Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Stenen opgestapeld als weegschaal

Hefboomproducten

 

Wat zijn hefboomproducten?

Hefboomproducten zijn gestructureerde producten. Gestructureerde producten zijn beleggingsproducten die uit een combinatie van verschillende beleggingsproducten bestaan. Bijvoorbeeld een gestructureerd product dat een optie combineert met een obligatie, aandeel of index.

Lees de productinformatie voordat u orders gaat opgeven

Elk soort gestructureerd product heeft zijn eigen productinformatie. Zorg dat u deze productinformatie heeft gelezen, voordat u besluit in een gestructureerd product te beleggen. U vindt de productinformatie in:

  • Het prospectus: deze informatie is de bron van de productinformatie en is bij mogelijke verschillen tussen de andere productinformatie leidend 
  • Het Essentiële-informatie document (Eid): dit is verplichte informatie voor 'verpakte' beleggingsproducten
  • De productinformatie die de uitgevende instelling geeft, bijvoorbeeld een 'termsheet'.

Daarnaast vindt u extra uitleg in de algemene productbrochures van ABN AMRO. De algemene productbrochures zijn beschikbaar voor beleggingsproducten met voorwaardelijke bescherming, beleggingsproducten met kans op extra rendement, kapitaalbeschermingsproducten en hefboomproducten. Deze brochures informeren u over de belangrijkste kenmerken, werking, voordelen, nadelen, geschiktheid, verhandelbaarheid en de risico’s van het gestructureerde product, zodat u kunt bepalen of beleggen in deze producten bij u past. En om zeker te weten dat u de werking en de risico's van het gestructureerde product begrijpt, toetsen wij dit met een kennisexamen. U moet geslaagd zijn voor het kennisexamen, anders kunt u geen kooporders voor het gestructureerde product opgeven.

Hefboomproducten

Turbo's

Een turbo is een gestructureerd product met de kenmerken en risico's van een derivaat. Het rendement is afhankelijk van de koersontwikkeling van een onderliggende waarde. Een turbo werkt met een hefboom en met een stop-loss niveau. De hefboom zorgt voor een grotere prijsbeweging dan van de onderliggende waarde zelf. Een turbo heeft geen vooraf bepaalde looptijd, maar eindigt als de prijs van de onderliggende waarde het stop-loss niveau raakt of doorbreekt. Afhankelijk van of u een stijgende of dalende markt verwacht, kunt u kiezen voor een turbo long of een turbo short. Meer informatie over de kenmerken en de risico's vindt u in de productbrochure Informatiewijzer Turbo’s .


AFM product-interventie op turbo’s

Per 1 oktober 2021 gelden er aanvullende regels voor aanbieders van turbo's. Deze regels zijn opgelegd door de AFM. Als gevolg van deze regels is de maximale hefboom van een turbo verlaagd. De maximale hefboom is voortaan afhankelijk van de onderliggende waarde en zal in veel gevallen beperkt zijn tot 5, 10 of 20. Meer informatie over de aanvullende regels vindt u op de website van de AFM .

Voor een volledig overzicht van de beschikbare turbo’s verwijzen wij u naar de website van BNP Paribas .


Risicowaarschuwing

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 62% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in turbo’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Risico's van gestructureerde producten

Gestructureerde producten kennen verschillende risico's. Een algemeen kenmerk van gestructureerde producten is dat ze maar een beperkte looptijd hebben. Hierdoor heeft u met gestructureerde producten in een slechte markt meestal niet de tijd om te wachten op marktherstel, zoals bijvoorbeeld wel bij een goed gespreide aandelenportefeuille mogelijk is. Hoeveel risico u met een gestructureerd product loopt, is onder meer afhankelijk van de kenmerken van het gestructureerde product. Biedt het product wel of niet een bepaalde bescherming en onder welke voorwaarden? Gebruikt het een hefboom? Een hefboom kan zorgen voor extra rendement, maar in een slechte markt ook voor extra groot verlies. Voordat u gaat beleggen in een gestructureerd product, moet u zorgen dat u de risico's van dat product kent. U vindt de voor het product geldende risico’s en een beschrijving ervan in de productinformatie van het gestructureerde product. U kunt bij gestructureerde producten onder meer denken aan de volgende risico's:

  • Bail-in risico 
  • Koersrisico
  • Kredietrisico of tegenpartijrisico
  • Valutarisico

Zo belegt u in gestructureerde producten

Belegt u zelfstandig bij ABN AMRO? Dan kunt u alleen met de beleggingsvorm Zelf Beleggen Plus in gestructureerde producten beleggen. U kunt gestructureerde producten kopen en verkopen met de ABN AMRO app, Internet Bankieren of Mijn Dealingroom.

Belegt u met advies van ABN AMRO? Dan zijn er verschillende beleggingsvormen waarbij u in gestructureerde producten kunt beleggen. Bespreek met uw adviseur wat voor u een passende keuze is.

Voordat u bij ABN AMRO kunt beleggen in gestructureerde producten, vragen wij u eerst om hier een kennisexamen over te maken. Dat examen doet u via Internet Bankieren, en u krijgt daar een uitnodiging voor als u Zelf Beleggen Plus bij ons aanvraagt. Slaagt u voor dit examen, dan heeft u voldoende kennis om in gestructureerde producten te mogen beleggen. Slaagt u niet? Dan past beleggen in gestructureerde producten mogelijk niet bij u. U kunt dan geen orders in gestructureerde producten opgeven.

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.