Net begonnen met beleggen? Bekijk dan tips die u helpen betere keuzes te maken.
Al een ervaren belegger? Kijk dan hoe u uw strategie verder kunt verbeteren.
Bedrijven geven aandelen uit om geld te krijgen voor activiteiten en investeringen. Als u een aandeel in een bedrijf koopt, bent u deelnemer in het kapitaal van het bedrijf. Het eventuele rendement op aandelen bestaat uit waardestijging van het aandeel en uit het dividend.
U kunt orders voor aandelen opgeven met Zelf Beleggen Basis (basis-assortiment) en Zelf Beleggen Plus (uitgebreid assortiment).
Een beleggingsfonds kan beleggen in verschillende aandelen, obligaties, onroerend goed of een mix hiervan. Beleggen in een beleggingsfonds zorgt dus voor spreiding in uw beleggingsportefeuille.
U kunt orders voor beleggingsfondsen opgeven met Zelf Beleggen Basis (basis-assortiment) en Zelf Beleggen Plus (uitgebreid assortiment).
Een exchange-traded fund (ETF), ook wel indexfonds of indextracker genoemd, is een beleggingsfonds dat continu verhandelbaar is op de beurs. Een ETF volgt meestal een index of een 'mandje' aandelen of obligaties.
U kunt orders voor ETF's opgeven met Zelf Beleggen Basis (basis-assortiment) en Zelf Beleggen Plus (uitgebreid assortiment).
Complexe beleggingsfondsen kennen meer vrijheid bij het maken van beleggingskeuzes dan gewone beleggingsfondsen. Beleggen in complexe beleggingsfondsen brengt extra risico’s met zich mee.
U kunt orders voor complexe beleggingsfondsen alleen opgeven met Zelf Beleggen Plus.
Gestructureerde producten zijn gecombineerde producten die bestaan uit derivaten met aandelen, obligaties of een index.
U kunt orders voor gestructureerde producten alleen opgeven met Zelf Beleggen Plus.
Anders dan bij ‘gewone’ beleggingsfondsen, gebruiken hedge funds meer en risicovollere strategieën om rendement te halen.
U kunt orders voor hedge funds alleen opgeven met Zelf Beleggen Plus.
Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door de overheid, een instelling of een bedrijf is aangegaan. Als een bedrijf geld nodig heeft, kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen. De koper van de obligatie ontvangt van de uitgever rentevergoeding. Dit is meestal een vaste rente.
U kunt orders voor obligaties opgeven met Zelf Beleggen Plus. Met Zelf Beleggen Basis kunt u beleggen in obligatiefondsen.
Een optie is een derivaat: een afgeleid financieel product. De waarde van een optie is afhankelijk van de prijsontwikkeling van de onderliggende waarde: het product waaraan het is verbonden is.
U kunt orders voor opties alleen opgeven met Zelf Beleggen Plus.
Vastrentende waarden categorie 2 zijn complexe beleggingsproducten met een vaste rente. Het gaat hier met name over speciale obligaties.
U kunt orders voor vastrentende waarden alleen opgeven met Zelf Beleggen Plus.
Een warrant is een maatwerkcontract. Net als bij een optie kunt u met een relatief klein bedrag veel verdienen of loopt u het risico veel te verliezen.
U kunt orders voor warrants alleen opgeven met Zelf Beleggen Plus.
De wet maakt onderscheid tussen niet-complexe en complexe beleggingsproducten.
Niet-complexe beleggingsproducten zijn aandelen, beleggingsfondsen, ETF's en obligaties. Het zijn standaard beleggingsproducten met standaard kenmerken en standaard risico’s.
Complexe beleggingsproducten zijn beschikbaar voor gevorderde beleggers. Het zijn beleggingsproducten die afgeleid zijn van andere beleggingsproducten, combinaties van verschillende beleggingsproducten of beleggingsproducten met afwijkende voorwaarden, zoals:
Complexe producten hebben bijzondere kenmerken en brengen extra risico’s met zich mee. U moet de werking en de risico’s van een complex product kennen en begrijpen. Voordat u erin kunt gaan beleggen, moet u hiervoor eerst een 'vragenlijst kennis en ervaring' invullen en een kennisexamen halen.
We helpen u graag met uw eerste stappen als belegger. Lees hier waar u op kunt letten bij het kiezen van uw eerste belegging.
Wat is het beste moment om uw eerste belegging te doen? Met wachten tot de koersen flink dalen, mist u wellicht kans op rendement.
U weet dat beleggen risico met zich meebrengt. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dat risico te spreiden.
Beleggen is er gelukkig niet alleen voor mensen met jaren ervaring. Maar wat moet u wel weten om te kunnen beginnen?
Met de juiste basiskennis hoeft beleggen niet veel tijd in beslag te nemen. Lees de tips over hoe u uw tijd goed kunt investeren.
Beleggingskeuzes worden voor een groot deel gedreven door emoties. Bij elke fase op de beurs horen andere emoties. Herkent u ze?
Met een beetje voorbereiding maakt u een beleggingsplan waar u jaren profijt van zult hebben. Wij vertellen u graag wat u in dit plan kunt opnemen.
Ook beleggers maken hun keuzes vaak eerder met het hart dan met het hoofd. Maak kennis met de psychologische valkuilen van beleggen.
Maakt u al gebruik van onze fundamentele (aandelen)opinies en de technische analyses in Mijn Dealingroom? Ontdek dan nu de mogelijkheden van deze methodes.
Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.