Wat is een goede eerste belegging?

U bent er klaar voor. U heeft voldoende saldo op uw tegenrekening en u wilt uw eerste belegging kopen. Maar wat precies? Wat is nou een goede keuze? Misschien weet u al precies wat u wilt. Weet u het nog niet, dan vertellen we u hier graag waar u op kunt letten.

Wat is een goede eerste belegging?

Kies welk risico u wilt lopen

Heeft u een duidelijk doel waarvoor u vermogen wilt opbouwen? En wilt u hier veel of weinig risico voor lopen? Door uw doel en het risico te bepalen, kunt u voor uzelf nagaan welk beleggingsinstrument bij u past. Over het algemeen brengt beleggen in aandelen namelijk meer risico met zich mee dan beleggen in beleggingsfondsen  of ETF’s. U kunt het risico van uw belegging o.a. spreiden door er een langere tijd in te beleggen.

Wat is een goede eerste belegging?

Kies wat bij uw kennis past

Heeft u van iemand gehoord dat hij succesvol belegt in een bepaald aandeel en lijkt u dat ook wat? Lees dan eerst meer informatie over dit bedrijf. Zo begrijpt u beter waar u in gaat beleggen en wat u mag verwachten. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze fundamentele opinies van een groot aantal aandelen. Hierin leest u een expertanalyse van het aandeel en een suggestie voor beleggers: kopen, houden of verkopen. Of leer meer over de kenmerken van  beleggingsfondsen en ETF’s in de Beleggers Academy.  U kunt fondsen en ETF’s ook makkelijk onderzoeken en vergelijken met de Fondsselector.

Wat is een goede eerste belegging?

Kies wat bij uzelf past

Succesvol beleggen is meestal een kwestie van geduld. Want pas op de lange termijn is de kans op een goed rendement het grootst. Dus zijn dagelijkse koersschommelingen van beperkte invloed op het rendement over vele jaren. Wordt u van een kleine koersdaling toch al nerveus? Dan passen breed gespreide beleggingsfondsen of ETF’s wellicht beter bij u dan een portefeuille met een paar aandelen, die vaak een grilliger koersverloop hebben.

Wat is een goede eerste belegging?

Wilt u liever rustig of voorzichtig beginnen?

U hoeft niet direct met veel geld te gaan beleggen. U kunt ook met een klein bedrag beginnen en kijken hoe dat gaat. Doet u dat in een beleggingsfonds, dan betaalt u geen transactiekosten. Zo kunt u ook met kleine bedragen spreiding in uw portefeuille aanbrengen.

Wat is een goede eerste belegging?

Let op de kosten!

Kosten kunnen van grote invloed zijn op uw rendement. Bekijk daarom vooraf of de kosten voor een transactie in verhouding staan tot het gewenste rendement. Transactiekosten verschillen bovendien per beleggingsinstrument. Bij de koop of verkoop van beleggingsfondsen betaalt u bij Zelf Beleggen Basis geen transactiekosten.