daarbij de orderknop. Voor optieklassen die niet bij TOM MTF beschikbaar zijn, blijft u standaard de prijzen van Euronext Liffe zien. Met daarbij de orderknop. 

  Als een optie op TOM MTF  beschikbaar is, wordt deze altijd geplaatst op TOM. U heeft niet de keuze om diezelfde optie nog voor Euronext Liffe op te geven. 

 • Wat zijn de rechten en plichten van mijn optieposities?

  De contractkenmerken zoals contractgrootte, onderliggende waarde, looptijd en uitoefenprijs zijn bij TOM hetzelfde als bij Euronext Liffe. Ook uw optierechten en optieplichten, de cash settlementprijs en de marginverplichtingen veranderen niet.

 • Wat zijn de transactie- en expiratiekosten?

  De transactiekosten voor een optiecontract zijn gelijk voor TOM en Euronext Liffe. Ook de kosten van cash settlement bij expiratie en de 2%-regel voor opties met een intrinsieke waarde bij expiratie blijven hetzelfde. Net als de manier waarop deze opties voor u worden afgehandeld.

 • Waar vind ik het overzicht van de handelsplaats van de Nederlandse opties?

  Niet alle Nederlandse opties worden verhandeld op TOM MTF, maar alleen op Euronext Liffe. Dat betekent dat orders in deze opties nog steeds worden uitgevoerd op Euronext Liffe. Vanaf september zetten wij opties per optieklasse om naar TOM. Dat gebeurt niet in één keer. We verwachten de omzetting naar TOM in oktober klaar te hebben.

  Bekijk het overzicht met alle Nederlandse optieklassen (pdf, 32kB). Hierin geven wij voor elke optieklasse aan naar welke handelsplaats wij uw order plaatsen.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 22 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215 (uitleg belkosten)

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief