Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Hoeveel kan en wil ik beleggen?

Stap 5

Beleggen doet u met geld dat u niet nodig heeft. Maar hoe weet u precies hoeveel dat is? Het begint met inschatten hoeveel u aan het einde van de maand overhoudt. Daarnaast is het aanhouden van een spaarbuffer ook belangrijk. Heeft u genoeg geld opzij gezet voor onverwachte uitgaven? In stap 5 kijken we naar uw inkomen, uitgaven en spaarbuffer. Beleggen kent risico's, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

ABN AMRO
ABN AMRO

Wat is uw budget?

Enkel beleggen met geld dat u kunt missen dus. Door uw inkomsten naast uw uitgaven te leggen, ontdekt u het bedrag dat u aan het einde van de maand overhoudt. Een handige tool om dit te berekenen is het Persoonlijk budgetadvies van het Nibud. Houdt u momenteel weinig of niets over? Dan is beleggen niet verstandig of waarschijnlijk niet geschikt voor u.

ABN AMRO

Bepaal uw inkomsten per maand

Schrijf eerst uw inkomsten en eventueel die van uw partner op. Denk aan:

  • Netto salaris
  • Uitkering
  • Maandelijkse toeslagen

Soms zijn er ook inkomsten die u per jaar (vakantiegeld/belastingteruggave) of per kwartaal (kinderbijslag) ontvangt. Voor een volledig beeld, kunt u die omrekenen naar een maandbedrag.

ABN AMRO

Wat zijn uw maandelijkse kosten?

Wat geeft u per maand uit? Het grootste bedrag gaat waarschijnlijk naar ‘vaste lasten’, zoals huur of hypotheek, kosten voor energie en water, verzekeringen, kinderopvang en kosten voor telefoon, tv en internet. Ook de kosten voor een auto of dagelijkse reiskosten horen hierbij. Kijk vervolgens naar het bedrag dat u maandelijks uitgeeft aan o.a. boodschappen, kleding, uitgaan en abonnementen. Daar ziet u meteen wat voor overige kosten u elke maand nog heeft.

ABN AMRO

Al uw kosten overzichtelijk in de app

Wist u dat u in de ABN AMRO app uw kosten in kaart kunt brengen? Bijvoorbeeld door één overzicht van al uw abonnementen en vaste lasten op te maken. U krijgt dan zelfs de mogelijkheid om ongebruikte abonnement(en) direct op te zeggen. Bovendien helpt de app u om vooruit te kijken naar de verwachte uitgaven de komende maand(en).

ABN AMRO

Houdt u genoeg over?

Houdt u onder aan de streep een bedrag over? Fijn. De laatste stap is het controleren of uw spaarbuffer hoog genoeg is. Deze heeft u nodig voor onverwachte uitgaven, zoals het vervangen van een kapotte wasmachine of een dure reparatie. Via de Bufferberekenaar van het Nibud berekent u hoe vol uw ‘bufferpotje’ moet zitten. Houdt u na uw buffer geld over? Super, dan kunt u gaan beleggen. U kunt al starten met € 20. Maar, bepaal eerst uw strategie.  

U bent klaar om uw strategie te bepalen

In stap 4 heeft u al gelezen over het bepalen van een strategie. Nu u weet hoeveel u kunt beleggen, kunnen we uw strategie compleet maak. De volgende vragen helpen u bij het opstellen van een strategie.

  • Met welk doel beleg ik?
  • Hoelang ga ik beleggen?
  • Hoeveel ga ik beleggen (startbedrag / maandelijkse inleg)?
  • Welke beleggingsvorm kies ik?
  • Welk risico neem ik?
  • Als ik zelf mijn beleggingskeuzes wil maken: hoe ga ik mijn risico spreiden?

Tip: schrijf de afspraken met uzelf op en hang ze ergens op waar u het regelmatig kunt zien.

Op naar de volgende stap

Heeft u de spelregels voor uw strategie op papier staan? Goed bezig! In stap 6 kijken we naar de manieren van beleggen bij ABN AMRO. Welke beleggingsvorm past bij u?

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.