Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wat is beleggen?

Stap 1

Beleggen is geld investeren voor een lange periode, denk aan minimaal 5 jaar. Meestal met de bedoeling om een goed rendement of winst te maken. Beleggen doet u via de beurs. Daar kunt u bijvoorbeeld aandelen kopen. Een aandeel is een ‘stukje’ bedrijf. Of u belegt uw geld via obligaties. Dan leent u uw geld als het ware uit aan een overheidsinstelling of bedrijf. U ontvangt dan rente als beloning voor het beschikbaar stellen van uw geld.

ABN AMRO

Door te beleggen zet u uw geld dus aan het werk. Maar  dat is niet zonder risico. Uw beleggingen kunnen (tijdelijk) meer of minder waard worden. Dat hangt af van de prestaties van het bedrijf, de stemming op de beurzen, en ook of de economie de wind in de rug of wind tegen heeft. Ondanks de risico’s is gebleken dat beleggen voor een periode langer dan 10 jaar meestal zorgt voor vermogensgroei. Het kan dus de moeite waard zijn.

ABN AMRO

Waarom zou ik gaan beleggen?

Door inflatie kan uw koopkracht afnemen. Bij lage spaarrentes kunt u dan de waarde van uw spaargeld niet laten groeien. Beleggen kan een mooie aanvulling vormen om vermogen op te bouwen. Door uw vermogen langdurig in beleggingsproducten te beleggen en veel geduld te hebben, vergroot u de kans op positief rendement. Beleggen doet u dus echt voor de lange termijn. En zo zijn er nog een aantal punten die goed zijn om te weten.

Universtiteit

Wat moet ik weten over beleggen?

  • Beleggen doet u enkel met geld dat u kunt missen
  • Houd altijd een spaarbuffer achter de hand voor onvoorzienbare kosten
  • Sparen en beleggen kunt u ook combineren
  • Starten met beleggen kan al vanaf € 20
  • U kunt uw beleggingen ook weer verkopen (al is dat niet op ieder moment slim)
Tekstballonnen

Wat hoef ik niet te weten?

Elke dag wordt er nieuws over de beurs de wereld in geslingerd. Gelukkig hoeft u dat niet allemaal op de voet te volgen. Waar u wel over na moet denken is met welk doel u wilt beleggen, hoe lang u wilt beleggen en welk bedrag u wilt inleggen. Kennis over de basis van beleggen helpt u om slimme keuzes te maken. Gelukkig kunt u daarvoor bij ABN AMRO terecht. Met het volgen van deze 8 stappen bent u al goed bezig.

ABN AMRO

Waar kan ik in beleggen?

Bij beleggen denken de meeste mensen aan aandelen, waarbij je direct in een onderneming investeert. Maar er worden meer beleggingsproducten via de beurs verhandeld. Eerder bespraken we al . Aanvullend bestaan er ook nog en . U belegt dan in een mandje waar meerdere aandelen en/of obligaties inzitten. U ontvangt dan een gemiddeld resultaat van alle producten in het mandje. Door de spreiding zijn deze producten minder risicovol.

ABN AMRO

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Niemand kan voorspellen of beleggingsproducten de komende tijd gaan stijgen of dalen. Het ideale instapmoment valt dus niet te plannen. In plaats van wachten, kunt u ook op verschillende momenten beleggen. Een klein bedrag per maand of per jaar bijvoorbeeld. U spreidt het risico dan over de tijd.

ABN AMRO

Hoe lang moet ik beleggen?

Tijd werkt in uw voordeel met beleggen. De grafiek van de MSCI Europe Index (in euro's, dividenden herbelegd) laat goed zien dat de beurs tot nu toe altijd weer is hersteld van koersdalingen. De eerste paar jaar kan uw rendement best tegenvallen, maar op de lange termijn zien we vaak meer stijging dan daling. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Door zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen, beperkt u de risico’s.

Koersverloop 01-01-2002 t/m 13-12-2022 MSCI Europe Net Total Return Index (in euro's, dividenden herbelegd). Bron: ABN AMRO Investment Centre

Aandelen

Een bedrijf geeft aandelen uit om geld te krijgen voor nieuwe activiteiten en investeringen. Als u een aandeel koopt, bent u voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf. U deelt mee in de mogelijke winst maar ook in het mogelijke verlies.

Beleggingsfondsen

Bij een beleggingsfonds wordt uw geld belegd samen met het geld van vele andere deelnemers in dat fonds. Het fonds belegt gespreid (in verschillende beleggingen): in aandelen, in of in een mix daarvan. De meeste beleggingsfondsen beheren hun portefeuille actief: hun doel is om het beter te doen dan een vergelijkende index (benchmark).

ETF’s

Een exchange traded fund (ETF) lijkt op een beleggingsfonds, want het belegt ook gespreid. Maar de meeste ETF’s beheren hun portefeuille passief: er is geen doel om het beter te doen dan een benchmark, ze volgen deze alleen. Ze heten daarom ook wel 'trackers'.

Aandelen

De waarde van een aandeel is afhankelijk van de prestaties van het bedrijf, toekomstverwachtingen en van vraag en aanbod op de beurs. De koers (prijs) van een aandeel kan hierdoor soms snel veranderen.

Beleggingsfondsen

De prijs van een participatie in het fonds wordt gebaseerd op de totale waarde van de onderliggende beleggingen. Bij de meeste beleggingsfondsen bepaalt de fondsbeheerder maar één keer per dag een prijs. Dit heet het afslagmoment. Als de totale waarde van de onderliggende beleggingen stijgt, dan stijgt de waarde van een participatie. En de waarde van een participatie daalt, als de totale waarde van de onderliggende beleggingen daalt.

ETF’s

Net als bij een beleggingsfonds is de waarde van de onderliggende beleggingen de basis voor de prijs van een ETF. Maar anders dan bij de meeste beleggingsfondsen zijn ETF’s de hele dag verhandelbaar op de beurs. De verhouding tussen vraag en aanbod bepaalt de prijs van moment tot moment.

Aandelen

De koers (prijs) van aandelen kan zeer beweeglijk zijn. Gaat het slecht met het bedrijf waarin u aandelen heeft? Dan daalt de waarde van uw aandelen meestal. En gaat het bedrijf failliet, dan zijn uw aandelen vaak niets meer waard.

Beleggingsfondsen

Met beleggen in een beleggingsfonds zorgt u voor spreiding van uw risico in uw beleggingsportefeuille. Daardoor is het risico van een beleggingsfonds vaak kleiner dan van een aandeel. Het risico van het fonds wordt ook bepaald door het soort beleggingen. Obligatiefondsen kennen bijvoorbeeld meestal minder risico dan aandelenfondsen.

ETF’s

Ook ETF’s helpen bij het aanbrengen van spreiding in uw portefeuille. Net als aandelen kennen ETF's een biedprijs (de prijs waartegen beleggers de ETF kunnen verkopen) en een laatprijs (de prijs waartegen beleggers de ETF kunnen kopen). Het verschil daartussen heet de bid/ask spread en kan in onrustige (volatiele) markten groter worden. Doordat een ETF de benchmark steeds volgt en door vraag en aanbod kan de prijs van de meeste ETF’s sneller en heftiger reageren dan bij vergelijkbare beleggingsfondsen. Daalt de benchmark die de ETF volgt, dan daalt de koers van uw ETF. Net als bij aandelen kan de prijs van een ETF dus zeer beweeglijk zijn.

Aandelen

Maakt een bedrijf winst, dan stijgt de prijs van het aandeel meestal. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om een deel van de winst aan hun aandeelhouders uit te keren, u ontvangt dan dividend. Sommige bedrijven keren dit dividend uit in geld, andere doen dit in aandelen. Het mogelijke rendement op een aandeel bestaat dus uit waardestijging van het aandeel en mogelijk uit het dividend.

Beleggingsfondsen

Een aandelenfonds ontvangt mogelijk dividend van de aandelen waarin het belegt. En de meeste obligatiefondsen ontvangen couponrente van de obligaties waarin ze beleggen. Sommige beleggingsfondsen keren deze ontvangen inkomsten aan u uit, u ontvangt dan dividend van het beleggingsfonds. U kunt kiezen of u het dividend in geld wilt ontvangen of dat wij dit automatisch voor u herbeleggen in het fonds. Het mogelijke rendement op een beleggingsfonds bestaat dus uit waardestijging van het fonds en mogelijk uit dividend.

ETF’s

Ook een ETF ontvangt mogelijk dividend (bij de aandelen waarin het belegt) en/of couponrente (bij obligaties waarin het belegt). Dit kan aan u uitgekeerd worden of herbelegd worden in het fonds. Een mogelijk rendement op een ETF bestaat dus uit waardestijging van het fonds en uit dividend en/of couponrente.

Leer nog meer over beginnen met beleggen ...

ABN AMRO

Beleggen voor beginners

ABN AMRO

2. Wat voor type belegger ben ik?

We gaan kijken naar uzelf. Wat voor iemand u bent als het om geldzaken gaat. Heeft u genoeg geduld? Past actief beleggen bij u of passief beleggen? En hoe gaat u om met risico?

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.