Technische analyse versus fundamentele opinie

Superman of Batman? De Beatles of de Rolling Stones? Er is vaak discussie over wie de beste is. Zo is er in de beleggingswereld vaak een strijd tussen aanhangers van technische analyse en van fundamentele opinie. Maak kennis met beide stromingen en oordeel zelf.

 

De kenmerken in het kort


Fundamentele opinie Technische analyse
Geeft u informatie over... Geeft u veel informatie over de onderneming. Geen informatie, kijkt alleen naar koersgegevens.
Helpt u bij... Helpt u bij de keuze om aandelen te kopen, houden of verkopen. Helpt u bij de keuze van het moment om te kopen of verkopen.
Wordt gedaan door... Wordt voor u gedaan door experts. Kunt u zelf doen in Mijn Dealingroom.

Wat is fundamentele opinie?

In ons Woordenboek Beleggen staat de term fundamentele opinie zo omschreven: “Een beleggingsmethode waarbij een belegger de toekomstige koersontwikkeling van een aandeel probeert te voorspellen. Zo'n voorspelling is gebaseerd op een analyse van bedrijfsgegevens.” Het wordt vaak ook fundamentele analyse genoemd. Er wordt door beleggingsanalisten veel over het bedrijf onderzocht zoals marktverkenning, onderzoek naar de bedrijfsvoering en analyse van lokale en internationale omstandigheden. Uit al deze data volgt een opinie over een aandeel: kopen, houden of verkopen.

Wat kunt u met fundamentele analyse?

De experts van ABN AMRO voeren zelf ook fundamentele opinies uit in samenwerking met gespecialiseerde partijen. Daardoor zijn er in Internet Bankieren honderden opinies over beursgenoteerde bedrijven voor u beschikbaar. Behalve het oordeel ‘kopen, houden of verkopen’ bevat een fundamentele opinie veel data en een analyse van o.a de sterke en zwakke punten, de risico’s, de groeikansen en de winstgevendheid. Hiermee kunt u veel kennis opbouwen over het aandeel, de sector of de regio waarin u geïnteresseerd bent.

Zo vindt u de fundamentele opinies bij ABN AMRO

U logt in en gaat naar uw beleggingsrekening. U klikt op ‘Nieuwe order’ en kiest het aandeel waarin u geïnteresseerd bent. Onderaan de pagina met aandeeldetails vindt u de ABN AMRO opinie. Ziet u staan “Niet beschikbaar voor dit product”? Wacht dan nog even, het duurt een paar seconden voordat de opinie verschijnt. 

Fundamentele opinie

Wat is technische analyse?

Deze aanpak kijkt juist helemaal niet naar het bedrijf en de markt. Volgens ons Woordenboek Beleggen is technische analyse: “Beleggingsmethode die probeert de trend op de beurs te voorspellen op basis van historische koersgrafieken en rekenmodellen (indicatoren).” Statistische gegevens als historisch koersverloop en het volume worden hierbij gebruikt. Door patronen te ontdekken in de data, denken de voorstanders van technische analyse voorspellingen te kunnen doen over de mogelijke koersontwikkelingen in de (nabije) toekomst.

Zelf technische analyse doen in Mijn Dealingroom

In Mijn Dealingroom kunt u zelf uw technische analyses uitvoeren. Diverse indicatoren staan hier tot uw beschikking om dit te doen, zoals moving average en RSI. Met diverse handleidingen en video’s helpen we u op weg in Mijn Dealingroom. Trouwens, de fundamentele opinies van vele aandelen vindt u daar ook. 

Best of both worlds?

Bij de keuze van uw aandelen wilt u natuurlijk graag weten wat er speelt bij de onderneming en in de sector. Fundamentele opinie helpt bij uw keuze welke aandelen te kopen, te houden of te verkopen. Natuurlijk wilt u ook weten wanneer het een goed moment is om te kopen of te verkopen. En daar kan technische analyse u in ondersteunen. Niemand kan voorspellen hoe hoog of hoe laag een koers over een tijdje staat. Maar er zijn soms wel patronen te ontdekken in het gedrag van beleggers. Met technische analyse kunt u daar gebruik van maken.

Bij Superman- en Batmanfilms zijn er fans met sterke voorkeuren. Maar veel mensen genieten gewoon van allebei. Daarom nodigen we u uit om fundamentele opinie en technische analyse te onderzoeken. En te benutten op de manier die bij u past.

Wat beweegt de beurs?