Hoeveel tijd kost beleggen?

We gaan ervan uit dat u wilt beleggen voor de lange termijn. Met uw keuze uit het assortiment van aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s - uw portefeuille - wilt u over meerdere jaren een goed rendement behalen. Niet vandaag of morgen. Wat moet u dan weten en hoeveel tijd kost dat?

 

Neem tijd voor een goede voorbereiding

Voordat u begint is het goed om te weten wat u van beleggen mag verwachten. Weet bijvoorbeeld wat de risico’s van beleggen kunnen zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u de kenmerken van de beleggingsinstrumenten kent waarin u belegt. In de Beleggers Academy leest u meer over aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s. 

Voordat u koopt of verkoopt

Wilt u een aandeel kopen of verkopen? Bekijk dan altijd eerst de aandelenkoersen en de fundamentele opinies van onze experts. Wilt u een order opgeven voor een beleggingsfonds of ETF? Maak dan gebruik van onze Fondsselector. Van elk fonds vindt u hier ook de Essentiele Beleggersinformatie. 

Volg het nieuws in grote lijnen

Als u focus heeft op de lange termijn, hoeft u niet elk uur de koersen en het beursnieuws te  volgen. Wel is het belangrijk dat u weet welke economische thema’s actueel zijn. Wij houden u op de hoogte met onze beleggingsstrategie en de wekelijke nieuwsbrief. Als u alleen belegt in een beperkt aantal aandelen, is het wel verstandig om regelmatig de koersen te controleren. Zeker als deze aandelen uit hetzelfde land komen of in dezelfde sector zitten. Door meer spreiding aan te brengen in uw portefeuille, verkleint u de kans op grote waardeschommelingen van uw portefeuille waardoor u minder hoeft bij te sturen.

Wat past bij u?

Er zijn momenten waarop het verstandig is om meer tijd in beleggen te stoppen:

  • Ligt u toch wakker van koersschommelingen? Misschien is het dan tijd om te kijken naar een portefeuille die minder risicovol is of meer gespreid is.  
  • Is uw beleggingsdoel nog hetzelfde? Soms verandert uw beleggingsdoel. Sluit uw portefeuille daar dan nog bij aan? Wij raden u aan om dit minstens 1 keer per jaar na te gaan.    

Kortom: het hoeft niet veel tijd te kosten

Met een goede voorbereiding hoeft u er niet dagelijks tijd in te stoppen. Maar hoe meer tijd u er aan besteedt, hoe meer u weet van beleggen en van uw beleggingen. En dat is zeker geen slechte investering.