Naar de navigatie Naar de inhoud

Bitcoins en andere cryptocurrencies

Geen mogelijkheden bij ABN AMRO

Bitcoin is de bekendste vorm van virtuele of digitale valuta, ook wel cryptocurrency genoemd. Bijna dagelijks komen er nieuwe cryptocurrencies bij en is er veel interesse onder beleggers. Maar cryptocurrencies worden niet gecontroleerd, uitgegeven of gegarandeerd door een centrale bank. De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben in de afgelopen periode geregeld persberichten gepubliceerd waarin zij beleggers en consumenten waarschuwen voor de risico’s van cryptocurrencies. U kunt bij ABN AMRO dan ook niet in bitcoins of andere cryptocurrencies beleggen.

 

Cryptocurrencies worden online aangeboden

Er zijn online verschillende aanbieders te vinden waar u een digitale portemonnee (wallet) kunt openen en zelf Bitcoins, Ethereum of andere cryptocurrencies kunt kopen. Deze aanbieders staan niet onder toezicht van de AFM of DNB. Er is dus geen controle of deze aanbieders eerlijk handelen of dat ze financieel gezond genoeg zijn.
Let op: u kunt deze ‘munten’ vaak met iDEAL of uw credit card kopen. Ook al loopt de betaling ervan via uw rekening bij ABN AMRO, dit betekent niet dat ABN AMRO die cryptocurrencies ondersteunt of goedkeurt.

 

Wees bewust van de risico's

De AFM en ook andere toezichthouders hebben beleggers en consumenten al een aantal keer gewaarschuwd voor de risico’s van het kopen van cryptocurrencies. Zij wijzen op risico’s als:

  • De koers van cryptocurrencies is zeer volatiel (beweeglijk) en vertoont tekenen van een financiële zeepbel;
  • U loopt met cryptocurrencies het risico uw volledige inleg te verliezen;
  • Cryptocurrencies zijn niet gereguleerd. Hierdoor vallen ze niet onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat als een aanbieder van cryptocurrencies (wallet provider) of een handelsplatform om wat voor reden dan ook failliet gaat, u uw verlies niet vergoed krijgt. Ter vergelijking: het depositogarantiestelling geeft onder voorwaarden tot € 100.000 vergoeding, bij cryptocurrencies is dat nul.
  • Er zijn geen garanties dat u uw gekochte cryptocurrencies op het gewenste moment weer kunt verkopen. Bijvoorbeeld doordat het handelsplatform operationele problemen heeft;
  • Informatie die aanbieders over cryptocurrencies geven is vaak onvolledig, moeilijk te begrijpen en soms misleidend;
  • Door de hoge volatiliteit (beweeglijkheid) van de koers zijn cryptocurrencies ongeschikt voor beleggingen met een bepaald doel, zoals pensioenopbouw.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )