Javascript is required

Boilerroomfraude

Wordt u telefonisch of per e-mail benaderd door iemand met een beleggingsvoorstel? Ga hier niet op in, want de kans is groot dat u veel geld verliest. We leggen u uit hoe boilerroomfraude, een vorm van beleggingsfraude, werkt. Ook leest u hoe u deze vorm van fraude herkent.

Boilerroomfraude

Hoe werkt boilerroomfraude?

Bij boilerroomfraude (een vorm van beleggingsfraude) wordt u telefonisch of per e-mail benaderd met een beleggingsvoorstel. De contactpersoon heeft uw gegevens ontvangen, omdat u deze (onbewust) een keer heeft ingevuld. Bijvoorbeeld na het zien van een (nep)advertentie met een mooi beleggingsvoorstel op een website of Facebook. Vaak is de contactpersoon buitenlands. Mogelijk beweert hij dat hij een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
 
U wordt vervolgens snel rendement beloofd. Ook probeert de contactpersoon u meteen tot een beslissing te dwingen. Als u ingaat op het aanbod, ontvangt u een inschrijfformulier en kunt u beginnen met een klein bedrag. Misschien levert deze eerste investering winst op.
 
Maar als u meer geld gaat inleggen, wordt de waarde van uw beleggingen steeds minder. U ziet helaas niets meer terug van uw geld.

Hoe herken ik boilerroomfraude?

Fraudeurs gebruiken een aantal trucs als ze contact met u opnemen. Zorg dat u deze trucs herkent en laat u nooit overhalen om zomaar geld te investeren.

Truc 1: de ‘bekende Nederlander’-truc

Een bekende Nederlander prijst zogenaamd een investering aan in een online advertentie. Toch heeft deze persoon nooit toestemming gegeven. De advertentie is nep.

Truc 2: de ‘nu of nooit’-truc

Heeft u uw gegevens achtergelaten na het lezen van de online advertentie? Dan wordt er snel telefonisch of per e-mail contact met u opgenomen. U wordt vervolgens onder druk gezet om geld te investeren.

Truc 3: de ‘AFM-vergunning’-truc

De contactpersoon vertelt dat hij werkt met een AFM-vergunning. Zo probeert de fraudeur u wijs te maken dat u hem kunt vertrouwen.

Truc 4: de ‘wilt u niet rijk worden?’-truc

Als u twijfelt, vraagt de contactpersoon of u niet rijk wilt worden. Helaas bestaat makkelijk rijk worden niet. En als een rendement te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Houd uw hoofd koel en probeer de trucs te herkennen.

Wat kunt u doen als u slachtoffer bent geworden?

U kunt mogelijke boilerroomfraude melden bij de AFM. Uw melding kan ervoor zorgen dat zij nader onderzoek doen. Ook raden wij u aan om aangifte te doen bij de politie. 
 
Voor informatie over mogelijke vervolgstappen, is het verstandig om juridisch advies aan te vragen. U kunt contact opnemen met het Juridisch Loket. Er zijn mogelijk ook advocatenkantoren die hierin gespecialiseerd zijn.