Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man op de bank kijken naar smartphone

Wat kan beleggen opleveren?

Heeft u een gezonde buffer op uw spaarrekening die groot genoeg is voor onvoorziene uitgaven? En denkt u erover om daarnaast te gaan beleggen met geld dat u kunt missen? Dan wilt u natuurlijk weten wat beleggen aan rendement op zou kunnen leveren. Dit hangt af van een aantal factoren. Zoals de termijn waarover u wilt gaan beleggen, hoeveel risico u wilt nemen en de mogelijke schommelingen van de markt.

 

Voordat u begint met beleggen..

Het is belangrijk dat u alleen belegt met geld dat u kunt missen. Als u overweegt om te beginnen met beleggen, raden we u aan om altijd voldoende geld over te houden als buffer voor onvoorziene en grote uitgaven. Bereken daarom eerst hoeveel u kunt en wilt beleggen. Weet u met welk bedrag u kunt gaan beleggen? Dan bepaalt u uw beleggingsdoel, de termijn en hoeveel risico u wilt lopen.

De 3 uitgangspunten van beleggen

Doel
Voor welk doel wilt u vermogen opbouwen? Een camper, verre reis, uw pensioen of de studie van uw kind? En welk bedrag kunt u missen om te beleggen? Als u dat weet, is het makkelijker om te bepalen op welke termijn u geld nodig heeft en met hoeveel risico u wilt beleggen. 

Termijn
Over hoeveel jaar heeft u geld nodig? Is dat op een korte termijn van bijvoorbeeld 5 jaar, of op een langere termijn van bijvoorbeeld 20 jaar? Over het algemeen geldt: hoe langer u uw geld laat staan, hoe groter de kans op rendement.

Risico
Wilt u met beleggen weinig of veel risico lopen? Of liever iets er tussenin? Over het algemeen geldt: hoe hoger het mogelijke rendement, hoe hoger het risico en hoe hoger het mogelijk verlies

Dit kan beleggen bij ABN AMRO opleveren

In deze grafiek ziet u wat het u had opgeleverd als u op 1 januari 2018 eenmalig € 1.000 had ingelegd in 1 van de 5 ABN AMRO ESG Profielfondsen.

ABN AMRO

Bron: ABN AMRO Investment Solutions, Morningstar. Rendementen per 31-12-2023, in euro en na aftrek van kosten. Netto dividenden herbelegd (indien van toepassing). Op basis van meetkundige rekenmethode. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Aan beleggen zijn kosten verbonden, zoals service- en productkosten. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Bedenk dat u (een deel van uw) inleg kunt verliezen als u beleggingen verkoopt op een moment dat de waarde onder uw (gemiddelde) aankoopwaarde staat. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De kracht van op tijd beginnen met beleggen

Een van de grootste uitdagingen bij beleggen is: rustig blijven. Beleggen doet u voor de lange termijn. Wees geduldig met uw beleggingen en laat uw geld langere tijd renderen. Zo worden pieken en dalen van de beurs afgevlakt. Voor aandelen geldt bijvoorbeeld dat er op de korte termijn veel hoge pieken en diepe dalen zullen zijn. Op de langere termijn leveren aandelen doorgaans een hoger rendement op. Juist door op tijd te beginnen met beleggen kunt u het risico van beleggen in aandelen beperken. 

Let op veranderingen in uw situatie

Begonnen met beleggen? Bekijk regelmatig of er iets veranderd is in uw persoonlijke situatie en doelen. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van het belegde bedrag, de termijn en het risico dat u neemt, zodat u eventueel aanpassingen kunt doen. U kunt bijvoorbeeld beleggen in fondsen waarbij u in 1 keer meerdere aandelen en/of obligaties koopt. Zoals bij 1 van de 5 ESG Profielfondsen. Afhankelijk van het fonds heeft u ook spreiding over meerdere werelddelen. Dit zorgt automatisch voor een spreiding van het risico. U hoeft dan niet elke dag de beurs te volgen of koop- en verkoopbeslissingen te nemen, want dat doet een professionele fondsbeheerder.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Ook interessant voor u

Wat is een goed rendement?

Wilt u weten wat een realistisch rendement is als het gaat om beleggen? Vanwege de onvoorspelbaarheid bij beleggen is het niet mogelijk om altijd voor het hoogste rendement te beleggen. Maar hoe bepaalt u of u met uw beleggingen goed bezig bent en of u tenminste voor een gemiddeld rendement belegt? Lees hier meer over wat een goed rendement in praktijk inhoudt.

Wat is een goede eerste belegging?

U bent er klaar voor. U heeft voldoende saldo op uw tegenrekening en u wilt uw eerste belegging kopen. Maar wat precies? Wat is nou een goede keuze? Misschien weet u al precies wat u wilt. Weet u het nog niet, dan vertellen we u hier graag waar u op kunt letten.

Stap voor stap beginnen met beleggen

Wilt u met genoeg kennis beginnen met beleggen? Of er gewoon meer van begrijpen? In ons stappenplan nemen we u mee langs de mogelijkheden van beleggen, de risico’s en de keuzes die u kunt maken.