Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

"In één keer was mijn rekening leeg"

#Fraudeverhalen

"Ik voelde paniek, schaamte, angst en boosheid. Ik dacht: hoe moet ik nou de huur betalen. Want je hebt toch elke maand je vaste lasten. 't Was echt wel een paniekaanval. En het is ook een heel onveilig gevoel. Want die gast heeft gewoon een maand of twee op mijn rekening zitten kijken. Alles wat ik heb overgemaakt, waar ik ben geweest, hij kon alles zien."

Johnny is 32 jaar en woont samen met kat Billy in een gezellige woning in Den Haag. Hij is single en wil graag nieuwe mensen leren kennen. Daarom besluit hij een profiel aan te maken in een datingapp. Misschien ontmoet hij zelfs wel een nieuwe liefde!

 

"Hij stuurde me een betaalverzoekje voor € 2,10"

Als Johnny een profiel heeft aangemaakt, leert hij al snel een leuke jongen kennen. Ze raken in gesprek en wisselen telefoonnummers uit om verder te praten via WhatsApp. Johnny zegt: "Het kwam allemaal heel vertrouwd over. Leuke jongen, niet eens 'too good to be true', geen topmodel of zo. Ik voelde echt een klik en het was allemaal heel vertrouwd." Na een tijdje stelt de jongen voor om met elkaar af te spreken en Johnny stemt toe. Vervolgens vraagt de jongen: "Wil jij m’n tramkaartje betalen? Je hoort tegenwoordig vaak dat er op internet gekke dingen gebeuren. En ik wil gewoon zeker weten dat jij bent wie je zegt dat je bent." Johnny vindt het eigenlijk wel grappig en denkt: laten we het gewoon doen, als hij zich daar goed bij voelt. Hij ontvangt een betaalverzoekje, gaat naar die site en betaalt een bedrag van € 2,10. Helaas gaat de date uiteindelijk toch niet door.

"Wat is hier gebeurd?!"

Ruim een maand later verwacht Johnny vakantiegeld bij z'n salaris. Hij loopt 's middags in het park te genieten van het mooie weer en checkt even of het geld al is gestort. Het is gestort, maar ook gelijk weer afgeschreven. Johnny denkt: wat is hier gebeurd?! Waar is m’n geld? Hij raakt in paniek en vraagt zich af ‘hoe ga ik nou de huur betalen?’. Eerst belt hij de politie en vervolgens de bank. Inmiddels is het kwartje wel gevallen dat zijn zogenaamde date een fraudeur is. Hij komt erachter dat die jongen op een heel slinkse manier toegang heeft gekregen tot zijn rekening. Want toen Johnny terug ging naar het moment waarop hij het betaalverzoek kreeg, bedacht hij zich: hé, ik heb toen allerlei codes ingevoerd. En dat hoeft helemaal niet bij een betaalverzoek. Zo heeft die gast het dus gedaan! Gelukkig heeft Johnny bewijs. Hij had namelijk een aantal screenshots naar z’n zus gestuurd omdat hij het zo bizar vond dat iemand om € 2,10 vraagt voor een tramkaartje. 'Ik zei nog: ‘Wat een gierige boy.'"

"Je kunt niet meer helder nadenken"

Johnny heeft er achteraf nog vaak over nagedacht omdat hij niet had verwacht dat hem dit zou overkomen. Hij zegt zelf: "Ik ben nota bene opgegroeid met internet en MSN." Maar hij weet ook dat je 'in the heat of the moment' niet meer goed kunt nadenken. "Het schijnt zo te zijn dat je niet meer helder kan denken als je door spannende berichten in een andere stemming wordt gebracht," verklaart Johnny zijn eigen gedrag. En van die kwetsbaarheid maken fraudeurs natuurlijk dankbaar gebruik.

"Ik had niet verwacht dat mij dit zou overkomen"

Johnny heeft een boodschap voor iedereen die denkt: dat overkomt mij niet. "Hoe harder je roept dit gaat mij niet overkomen, hoe waakzamer je moet zijn. Juist als je denkt dat het jou niet overkomt, ben je denk ik extra kwetsbaar. Deze gasten gaan zo geraffineerd te werk. En ze maken misbruik van je gevoelens en je kwetsbaarheid. Ik heb in elk geval geleerd om extra waakzaam te zijn."

Gloeilamp

Lees ook deze fraudeverhalen

"Pas na die € 2.200 viel het kwartje"

Shanti is een 19-jarige studente. Ze heeft meerdere bijbaantjes om geld te verdienen. Als extraatje mag ze de jas van haar oma verkopen. Shanti is opgelicht via Marktplaats. Ze deelt haar verhaal omdat ze het achteraf een stomme actie vindt van zichzelf. 

"Ik dacht echt dat het mijn zoon was"

Gina is 56 jaar werkt in de zorg en woont in Rotterdam. Tijdens een drukke dag op haar werk krijgt ze een appje van haar zoon: "Mam, ik heb je hulp nodig". Gina is opgelicht via WhatsApp. Ze deelt haar verhaal om mensen te waarschuwen dat ze echt alert moeten zijn.