Naar de navigatie Naar de inhoud

Alle beleggingstermen die beginnen met de letter t

De t van tenderemissie, tombstone en track record

 • Technische analyse

  Beleggingsmethode die probeert de trend op de beurs te voorspellen op basis van historische koersgrafieken en rekenmodellen (indicatoren).

 • Tenderemissie

  Emissie waarbij de uitgiftekoers vooraf niet is vastgesteld. Elke inschrijver moet de koers opgeven waarvoor hij wil inschrijven. Na sluiting van de inschrijving worden de definitieve koers en de toewijzing vastgesteld. Inschrijvingen boven deze koers worden gewoonlijk volledig toegewezen. Inschrijvingen op dezelfde koers worden geheel of gedeeltelijk toegewezen. Inschrijvingen onder de vastgestelde koers worden niet toegewezen.

 • Tendersysteem

  Een emissiesysteem voor staatsobligaties. Hierbij staan de uitgiftekoers en het totaal te lenen bedrag niet vooraf vast. De potentiële koper kan naar eigen inzicht inschrijven. Na sluiting van de inschrijving wordt de definitieve koers vastgesteld. Voor staatsleningen in Nederland kan deze hooguit 1% afwijken van de 100%. De inschrijvingen boven de uitgiftekoers worden geheel toegewezen, de inschrijvingen onder deze koers in het geheel niet. De inschrijvingen tegen de uitgiftekoers worden geheel of gedeeltelijk toegewezen.

 • TER

  Afkorting van Total Expense Ratio. Dit staat voor de beheervergoeding en de operationele kosten voor een beleggingsfonds die een fondsbeheerder in rekening brengt. De TER wordt uitgedrukt als een percentage van het totale fondsvermogen.

 • Theta van een optie

  De theta van een optie geeft aan hoeveel de waarde van de optie naar verwachting zal veranderen als de looptijd verstrijkt.

 • Tickertape

  Een balk met daarin koersen van aandelen die continu over een beeldscherm beweegt.

 • Tijds- en verwachtingswaarde

  Het deel van de optiepremie dat wordt bepaald door de rente en de beweeglijkheid (volatiliteit). Hoe korter de resterende looptijd van een optierecht, hoe lager de tijds- en verwachtingswaarde. Op de vervaldag van het optierecht is de tijds- en verwachtingswaarde nihil.

 • Tijdslimiet

  Een order met een tijdslimiet is een order die geldt voor een bepaalde periode. Voorbeelden zijn een dagorder of een doorlopende order. De tijdslimiet wordt afgesproken bij het doorgeven van een order.

 • Toewijzing

  Verdeling van het aantal uit te geven aandelen of obligaties onder degenen die hierop hebben ingeschreven. Dit gebeurt volgens de emissievoorwaarden, zoals vermeld in het prospectus en eventueel in een daarop aansluitende publicatie.

 • Tombstone

  Grafsteen. Een spottende bijnaam voor de zwart omrande advertentie die banken plaatsen na een emissie op de eurovalutamarkt. In zo'n advertentie staan de namen van alle deelnemende banken, dit kunnen er meer dan 20 zijn.

 • Track record

  De prestaties uit het verleden van bijvoorbeeld een beleggingsfonds, fondsbeheerder of beleggingsvorm.

 • Tracker

  Trackers zijn beleggingsproducten die een index op de voet volgen. Ze combineren de voordelen van aandelen met die van een beleggingsfonds. Technisch gezien is een tracker een beleggingsfonds waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen in een zelfde verhouding. Daardoor is een tracker nagenoeg gelijk aan de stand van een index of een gedeelte daarvan.

 • Turbo

  Een Turbo is een beleggingsproduct. Hiermee kunnen beleggers met geleend geld beleggen in verschillende beleggingsproducten: aandelen, beursindices, valuta, obligaties, grondstoffen (commodities) of beleggingsfondsen. Turbo's zijn ontwikkeld door ABN AMRO. Het maximale verlies bij een Turbo is de volledige inleg. Daarna zorgt de bank ervoor dat de Turbo wordt gesloten. Andere banken in Nederland bieden een soortgelijke product aan onder andere namen: ING geeft Sprinters uit, de Amerikaanse bank Citi en de Duitse Commerzbank geven Speeders en Limited Speeders uit.