Naar de navigatie Naar de inhoud

Bitcoins virtuele valuta

Nog geen mogelijkheden bij ABN AMRO

Bitcoin is de bekendste vorm van virtuele valuta, ook wel cryptocurrency genoemd. Virtuele valuta worden niet gecontroleerd, uitgegeven of gegarandeerd door een centrale bank. Bijna dagelijks komen er nieuwe virtuele valuta bij en er is veel interesse onder beleggers. Er zijn veel risico’s verbonden aan virtuele valuta. U kunt er nog niet via ABN AMRO in beleggen.

 

Het wachten is op Amerika

In Nederland zijn er bij de AFM nog geen beleggingsfondsen of ETF's geregistreerd die in Bitcoin beleggen. Er zijn inmiddels wel fondsen in oprichting, maar in Amerika heeft de SEC nog geen goedkeuring gegeven aan deze fondsen. Waarschijnlijk volgt Europa pas na goedkeuring in Amerika. ABN AMRO volgt de ontwikkelingen op de voet. We zijn ook betrokken bij initiatieven om de achterliggende blockchain-technologie te onderzoeken en te benutten.

 

Toch handelen in virtuele valuta?

Wilt u virtuele valuta aankopen, dan hoeft u maar te googelen om de aanbieders te vinden. U kunt bij deze partijen een digitale portemonnee openen en zelf Bitcoins, Ether of andere digitale valuta kopen via een derde partij. Let op: u kunt deze ‘munten’ vaak met iDEAL of uw credit card aankopen, maar dit betekent niet dat ABN AMRO die virtuele valuta ondersteunt of goedkeurt.

 

Wees bewust van de risico’s

De AFM en DNB waarschuwen voor het handelen in virtuele valuta omdat:

  • Virtuele valuta niet onder het toezicht van financiële autoriteiten zoals AFM en DNB vallen 
  • (Tegoeden in) virtuele valuta niet onder het depositogarantiestelsel vallen
  • U uw geld kunt verliezen als de partij die uw digitale portemonnee beheert, ophoudt te bestaan.

Lees ook dit artikel over beleggen in virtuele valuta op de website van de AFM.