Naar de navigatie Naar de inhoud

Alle beleggingstermen die beginnen met de letter h

De h van hausse, hedge fund en high-yield obligaties

 • Handelen met voorkennis

  Als een belegger handelt in beleggingsproducten van een onderneming of instelling en daarbij informatie heeft die niet of nog niet openbaar is. Dit is strafbaar.

 • Handelseenheid

  Bij opties is dit de contractgrootte van een optie. Dit is de vaste hoeveelheid van een onderliggende waarde van een optie. Meestal is dit 100.

 • Handelsonderbreking

  Als de beurs de handel voor een bepaalde periode stillegt.

 • Hausse

  Een periode waarin beleggers verwachten dat de koersen of prijzen van bepaalde goederen, beleggingsproducten of vreemde valuta lange tijd gaan stijgen (à la hausse). Beleggers kopen deze goederen, beleggingsproducten of vreemde valuta dan vaak om ze later mogelijk tegen een zeer hoge prijs of koers weer te verkopen.

 • Hedge fund

  Een hedge fund of hedgefonds streeft ernaar om ieder jaar dezelfde winst te halen onafhankelijk van wat de beurs doet. Hedgefondsen maken gebruik van veel meer beleggingsproducten en strategieën dan gewone beleggingsfondsen. Vaak zijn het besloten fondsen, die een forse minimale inleg vragen, met geleend geld opereren en veelvuldig gebruikmaken van afgeleide producten.

 • Hedging

  Aanduiding voor de bescherming van goederen of waardepapieren tegen prijsveranderingen. Vooral gebruikt bij de handel in opties om de beleggingsportefeuille te beschermen. De beleggingsportefeuille van opties, de onderliggende aandelen en de obligaties van die opties is dan zo samengesteld dat die aandelen en obligaties zijn beschermd tegen prijsveranderingen.

 • Hefboom

  Een hefboom zorgt ervoor dat de winst die een belegger kan maken in verhouding hoger is dan de winst die mogelijk is bij direct beleggen in de onderliggende waarde. Beleggingsproducten met een hefboom zijn bijvoorbeeld Turbo's en opties. Een belegger hoeft bij een belegging met een hefboom maar een klein bedrag te beleggen, terwijl de kansen op winst gelijk zijn. Hier staat tegenover dat het verlies ook groter kan zijn dan het verlies dat mogelijk is bij direct beleggen in de onderliggende waarde.

 • Hefboomwerking

  Van hefboomwerking is sprake als een belegger een positie inneemt waarbij de waarde van de positie sterker reageert op een koerswijziging van de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel) dan wanneer direct in de onderliggende waarde belegd zou worden.

 • Herbelegging

  Geld dat vrijgekomen is uit dividenden, aflossingen of verkoop van bestaande waardepapieren opnieuw beleggen.

 • High (koers)

  De hoogste koers van een beleggingsproduct in een bepaalde handelsperiode (bijvoorbeeld dag, week, maand, jaar).

 • High-yield obligaties

  Dit zijn obligaties van bedrijven of landen met een relatief lage rating. Zoals de naam al zegt kennen deze obligaties vanwege het hoge risico een verhoudingsgewijs hoog rendement (high yield). High yield-obligaties worden ook wel junk bonds genoemd.

 • Hold

  Ofwel houden. Hold is een beleggingsadvies om beleggingsproducten niet te kopen of te verkopen. Zo'n advies wordt gegeven als de verwachting is dat een onderneming gemiddeld gaat presteren, dus vergelijkbaar met het gemiddelde in de markt.

 • Hoofdfonds

  Het hoofdfonds bestaat uit aandelen waarin op de effectenbeurs over een langere periode gemeten de meeste omzet is.