Naar de navigatie Naar de inhoud

Pensioenverdeling na uw scheiding

Pensioenverdeling na uw scheiding

Hoe werkt dat?

Bij een scheiding moet er veel verdeeld worden. Ook zaken waar u misschien niet direct aan denkt, zoals uw pensioen. Hieronder leest u hoe dit werkt.

Ouderdomspensioen  

U heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat uw ex-partner opbouwt tijdens het huwelijk. Andersom geldt dit ook: uw ex-partner krijgt ook de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk heeft opgebouwd. Dit is een vast bedrag. U kunt hiervan afwijken als u dat heeft vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of het scheidingsconvenant. Zo kunt u bijvoorbeeld (vooraf) afspreken dat u beiden na een echtscheiding uw eigen pensioen houdt.

Aanspraak maken 

Wilt u uw deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks van de pensioenuitvoerder krijgen? Dan moet u de scheiding binnen 2 jaar bij deze uitvoerder melden. Hiervoor gebruikt u een speciaal formulier. Gaat uw ex-partner daarna met pensioen? Dan betaalt de pensioenuitvoerder uw deel rechtstreeks aan u uit. Meldt u de scheiding niet? Dan moet u er voor zorgen dat uw ex uw deel aan u betaalt. Dat kan veel problemen opleveren, vooral als uw ex met opzet in het buitenland is gaan wonen.

Partnerpensioen

De hoogte van het partnerpensioen na de scheiding hangt niet af van de duur van uw huwelijk. Dat is wel zo bij het ouderdomspensioen. U en uw ex krijgen van elkaar het hele partnerpensioen dat is opgebouwd tot het moment van de scheiding. Stel dat u al 5 jaar heeft gewerkt voordat u trouwde. Dan telt het opgebouwde partnerpensioen van die jaren ook mee. Gaat u hertrouwen? Dan heeft uw nieuwe partner recht op het partnerpensioen dat sinds de scheiding is opgebouwd.

Pensioenregeling op risicobasis

Een uitzondering is een pensioenregeling op risicobasis. Bij deze pensioenvorm bouwt u geen kapitaal op. U betaalt alleen een premie, zoals bij een verzekering. Daarom vervalt dit type partnerpensioen bij een echtscheiding. U kunt zich hier in sommige gevallen tegen beschermen. Scheidingsexpert Nederland kan u hierover informeren.

Conversie

U kunt met uw ex-partner andere afspraken maken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor conversie, ofwel omzetting. Dit houdt in dat het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen van uw ex-partner worden omgezet in een ouderdomspensioen voor uzelf. U bent dan niet langer afhankelijk van uw ex-partner. Bijvoorbeeld voor wanneer het ouderdomspensioen ingaat. Een mogelijk nadeel van conversie is dat u geen recht meer heeft op een partnerpensioen als uw ex-partner overlijdt. Bovendien stopt dan misschien ook nog de alimentatie die uw ex betaalde. Hierdoor kunt u in financiële moeilijkheden komen. Laat u dus vooraf goed adviseren.

Let op: de regels van uw pensioen zijn altijd afhankelijk van het pensioenreglement van de pensioenuitvoerder. Informeer waar u recht op heeft, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.