Zo vindt u de duurzame aandelen en fondsen in ons assortiment

Duurzame aandelen en fondsen kiezen

Steeds meer beleggers hebben ook oog voor mens, maatschappij en milieu. En ook steeds meer ondernemingen vinden dat rendement niet ten koste mag gaan van hun omgeving en van volgende generaties. ABN AMRO maakt beleggen in duurzame ondernemingen graag mogelijk. We vinden het belangrijk dat onze samenleving steeds duurzamer wordt. Daarom zoeken we continu naar duurzame oplossingen, investeringen en initiatieven die daar écht bij helpen.
 

Wat bedoelen we met duurzaam?

Duurzame bedrijven scoren goed op het gebied van milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur. We hebben het dan vaak over 'ESG', een afkorting van de Engelse woorden 'Environmental, Social and Governance'. Het is dus breder dan alleen ‘groen’ beleggen: het gaat om investeren in ondernemingen die voorop lopen bij het vinden en behouden van de juiste balans tussen 'mens, milieu & maatschappij':

 • Milieu (environment) 
  Hoe zet een bedrijf zich in om bijvoorbeeld CO2-uitstoot, watergebruik en afval te verminderen? Doet het bedrijf veel aan recyclen? En rapporteert het bedrijf over de eigen impact op het milieu?
 • Maatschappij (social) 
  Zorgt een bedrijf voor veilige werkomstandigheden en een goede beloning voor de werknemers? Heeft het bedrijf een beleid tegen bijvoorbeeld discriminatie? En geldt dit ook voor de toeleveranciers van het bedrijf?
 • Behoorlijk bestuur (governance) 
  Is het bedrijf gevoelig voor corruptie? Hoe is de raad van commissarissen samengesteld? Doet het bedrijf aan lobbying bij de overheid? En hoe transparant is het bedrijf over het beleid en de activiteiten?

Hoe meten we duurzaamheid?

De duurzaamheid van ondernemingen laten wij onderzoeken door het onderzoeksbureau Sustainalytics . Dit gespecialiseerde bureau heeft een ESG Risk rating ontwikkeld op basis van 150 indicatoren. Deze ESG Risk Rating geeft aan in welke mate de toekomstige economische waarde van een bedrijf wordt bedreigd door ESG-factoren. Dit is de basis voor onze duurzaamheidsindicator voor aandelen en onze duurzaamheidsrating van aandelenfondsen.
 

Duurzame beleggingsproducten bij ABN AMRO

Belegt u zelfstandig bij ABN AMRO en bent u op zoek naar duurzame beleggingsproducten? Wij helpen u graag duurzaam te beleggen. U kunt bij ons:

 • de duurzaamheidsindicator van aandelen zien in Internet Bankieren
 • duurzame aandelenfondsen en ETF’s selecteren en vergelijken in de fondsselector.

De duurzaamheidsindicator voor aandelen

Het onderzoeksbureau Morningstar vertaalt de duurzaamheidsscore van aandelen in een duurzaamheidsindicator: slecht, matig, redelijk, goed of uitstekend. Voorbeeld: krijgt een bedrijf de duurzaamheidsindicator 'Uitstekend'? Dan loopt dat bedrijf op het gebied van milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur een lager risico dan bedrijven met een andere duurzaamheidsindicator.

Zo vind u de duurzaamheidsindicator voor aandelen:

 1. Log in in Internet Bankieren met qr-code of e.dentifier.
 2. Klik op uw Zelf Beleggen Basisrekening of Zelf Beleggen Plusrekening.
 3. Klik in uw portefeuille-overzicht op 'Nieuwe order'.
 4. Kies in het menu bovenaan voor ‘aandelen’. Zoek op (een deel van de) naam van het aandeel, de ISIN-code van het aandeel of scroll door de lijst. Klik op het gewenste aandeel.
 5. Onderaan de aandeeldetails vindt u de fundamentele opinie van het aandeel. Als u hierop klikt, ziet u de analyse van het aandeel met o.a. de duurzaamheidsindicator.
De fundamentele opinie heeft een duurzaamheidsindicator

Duurzame aandelenfondsen en ETF’s

Bij aandelenfondsen kijkt Morningstar naar het gewogen gemiddelde van de duurzaamheidscores van de bedrijven binnen het fonds. De duurzaamheidsindicator is nog niet beschikbaar voor andere duurzame beleggingsfondsen, zoals obligatiefondsen of mixfondsen.

Duurzame aandelenfondsen en ETF's vindt en vergelijkt u hieronder in de fondsselector. De fondsselector vindt u ook bij de koersinformatiepagina’s. Kies bij 'Duurzaamheid' voor 'slecht'(1 bolletje), 'matig' (2 bolletjes), 'redelijk' (3 bolletjes), 'goed' (4 bolletjes) of 'uitstekend' (5 bolletjes).

Komt u er niet uit?

Tip

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

icoon

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan nemen haar collega's het gesprek over.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Komt u er niet uit?

Tip

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over Beleggen.
icoon

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan nemen haar collega's het gesprek over.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.