Wat is een goed instapmoment?

Spreid de instapmomenten en verklein het risico

Dat is een hele goede vraag. Het antwoord daarop is dat het ideale instapmoment niet bestaat. Niemand kan voorspellen of de beurzen de komende maanden zullen stijgen of dalen. En niemand weet wat beleggingen morgen waard zijn. 

Als u wilt gaan beleggen is het verstandig om op verschillende momenten in te stappen. U hoeft uw geld niet in 1 keer te beleggen. Dit kan ook prima over een aantal maanden of zelfs jaren. Hierdoor spreidt u het risico. 

Voor verstandig beleggen en het laten groeien van uw vermogen heeft u vooral tijd nodig. Hoe langer u uw geld laat renderen, hoe groter de kans dat de waarde van uw beleggingen groeit.

 

TIP! Spreid uw instapmomenten

Als u uw geld in 1 keer zou beleggen, dan weet u niet of dat het juiste moment is. Er is een oplossing: uw geld verspreid beleggen. Op deze manier koopt u beleggingen als ze zowel duurder én goedkoper zijn en zo wordt de aankoopprijs gemiddeld.

Mogelijkheden om instapmomenten te spreiden

 

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen is een aanvulling op de beleggingsvormen van ABN AMRO en kunt u zelf instellen. Met een periodieke inleg koopt u elke keer beleggingen bij. Zo groeit uw inleg en als het goed is ook uw rendement. U bepaalt alles zelf: wanneer u start, hoe vaak u wilt inleggen, het bedrag, als u iets wilt aanpassen en wanneer u stopt. 

Voorbeeld:
Stel, u heeft maandelijks € 200 over en u wilt met dit bedrag gaan beleggen. Dan kiest u eerst de beleggingsvorm die bij u past, bijvoorbeeld 1 van de 6 Profielfondsen van Begeleid Beleggen. In het door u gekozen Profielfonds doet u een eerste inleg van € 200. Vervolgens kunt u direct instellen dat dit bedrag uw periodieke inleg per maand is. Zo belegt u automatisch elke maand € 200 en heeft u na 1 jaar € 2.400 ingelegd.

Verspreid beleggen

Verspreid beleggen kan met het bedrag dat u wilt gebruiken om te gaan beleggen. U verdeelt de inleg over een aantal instapmomenten tijdens 1 of meer jaren. 

Voorbeeld:
Stel, u heeft € 10.000 om mee te beleggen. U wilt met dit bedrag gespreid instappen op de beurs. Dan start u bijvoorbeeld met € 2.000 en de overige € 8.000 belegt u op 4 verschillende momenten verspreid over 1 of meer jaren.

 

Risicospreiding: hoe doe je dat?

Een grotere spreiding zorgt voor een stabieler verloop van de waarde van uw beleggingen. U zult minder grote uitschieters hebben, zowel omlaag als omhoog. 

Om het risico van beleggen te spreiden, zijn er de volgende manieren.

 • Tijd:
  koop beleggingen op verschillende momenten gedurende 1 of meerdere jaren. Zodat u meerdere aankoopprijzen heeft en deze uitmiddelen tot een gemiddelde aankoopprijs.
 • Termijn:
  wees geduldig met beleggen en laat uw geld langere tijd renderen. Zo worden pieken en dalen van de beurs afgevlakt en heeft u een grotere kans op een mooi rendement.
 • Beleggingsproducten:
  koop diverse beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties of mixfondsen. Op deze manier bent u minder kwetsbaar bij bijvoorbeeld rentewijzigingen op obligaties.
 • Bedrijfssector:
  koop beleggingen uit verschillende bedrijfssectoren. Want als u alleen investeert in bijvoorbeeld olie-gerelateerde bedrijven, dan bent u kwetsbaar voor verlies als er slechte tijden aanbreken voor de oliebranche.
 • Geografie:
  koop beleggingen uit verschillende landen en werelddelen. Zo loopt u minder risico als het minder goed gaat met 1 land of in een werelddeel.
 • Beleggingsfondsen:
  een fonds is een combinatie van verschillende aandelen, obligaties of een mix daarvan. Daarmee spreid u uw risico met slechts 1 aankoop.

Lees ook andere artikelen over beginnen met beleggen

Wat kan beleggen opleveren

Beleggen kan op langere termijn interessant netto rendement opleveren.

Alles over beginnen met beleggen

Vind informatie op vragen voordat u begint met beleggen.

Periodiek vast bedrag inleggen

Beleg een vast bedrag op één of meer momenten per jaar.

Keuzehulp

Komt u er niet uit?

Tip

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Wordt teruggebeld

Bel ons direct

Op werkdagen tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.30 uur. Tegen lokaal tarief.
 
Bel 0900-9215
Laptop en mobile

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Komt u er niet uit?

Tip

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.
Wordt teruggebeld

Bel ons direct

De Beleggen en Pensioen helpdesk is op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.30 uur.
Laptop en mobile

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.