Kost beleggen veel tijd?

Beleggen kost veel tijd, luidt de wijsheid. Maar is dat wel zo? Hoe combineren mensen actief omgaan met hun vermogen met hun drukke werk en gezinsleven?

 

Om dat uit te zoeken spreekt Jordy in deze aflevering af met de altijd drukke Peter Bosz, oud-voetballer en huidig trainer bij Bayer Leverkusen. Peter is, ondanks zijn drukke leven, al sinds het begin van de jaren '90 een enthousiast belegger. Dat begon, zoals de meeste goede ideeën, in de kroeg.

Peter vindt het bezig zijn met beleggingen een vorm van ontspanning. Zelfs als de aandelenkoersen dalen, zoals in de coronatijd. “Dan zie ik eigenlijk juist kansen om in te stappen en bij te kopen in aandelen die zijn afgestraft. Ik probeer dan te achterhalen waarom ze zijn afgestraft en hoe ze weer uit dat dal kunnen komen”.

Moet je dan stalen zenuwen hebben? Dat valt mee. Goed nieuws dus voor Jordy, die soms wat nerveus in het leven staat. Peter heeft wel de volgende tips voor nieuwe beleggers:

  • Beleg voor de langere termijn
  • Houd je hebberigheid in bedwang, en neem op tijd je winst…
  • …en neem op tijd je verlies. In een kleurrijk palet aan metaforen vertelt Peter dat je door de mist vaak de top     niet kunt zien, maar ook het dal niet. En dat je daarom soms je onderarm moet afhakken voordat je je hele arm kwijt bent. Hij heeft daar zelf ook wel eens te lang mee gewacht.
  • Vergeet niet dat het belangrijk is om je te interesseren in de bedrijven waarin je belegt.