Wanneer moet ik instappen?

Koersen gaan omhoog en omlaag. Natuurlijk wilt u ’t liefst instappen als de koers op z’n laagst is. Maar wanneer komt dat moment? Als u te lang wacht, mist u mogelijk al kansen. We leggen u graag uit waar u op kunt letten bij het bepalen van uw instapmoment.

 

Laat u niet nerveus maken

In het financiële nieuws wordt dagelijks nadruk gelegd op het stijgen of dalen van de AEX. De dagkoers is een momentopname. Als u belegt voor de lange termijn, horen pieken en dalen er  bij. En op de lange termijn nemen de kansen op rendement sterk toe. Daarom heeft het meestal geen zin om lang te wachten tot het juiste moment komt.

Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO: "Om de markt te kunnen timen, moet je er héél dicht op zitten. En dan nog heb je totaal geen garantie." Particuliere beleggers doen er dan ook goed aan daar voorzichtig in te zijn, vindt hij. "Als je belegt voor de lange termijn, dan moet je je niet richten op de momenten waarop de markt heftig beweegt."

Kijk verder dan de koers

Koersstijgingen zijn goed voor het rendement, maar zijn niet de enige factor. Bij aandelen wordt er ook vaak jaarlijks dividend uitgekeerd en bij obligaties couponrente. Als u niet instapt, loopt u dus mogelijk dividend of couponrente mis. Bij een beleggingsfonds of ETF kunt u ook profiteren van dividend of couponrente, maar dan van verscheidene aandelen en/of obligaties. Afhankelijk van het fonds of ETF wordt dit uitbetaald of verwerkt in de koers.

De kracht van samengesteld rendement

Hoe eerder u begint met beleggen, hoe meer u gebruik kunt maken van de kracht van rente-op-rente. Dat is een steeds sterker wordend effect. Het komt erop neer dat u met een steeds groter wordend vermogen ook steeds meer rendement kunt maken. En zo ook de effecten van een slecht jaar makkelijker kunt opvangen. 

Voorbeeld: het rendement op een belegging van € 5000,- is 4 procent. In geld is dat na 1 jaar € 200,- en na 2 jaar al € 408,-. In het tweede jaar is het rendement dus gestegen naar € 208,-

Spreid uw instapmomenten

U hoeft uw geld niet in 1 keer te beleggen. U kunt ook op verschillende momenten instappen. Dit kan ook prima over een aantal maanden of zelfs jaren. Hierdoor spreidt u het risico. U kunt ook kiezen om hiervoor een periodieke inleg in te stellen. Daarmee legt u bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag in een beleggingsfonds. Hiermee bouwt u rustig en automatisch een mooi bedrag op. Want volgens Ralph Wessels moeten mensen niet gaan beleggen om snelle winsten te maken. "Dat is geen beleggen, maar gokken. Beleggen is gewoon saai", zegt hij met een knipoog.

Als u niets doet, gebeurt er ook niets

U wilt waarschijnlijk dat uw geld wat oplevert. De spaarrente gaat u op dit moment niet helpen. En als u de inflatie meerekent, wordt uw geld zelfs minder waard. Dus als u de kenmerken van beleggen begrijpt, de risico’s accepteert én u wilt de kans op meer rendement, is het belangrijk dat u begint met het doen van uw eerste order.

Meer tips van Ralph

Hoewel de markt moeilijk te timen is, raadt Ralph beleggers wel aan zich te verdiepen in de eigen portefeuille, de inleg te spreiden over verschillende producten en regio’s en het nieuws te volgen. "Je moet weten of de rente stijgt of daalt, hoe het economisch klimaat is en welke effecten dit heeft op jouw beleggingen." En, voegt hij daar aan toe, laat je niet leiden door de massa, want die loopt meestal achter de feiten aan. Semi-serieus: "Ik zeg altijd: als je bij de bakker hoort dat je ergens in moet gaan beleggen, dan weet je dat het tijd is om eruit te stappen."