Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Fraude via verkoopplatforms

misbruiken vaak bekende platformen om fraude te plegen. Ze maken bijvoorbeeld een nep-website of namaak-app. Lees hoe deze fraudevorm werkt of bekijk de video over phishing via een betaalverzoek.

 
 

Wat oplichters vaak doen

Jaarlijks maken miljoenen mensen gebruik van verkoopplatforms zoals eBay, Marktplaats en Facebook. Dat weten fraudeurs ook en dus slaan ze hier toe. Oplichters bieden vaak meerdere populaire producten tegelijkertijd aan en voor een relatief laag bedrag. Denk aan elektronica, gadgets, schoenen en toegangskaartjes voor concerten en evenementen. De zogenaamde verkoper heeft haast met de transactie en dwingt u tot het nemen van een beslissing óf wil de communicatie met u buiten het verkoopplatform om laten lopen, bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp. 

Tips om te herkennen of een advertentie echt of nep is

Er zijn een aantal manieren om de kans op oplichting via verkoopplatforms, ook wel internetoplichting, te voorkomen. 

 1. Blijf kritisch bij het bekijken van de advertentie
  Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
 2. Check de verkoper
  Controleer hoe lang een verkoper al actief is op de advertentiesite en of er informatie beschikbaar is over de verkoper. Bijvoorbeeld ervaringen van anderen.
 3. Foto's
  Let op of de verkoper echte foto’s of marketingbeelden gebruikt. Als er alleen marketingbeelden bij de advertentie staan, weet je niet of de verkoper het product heeft. Ook echte foto’s kunnen gewoon gekopieerd zijn, dus als u het niet vertrouwt kunt u om meer foto’s vanuit bijvoorbeeld een nieuwe hoek vragen.
 4. Contact via verkoopplatform
  Voer alle gesprekken met de verkoper via de berichtenfunctie op het verkoopplatform. Geef dus niet uw telefoonnummer om het gesprek via WhatsApp te vervolgen.
 5. Betaal veilig 
  Een koop via Markplaats of Facebook afwikkelen? Probeer zo min mogelijk vooruit te betalen en gebruik de betaalmogelijkheden van het verkoopplatform. Of betaal via uw ABN AMRO app of Internet Bankieren. Geef aan bij de verkoper dat u alleen op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. 

Tip: raadpleeg www.weetwaarjekoopt.nl als u een ticket of toegangskaart voor een concert of evenement gaat kopen.