Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Hoeveel kan en wil ik beleggen?

Stap 5

Beleggen doet u met geld dat u niet nodig heeft. Maar weet u precies hoeveel u wel nodig heeft?

ABN AMRO

Het begint met inschatten hoeveel u aan het einde van de maand overhoudt. En dan moet u ook nog wat opzij zetten voor onverwachte kosten. Het aanhouden van een spaarbuffer is daarom ook van belang. In stap 5 kijken we naar uw inkomen, uitgaven en spaarbuffer.

ABN AMRO

Wat is uw budget?

Enkel beleggen met geld dat u kunt missen dus. Door uw inkomsten naast uw uitgaven te leggen, ontdekt u het bedrag dat u aan het einde van de maand overhoudt. Een handige tool om dit te berekenen is het Persoonlijk budgetadvies van het Nibud. Houdt u momenteel weinig of niets over? Dan is beleggen niet verstandig of waarschijnlijk niet geschikt voor u.

ABN AMRO

Bepaal uw inkomsten per maand

Schrijf eerst uw inkomsten en eventueel die van uw partner op. Denk aan:

  • Netto salaris
  • Uitkering
  • Maandelijkse toeslagen

Soms zijn er ook inkomsten die u per jaar (vakantiegeld/belastingteruggave) of per kwartaal (kinderbijslag) ontvangt. Voor een volledig beeld, kunt u die omrekenen naar een maandbedrag.

ABN AMRO

Wat zijn uw maandelijkse kosten?

Wat geeft u per maand uit? Het grootste bedrag gaat waarschijnlijk naar ‘vaste lasten’, zoals huur of hypotheek, kosten voor energie en water, verzekeringen, kinderopvang en kosten voor telefoon, tv en internet. Ook de kosten voor een auto of dagelijkse reiskosten horen hierbij. Kijk vervolgens naar het bedrag dat u maandelijks uitgeeft aan o.a. boodschappen, kleding, uitgaan en abonnementen. Daar ziet u meteen wat voor overige kosten u elke maand nog heeft.

ABN AMRO

Om het echt goed op een rijtje te krijgen

Wist u dat u in de ABN AMRO app uw kosten in kaart kunt brengen? Bijvoorbeeld door één overzicht van al uw abonnementen en vaste lasten op te maken. U krijgt dan zelfs de mogelijkheid om ongebruikte abonnement(en) direct op te zeggen. Bovendien helpt de app u om vooruit te kijken naar de verwachte uitgaven de komende maand(en).

ABN AMRO

Houdt u genoeg over?

Houdt u onder aan de streep een bedrag over? Fijn. De laatste stap is het controleren of uw spaarbuffer hoog genoeg is. Deze heeft u nodig voor onverwachte uitgaven, zoals het vervangen van een kapotte wasmachine of een dure reparatie. Via de Bufferberekenaar van het Nibud berekent u hoe vol uw ‘bufferpotje’ moet zitten. Houdt u na uw buffer geld over? Super, dan kunt u gaan beleggen. U kunt al starten met € 50 en daarna inleggen vanaf € 20. Maar, bepaal eerst uw strategie.  

Nu bent u klaar om uw strategie te bepalen

In stap 4 heeft u al gelezen over het bepalen van een strategie. Nu u weet hoeveel u kunt beleggen, kunnen we uw strategie compleet maak. De volgende vragen helpen u bij het opstellen van een strategie.

  • Met welk doel belegt u?
  • Hoelang gaat u beleggen?
  • Hoeveel gaat u beleggen (startbedrag / maandelijkse inleg)?
  • Welke beleggingsvorm kiest u?
  • Welk risico neemt u?
  • Als u zelf uw beleggingskeuzes wilt maken: hoe gaat u uw risico spreiden?

Leer nog meer over beginnen met beleggen ...

Bord met pijl

4. Hoe bepaal ik mijn strategie?

Als u belegt voor de lange termijn, is het goed om wat regels voor uzelf op te stellen. Leer hier meer over het bepalen van uw doel, uw budget en uw risico. En vergeet de kosten niet!

ABN AMRO

Beleggen voor beginners

ABN AMRO

6. Hoe kan ik beleggen?

Zin om echt te gaan beginnen met beleggen? Kies dan de beleggingsvorm die het beste bij u past. We zetten de kenmerken van de meest gekozen beleggingsvormen naast elkaar.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.