Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken en de Wlz-bijdrage

Man bespreekt met oudere man de eventuele gevolgen van schenken voor de wlz-bijdrage

Heeft u vermogen opgebouwd? En ontvangt u Wlz-zorg? Dan betaalt u misschien een hogere eigen bijdrage. Schenken kan een oplossing zijn om die bijdrage te verlagen. We geven u een aantal tips.

 

Eigen bijdrage berekenen

Ontvangt u geld vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz, de vroegere AWBZ)? Dan betaalt u hiervoor een eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Zij berekenen de eigen bijdrage op basis van uw inkomen. Het CAK heeft een handige rekenhulp. Hiermee kunt u zelf uw eigen bijdrage berekenen.

 

Eigen bijdrage verlagen door schenken

Uw vermogen valt voor een deel in belasting box 3. Die bestaat uit spaargeld, beleggingen en eventueel een tweede woning, min de schulden. Als u uw vermogen in box 3 vermindert, betaalt u minder eigen bijdrage. Zijn uw kinderen boven de 18? Dan kan schenken een oplossing zijn.

 

Goed om te weten

De eigen bijdrage wordt berekend op basis van uw inkomen van 2 jaar geleden. Een verandering in dit inkomen - bijvoorbeeld door nu te schenken – is pas 2 jaar later zichtbaar. Mogelijk kunt u een herziening aanvragen, waardoor eerder met een lager inkomen rekening wordt gehouden. Op de website van het CAK vindt u hier meer informatie over.

 

Denk ook aan uw toekomst

Kijk niet alleen naar manieren om de eigen bijdrage te verlagen. Wilt u bijvoorbeeld in uw huis blijven wonen? Dan heeft u ongetwijfeld kosten voor het aanpassen van uw woning. En gaat u naar een verzorgingstehuis? Dan is het ook fijn om geld te hebben voor leuke dingen zoals uitstapjes. Ga dus na of u het bedrag dat u nu of straks wilt schenken toch niet zelf nodig heeft om van te leven.

We helpen u graag verder

Meer weten over schenken en de Wlz-bijdrage? Onze adviseurs gaan graag uw situatie met u na.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur. 

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.